Jedna z najbardziej znanych powieści Henryka Sienkiewicza i jednocześnie lektur szkolnych, zaprezentowana w wydaniu z dodatkami, które przydadzą się w szkole. Opracowanie zostało przygotowane przez nauczycieli. Zawiera opis tła historycznego oraz bohaterów, a także dwa rodzaje streszczeń. W środku znajdziecie również listę zagadnień, najczęściej pojawiających się na sprawdzianach związanych z powieścią. Przyda się to również podczas omawiania tematów poruszanych przez podręczniki szkolne. Opracowanie pomaga przygotować się do lekcji, a także ułatwia naukę przed sprawdzianem.
W czasach Starożytnego Rzymu ścierają się ze sobą światy rzymski i chrześcijański. Wielkie miasto opływa za panowania Nerona w bogactwo, a jego mieszkańcy nie stronią od zabaw, uczt oraz wyszukanych, drogich rozrywek. Pod pozorem dobrobytu trwają jednak rządy terroru. Cesarz nie cofnie się przed niczym, gdy w grę wchodzi władza. Dwa odmienne światy spotykają się wkrótce w postaciach Winicjusza i Ligii, których połączy uczucie silniejsze od śmierci. Co wyniknie ze spotkania tradycyjnej kultury rzymskiej z rodzącym się chrześcijaństwem? Jakie przesłanie niesie ze sobą historia szalonego cesarza, zdolnego do straszliwych zbrodni, a także prześladowań chrześcijan? Jedno jest pewne. Rodząca się w imperium religia na zawsze zmieni oblicze świata.
Wydawnictwo: Greg
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne
Tytuł oryginału: Quo vadis
Język oryginału: Polski
Ilustracje:Jolanta Adamus Ludwikowska
Próbuję docenić geniusz Sienkiewicza. Bardzo mi się podobała "Rodzina Połanieckich", doceniam historyczną wartośc trylogii. Nie sposób nie żywić podziwu do autora, który w czasach przeinternetowych, gdy jeszcze nikt nie słyszał o komputerowych rekonstrukcjach, opisał Rzym, tak jakby w nim mieszkał. Jednak to nieco za mało, bym z radością była w stanie przebrnąć przez dwieście stron opisów scen rozpusty, przetykanych pełnymi pobożności chrześcijanami, po których następuje sto stron rzezi.
Utwór został świetnie zekranizowany, w trakcie czytania towarzyszyło mi Quo Vadis Domine? - Michła Bajora, Petroniusz jest moim ulubionym bohaterem Quo Vadis.
Chociaz ksiazka momentami traci myszka,to nie zaluje czasu poswieconego na lekture.
Pierwsze zbiorowe wydanie listów Henryka Sienkiewicza przynosi korespondencję pisarza, w znacznej mierze nie drukowaną. Z 15 000 listów napisanych w ciągu...
Potop szwedzki przedstawiony z wnikliwością i dbałością o detale historyczne, a jednocześnie pasjonująca powieść i ulubieni bohaterowie - Kmicic, pan Wołodyjowski...
Przeczytane:2017-05-27,