Tytułowa Rosario Tijeras to urodziwa płatna zabójczyni, ciężko postrzelona podczas jednej ze swoich wypraw. Gdy walczy o życie w szpitalu w Medellín, czytelnik poznaje jej losy z ust Antonia, przyjaciela kobiety, snującego opowieść o jej burzliwym życiu, utkaną ze wspomnień i strzępków zasłyszanych historii. Ujawnia przy tym namiętne uczucia, jakie żywi wobec Rosario.
Wznowienie głośnej powieści ukazującej obraz kolumbijskiego miasta Medellín w latach osiemdziesiątych - pełen brutalności, walk między członkami gangów narkotykowych, wszechobecnej biedy i dążenia za wszelką cenę do lepszego życia. Autor, ogłoszony następcą Gabriela Garcii Marqueza, w niezwykły sposób oddaje realizm latynoskiej codzienności, nie stroniąc od poetyckości i filmowego języka. W 2005 roku książkę przeniósł na wielki ekran kolumbijski reżyser Emilio Maillé.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2018-07-04
"Rosario Tijeras" Jorge Franco to powieść z gatunku literatury pięknej. To w gruncie rzeczy króciutka powieść a mordowałam się z nią dłuższy czas.
Niestety kompletnie nie trafiła w mój gust. Styl pisania mi nie podszedł. Z bohaterów to sama nie wiem, który mnie bardziej irytował.
Byłam bardzo ciekawa tej powieści, niestety muszę przyznać, iż nie spełniła moich oczekiwań.
Medellin, Kolumbia, lata osiemdziesiąte: narkotyki, wojny gangów i powszechne ubóstwo. Na tym tle rozgrywa się opowieść o romansie płatnej morderczyni...
Dziewczyna bohatera, Reina, opętana jest ideą emigracji do USA. Składają więc potajemnie wniosek wizowy, który oczywiście zostaje odrzucony. Wówczas pracownica...