Ratunku

Zbrodnie? Tragiczny, nieszczęśliwy wypadek? Czy ktoś znowu będzie musiał zginąć? Czy człowiek tak łatwo potrafi się zmienić? Co takiego sprawia, że niektórzy ludzie są w stanie z zimną krwią odebrać innym życie?

„Ratunku” to brawurowa, poruszająca, zaskakująca licznymi zwrotami akcji i nieoczekiwanym rozwiązaniem trzecia odsłona wielorodzinnej sagi „Grabarz”, w której aż roi się od pytań i niedomówień.

Autorka po raz kolejny wystawia swoich bohaterów na próbę, zdradzając czytelnikom skrzętnie skrywane sekrety oraz pokazując wstrząsający obraz destrukcyjnej siły miłości. Życie głównych bohaterów zaczyna się walić jak domek z kart. Dawne tajemnice i dobrze ukryta zazdrość wychodzą na światło dzienne. Zaczyna się wyścig z czasem. Rosnące między Kingą a Januszem napięcie sprawi, że przyjdzie im się zmierzyć z decyzjami gorszymi niż najstraszliwszy koszmar.

Czy miłość zwycięży i tym razem też to przetrwają? Jak skończy się ta mroczna historia?

Informacje dodatkowe o Ratunku:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Borgis
Data wydania: 2021-05-07

Tagi: bóg

Kup książkę Ratunku

Ratunku - opinie o książce

Po emocjonującej lekturze ,,Grabarza" i nieco dziwnej fabule ,,Rodziny" przyszedł czas na finałowe rozstrzygnięcia pt.: ,,Ratunku!". Już tytuł wskazuje, że bohaterowie nie będą mieli spokojnego czasu dla siebie.

Przygodę z ostatnią częścią trylogii rozpoczynamy od tego samego punktu, od którego zaczynała się część druga, czyli od aresztowania Janusza, w tym że została ona przedstawiona z dwóch punktów widzenia, Janusza i Kingi. Bohaterowie nadal nie mogą cieszyć się spokojnym życiem, gdyż ewidentnie komuś zależy, by Janusz pozostała za kratkami. Kinga próbuje wszelkimi sposobami wyjaśnić sprawę i na władną rękę podejmuje ku temu działania.

Tak jak w poprzednich częściach, tak i teraz sporo się dzieje na kolejnych stronach powieści, która objętościowo jest co najmniej o połowę chudsza od swoich poprzedniczek. Tym razem przeważa wątek kryminalny, który przeplata się z wątkiem erotycznym. Tak jak w poprzednich tomach, autorka nie sili się na grzeczny styl. Używa dosadnego języka, tworzy śmiałe, nawet wyuzdane i wulgarne sceny seksualne. Nie ubarwia, lecz dosadnie ukazuje ciemną stronę człowieka. Nie brakuje sekretów, zaskakujących sytuacji, które pani Karolina dozuje umiejętnie, ukrywając niektóre fakty i klucząc pomiędzy tym, co przeżywają bohaterowie. Stawia przed Januszem i Kingą przed kolejnymi wyzwaniami, które wystawiają ich związek i miłość na próbę. Komuś ewidentnie zależy, by namieszać ich życiu i utrudnić poznanie prawdy.

Porównując wszystkie trzy części trylogii, najbardziej podobała mi się część pierwsza ,,Grabarz", gdyż miała ona charakter thrillera z kryminalnym wątkiem i odrobiną romansu. ,,Rodzina" i ,,Ratunku", znacznie odstają swoją jakością, poprowadzeniem fabuły i poszczególnymi wydarzeniami. Autorka zaserwowała w nich ogromną mieszankę gatunków literackich, wplątując bohaterów w różne , czasami dziwne sytuacje i przygody. Z pewnością sięgnę jeszcze po jej twórczość tej, mimo że nie wszystko mi się podobało w tej trylogii, ale wiem, że pani Karolina Dietrich nosi w sobie mnóstwo ciekawych pomysłów i na pewno jeszcze nie raz zaskoczy swoją opowieścią.

Książkę przeczytałam, dzięki wydawnictwu Borgis

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2021-05-06, Ocena: 6, Przeczytałam,

, Kilka razy w życiu czułam się zdradzona. ,,Tylko umarli nie kłamią"- tak mawiała moja mama, a jednak kłamią nawet umarli, a najgorsze są prawdy wychodzące z zaświatów".

Sądziłam, że pani Karolina niczym mnie już nie zaskoczy, a tu taka niespodzianka! Jak ja kocham książki, kiedy wszyscy bohaterowie mają ogrom tajemnic. Tak naprawdę ciężko jest ich rozgryźć, gdyż autorka nie ukazuje nam wszystkiego na tacy. W jej książkach trzeba postawić na myślenie, bo w każdym bohaterze tkwi coś złowrogiego. Równie dobrze wszyscy mogli być winni zaginięcia Michaliny, nawet ona sama. Tylko, czy ona wciąż żyje? Może faktycznie została zamordowana, a oskarżony tylko udaje niewiniątko? Jak wiele trzeba przejść upokorzeń, by móc spotkać się z mężem? Czy uległość popłaca, a przeszłość może odejść w zapomnienie?
Książka jest strasznie tajemnicza. Wydaje się nawet, że z każdą kolejną stroną ilość pytań tylko się mnoży, a nikt nie chce nam na nie odpowiedzieć. Bardzo uparci bohaterowie, którzy są i łatwowierni i zawistni jednocześnie. Tutaj żadnego z nich nie mogłam polubić, a powiedziałabym nawet, że każdy grał mi na nerwach. Jakbym ich ciągle pytała-po co ci to?
Przedstawiciele prawa nie posiadają tutaj żadnej wrażliwości, tylko za każdym razem wbijając palec w mrowisko. Każdy by chciał rządzić, tylko chyba miłość pozostała gdzieś zagubiona. Wystawiona na ogromną próbę niby nie ma szans przetrwać, a jednocześnie wszystko w tej książce jest możliwe.
Opowieść bardzo bezpośrednia, ale z tego, co spostrzegłam, taki jest właśnie styl autorki. U niej historia ma biec i nie oglądać się za siebie. Warianty pogodowe nie grają z nami w berka, a nawet bym powiedziała, że w ogóle nie występują. Każdy tu za czymś biegnie, nawet ci, którzy w pewnym momencie muszą pozostać w jednym miejscu. Mamy tutaj dwa rodzaje ludzi, jednych, którzy za wszelką cenę chcą poznać prawdę i wszystko wyjaśnić, i drugich, którzy zrobią wszystko, by tym pierwszym nic się nie udało. Powieść o mocnych nerwach, która wybudzi was z nudy i zmęczenia. Dla mnie mocne dziesięć:-)

Listy, dzienniki i pamiętniki
Karolina Dietrich0
Okładka ksiązki - Listy, dzienniki i pamiętniki

Alicja przeszła trudną drogę.. bez wsparcia, bez nadziei. Nieszczęśliwe dzieciństwo. Odrzucenie. Mroczne tajemnice. Zbrodnia… Tylko czyja? Kim tak...

Rodzina
Karolina Dietrich0
Okładka ksiązki - Rodzina

,,Rodzina" Karoliny Dietrich to kontynuacja świetnie przyjętej wielorodzinnej sagi ,,Grabarz" - skomplikowanej, wielowątkowej historii polskich rodzin...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;