Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (...) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.
Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką; nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. (...) Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, ale także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają też działanie lecznicze.
fragment wstępu
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2014-08-13
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 248
Tak obchodzonej jak w Polsce Wigilii nie świętuje się nigdzie indziej. W polskiej tradycji Wigilia to wieczór prawdziwego zbliżenia, lekcja miłości, najbardziej...
Święta Wielkiej Nocy były zawsze dla nas, Polaków symbolem zwycięstwa dobra nad złem, ducha nad naturą. Święta te podkreślają nasz narodowy charakter,...
Chcę przeczytać,