Drobne grzeszki miewają niekiedy bardzo poważne następstwa...
Kiedy siedemnastoletnia Isla trafia pod opiekę niewiele starszej Zary, nikt nie podejrzewa, że opiekunka ma na sumieniu znacznie więcej niż podopieczna. Dochodzi do tragedii: kochanek Zary nie żyje, Zara jest ranna, a Rafael, mężczyzna, w którym Isla się podkochuje, jest mordercą.
Siedem lat później...
Isla unika kontaktów z rodziną i żyje na własny rachunek, pracując jako jedna z asystentek właścicielki sieci butików. Jednak wydarzenia sprzed lat, o których dziewczyna próbuje zapomnieć, uruchamiają pasmo nieszczęść. Za namową przyjaciółki Isla zgadza się pójść na kawę z niedawno poznanym mężczyzną. Jak się później okazuje, jest to narzeczony jej szefowej. Za sprawą firmowej plotkary wszyscy uważają, że Isla jest jego kochanką. Jakby tego było mało, mężczyzna żąda, by Isla wyniosła ważne informacje dotyczące firmy. Szantażowana i zastraszana w końcu godzi się to zrobić, co oczywiście wpędza ją w jeszcze większe kłopoty. Samodzielnie, niestety, nie potrafi z nich wybrnąć. Z pomocą spieszy jej nie kto inny jak Rafael, który wciąga ją do mafijnej rodziny Valenti. Zagubiona i zdesperowana Isla nie wie, czy powinna iść za głosem rozumu, czy serca; rozum ostrzega, że Rafael będzie jej katem, serce - że wymarzonym, od dawna oczekiwanym wybrańcem.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-11-06
RECENZJA
„RAFAEL”
Cykl: Synowie zemsty (tom 5)
AUTOR: AGNIESZKA SIEPIELSKA
WYDAWNICTWO: AKURAT
„Nie zawsze to, co widzimy, jest takie, jak nam się wydaje, i nie zawsze to, co uważamy za mroczne, jest takie złe. Nie zawsze to, co potępiamy, na to zasługuje”.
„Rafael” to piąty tom cyklu Synowie Zemsty.
Jeżeli się zastanawiacie, czy warto było na nią czekać, to zdecydowanie tak. Po raz kolejny zostałam usidlona wykreowaną historią i wciągnięta w wir wydarzeń od pierwszych stron. Ja pokochałam tę serię całym sercem i bohaterów tej niecodziennej i niebanalnej rodzinki z piekła rodem, która rozrasta się coraz bardziej.
Ta część należy do Isli i Rafaela, chociaż nie zabraknie bohaterów z poprzednich części i niezastąpionej babi Helen. Każdy rozdział dostarcza mnóstwo emocji, napięcia, niepewności, intryg, nieoczekiwanych zwrotów, dowiadujemy się wiele z życia bohaterów, przeżyjemy razem z nimi wzloty i bolesne upadki, poczujemy ich ból i cierpienie, ale również nie zabraknie gorących sen, które dodają pikanterii tej historii. Dostajemy mnóstwo niebezpiecznych sytuacji, ciekawych zwrotów akcji, wydarzeń, intryg, odkryjemy skrywane tajemnice. Nie zabraknie genialnych potyczek słownych, i nutki humoru, która łagodzi całość historii. Fajnie, że i ta część jest w podobnym klimacie co reszta cyklu. Fabuła książki wciągająca, została ciekawie i dynamicznie poprowadzona i trzyma w napięciu do samego końca. Wątek romantyczny został interesująco nakreślony, dostajemy dwójkę rozbitków, po przejściach, którzy próbują odnaleźć się, pośród burzy panującej wokół. Czują do siebie coś więcej od długiego czasu, ale walczą ze swoimi uczuciami. Autorka ma lekki, przyjemny styl z nutką czegoś wyjątkowego, co sprawia, że książkę czyta się nad wyraz szybko.
„⁃ Możesz posklejać zbitą szklankę, ale woda i tak znajdzie z niej ujście, więc nie wszystko da się naprawić”.
Napisana jest w większości z perspektywy Isli, ale również dostaniemy rozdziały z perspektywy Rafaela. Dzięki czemu możemy w pełni, wczuć się w ich sytuację, poczuć ich emocje, obawy i uczucia, które skrywają głęboko. Poznajemy ich dokładniej, zobaczymy ich różne odsłony.
Kreacja bohaterów niebanalna, barwni, wielowymiarowi, całkowicie różnorodni, skomplikowani, z bagażem doświadczeń. Postacie drugoplanowe są idealnym dopełnieniem tej historii.
Isla to dziewczyna, która ma niesamowity dar wpadania w kłopoty, one same ją znajdują. Zawzięcie prze do przodu, pomimo otaczających jej zewsząd problemów. Pragnie akceptacji, gdzieś należeć i coś znaczyć, bo to wszystko zostało jej zabrane.
