„Przypadki Robinsona Kruzoe” są oparte na prawdziwej historii marynarza okrętu kaperskiego, Aleksandra Selkirka, który popadłszy w konflikt ze swoim kapitanem pozwolił się dobrowolnie wysadzić na bezludnej wyspie archipelagu Juan Fernandez u wybrzeży Chile i przeżył na niej ponad cztery lata. Defoe korzystał z sensacyjnych relacji zarówno uratowanego rozbitka, jak i jego wybawicieli, jednakże kazał swojemu bohaterowi spędzić na bezludnej wyspie aż dwadzieścia cztery lata i następnie jeszcze raz na nią powrócić, a dramatyczny opis jego zmagań z naturą i przeciwnościami nasycił tak sugestywnie realiami, że fikcyjny pamiętnik stał się prawdziwszy od autentycznych wspomnień szkockiego marynarza. Siła narracyjna powieści, połączona z jej zaraźliwą wiarą w potęgę rozumu i cnoty, wytrwałości, zaradności i energii, sprawiła, że od dwu i pół wieku „Przypadki Robinsona Kruzoe” pozostają ulubioną lekturą coraz to nowych pokoleń czytelników. ukryj.
Wydawnictwo: 12 Posterunek
Data wydania: 1998 (data przybliżona)
Kategoria: Przygodowe
Tytuł oryginału: The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe; The Farther Adventures of Robinson Crusoe
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Władysław Ludwik Anczyc
Któż z nas nie zna przygód rozbitka Robinsona Kruzoe, który pewnego dnia został uwięziony na bezludnej wyspie. Będąc w szkole śledziliśmy jego losy, patrzyliśmy jak radzi sobie w nowych warunkach oraz przeżywaliśmy razem z nim wzloty i upadki.
Lektura z przesłaniem, mówiącym, iż z każdej opresji można wyjść cało, głównie dzięki uporowi, samozaparciu i umiejętnościom niezbędnym do przetrwania nawet w najgorszych warunkach. To także powieść o sile przyjaźni i tolerancji między ludźmi.
Utwór ten czyta się dobrze, lekko - zwłaszcza te fragmenty, w których główny bohater spędza czas na wyspie oraz spotyka Piętaszka.
Dodatkowo, wydawnictwo Greg umieszcza na końcu utworu opracowanie, celem ułatwienia zrozumienia treści książki.
Opinia opublikowana na moim blogu:
Dawno, dawno temu był sobie niepokorny młodzieniec, którego ciągnęło w świat i do przygód. Z każdą kolejną przygodą los doświadczał go coraz mocniej. Wspaniała powieść, która poza opisami cudownej przyrody dalekich krain, ukazuje kształtowanie się charakteru młodego zbuntowanego człowieka.
Książka ta, osnuta wokół autentycznej historii marynarza, który spędził kilka lat na bezludnej wyspie, jest powieścią przygodową.Od ponad dwóch wieków...