Quo vadis jest powieścią historyczną Henryka Sienkiewicza, która po raz pierwszy została wydana w roku 1896. Motywem przewodnim powieści są narodziny chrześcijaństwa i zmierzch imperium rzymskiego za czasów Nerona. Na tle wydarzeń historycznych związanych z prześladowaniem chrześcijan rozgrywa się wątek miłosny Ligii i Winicjusza - chrześcijanki z barbarzyńskiego plemienia Ligów z patrycjuszem rzymskim. Sukces jaki odniosła powieści był niespotykany i utorował Sienkiewiczowi drogę do Literackiej Nagrody Nobla, którą otrzymał w 1905 roku za całokształt twórczości. Do dziś dzieło przełożono na prawie 60 języków, a liczbę sprzedanych egzemplarzy liczy się w milionach. W publikacji czytelnik znajdzie biogram autora, wstęp oraz podpowiedzi, na co zwrócić szczególną uwagę podczas lektury tekstu.
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 1961 (data przybliżona)
Ilustracje:Andrzej Heidrich
Próbuję docenić geniusz Sienkiewicza. Bardzo mi się podobała "Rodzina Połanieckich", doceniam historyczną wartośc trylogii. Nie sposób nie żywić podziwu do autora, który w czasach przeinternetowych, gdy jeszcze nikt nie słyszał o komputerowych rekonstrukcjach, opisał Rzym, tak jakby w nim mieszkał. Jednak to nieco za mało, bym z radością była w stanie przebrnąć przez dwieście stron opisów scen rozpusty, przetykanych pełnymi pobożności chrześcijanami, po których następuje sto stron rzezi.
Utwór został świetnie zekranizowany, w trakcie czytania towarzyszyło mi Quo Vadis Domine? - Michła Bajora, Petroniusz jest moim ulubionym bohaterem Quo Vadis.
Chociaz ksiazka momentami traci myszka,to nie zaluje czasu poswieconego na lekture.
Z okazji 600 rocznicy wiekopomnego zwycięstwa pod Grunwaldem, Polacy w kraju i na świecie otrzymują książkę niezwykłą, znaczącą i wyjątkową. To edycja...
Sienkiewicz opisuje historię dwóch biednych malarzy - Świateckiego i Magórskiego - z których pierwszy maluje "truposze", "trupielce" i "trupięta", a drugi...
Bądź pozdrowiona, najpiękniejsza z dziewic na ziemi i z gwiazd na niebie! Bądź pozdrowiona,
boska Kallino!