Rafael to chodząca tajemnica, głęboko w sobie skrywa uczucia i nie pokazuje emocji. Zabija z zimną krwią, ale w obronie swojej rodziny odda własne życie. Chodząca sprzeczność.
„– Więc jeśli posiadam twoją duszę, twój umysł, to posiadam też ciało, razem z każdą niedoskonałością, z każdą blizną, zadrą. Wszystko to jest moje. Cała ty”.
Historia zaczyna się w momencie, kiedy Isla ma siedemnaście lat i podkochuje się w Rafaelu chłopaku swojej opiekunki Zary.
Zara, ściąga na nią ogromne kłopoty, przez co Isla staje się światkiem morderstwa i postrzelenia dziewczyny, w dodatku okazuje się, że ojciec i jej dziadek mają coś wspólnego z tymi ludźmi. A na domiar złego mężczyzną, który ją uratował i który jej groził, jest sam Rafael. Po całym zdarzeniu ojciec i dziadek, każą jej o wszystkim zapomnieć. Tylko jak ma zapomnieć o tym wszystkim, co się wydarzyło, przecież ten jeden wieczór zmienił jej życie niewyobrażalnie. Straciła rodzinę i siebie, w dodatku zostaje zmuszona, by wyjechać z rodzinnego domu.
Rafael składa jej obietnicę, że kiedyś będzie jego, a ona obiecuje sobie, że nie wróci już do tego przeklętego miejsca. Unika kontaktów z rodziną i żyje na własny rachunek. Jednak siedem lat później los sprawia, że ponownie wraca do Bostonu. A tu ponownie problemy same ją odnajdują, w dodatku mężczyzna z jej przeszłości powraca, niosąc spustoszenie w jej życiu i sercu. Wciąga ją do mafijnej rodziny Valenti. Ten mężczyzna stał się jej przekleństwem i ratunkiem w jednym. Wkracza na pole bitwy, która musi toczyć wbrew własnej woli.
-Czy Isla zrozumie, że Rafael chce jej dobra? -W jakie kłopoty wpakuje się Isla po powrocie do Bostonu? -Czy Isla i Rafael dadzą sobie szansę?
-Czy obsesja Isli na punkcie Rafaela doprowadzi ją do bram piekieł?
-Jakie tajemnice skrywana dziewczyna?
-Czy Rafael zdoła uratować Isle?
-Czy Rafael złamie Islę?
-Czy Isla odejdzie, pozostawiając wszystko za sobą?
Jeśli lubicie niebanalne historie z masą wydarzeń i ciekawym wątkiem mafijnym, wybuchowym wątkiem romantycznym, to ta książka jest dla ciebie. Polecam.
🏍Kolejny raz nie zawiodłam się poznając historię z serii Synowie Zemsty.Otrzymujemy elektryzującą opowieść w której bohaterowie zostali znakomicie wykreowani.Autorka podkręciła fabułę,dzięki tajemnicom i niejasnym sytuacjom.Nieraz wydarzenia mnie zaskoczyły,co daje atutów książce.
🏍Bohaterowie po przyjściach,z sekretami,które skrywają głęboko.A wokół nich szalona rodzina Valenti,której nie da się zapomnieć! Postacie poprzednich tomów odkrywają istotną rolę w rozwoju wydarzeń.Kobiety niebezpiecznych mężczyzn stają na głowie,by zawsze decydowały,a pomiędzy nimi szalona babcia Helena i dziadek Isli! Jest zabawnie i to sprawia,że uśmiech nie znika z twarzy. Rodzinka z piekła rodem,którzy swoim zachowaniem wprowadzają zamęt i bezapelacyjną ochronę.
🏍Z każdym kolejnym rozdziałem zainteresowanie wzrasta,a z nim odkrywamy kolejne karty opowieści.To daje dawki potężnej emocji,aż ciężko było oderwać się od tej historii.
🏍W całym zamieszaniu to Isla i Rafael są najważniejsi.Ta dwójka nie ma lekko,bo los ich nie oszczędza.Dzięki temu kolejny raz jestem zachwycona ta seria i oczywiście oczekuję kolejnych tomów,bo ta rodzinka potrafi namieszać oraz rozśmieszyć.Czytajcie!
🔥Gorąco polecam
“Dlaczego ona nie cierpi z powodu tego, co zrobiła, kiedy ja cały czas płonę w piekle, które mi zgotowała?”.Hulk Jay podczas pobytu...
Sinners Reapers to twardziele. To ostrzy faceci. Colton jest jednym z nich - w pierwszym ze swoich wcieleń. W drugim jest doskonałym chirurgiem, ratującym...
Przeczytane:2024-12-16, Ocena: 6, Przeczytałem,
(czytaj dalej)