Rodzina alkoholowa z uzależnionym w leczeniu

Recenzowana książka stanowi pierwszą w polskim piśmiennictwie próbę zastosowania współczesnych koncepcji systemowych do analizy funkcjonowania rodzin z problemem alkoholowym (...). Na szczególne wyróżnienie zasługują rozdziały poświęcone współuzależnieniu i DDA. Rozważania autora konfrontują rozpowszechnione i często stosowane do celów edukacyjnych charakterystyki tych zjawisk z wynikami badań empirycznych (...). Interesujące i trafne wydają się sugestie autora podkreślające zasadność traktowania współuzależnienia przede wszystkim jako specyficznej i dysfunkcjonalnej adaptacji do patologicz­nych relacji lub sytuacji rodzinnych oraz rozpoznawania różnic indywidualnych wśród osób współuzależnionych (...). W udokumentowany empirycznie sposób autor podważa nadal popularne w Polsce przekonania utożsamiające DDA z jakimś specyficznie wyodrębnionym zaburzeniem emocjonalnym (...). Wyniki badań wskazują na zmiany w funkcjonowaniu rodzin alkoholowych, które pojawiły się po rozpoczęciu terapii odwykowej przez mężów. Z recenzji prof. dr. hab. Jerzego Mellibrudy, SWPS Warszawa

Informacje dodatkowe o Rodzina alkoholowa z uzależnionym w leczeniu:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2010-04-19
Kategoria: Pedagogika
ISBN: 978-83-7587-364-1

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Rodzina alkoholowa z uzależnionym w leczeniu

Rodzina alkoholowa z uzależnionym w leczeniu - opinie o książce

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk