"Przypadki Augie'go Marcha" to radykalna powieść realistyczna o dużych ambicjach. Autor chciał namalować rozległą panoramę rzeczywistości amerykańskiej w latach międzywojennych.
Przygody i perypetie Augie'go Marcha, klęski i chwilowe sukcesy mogą być udziałem każdego z jego współobywateli. Przystojny, ale bez przesady, dobroduszny, ale zdolny do drobnych świństewek, uczciwy, ale skłonny do wzięcia udziału w przestępstwach, gdy okoliczności sprzyjają, ciekawy książek i idei, ale nigdy nie osiągający prawdziwej wiedzy, zawsze łatwy do pokierowania, zdający się na los, który w zasadzie wyciąga go z wszelkich opresji. Augie krąży po świecie szukając możliwości zainwestowania niewyżytych uczuć, lojalności synowskiej i miłości, które stałyby się dominującą siłą, busolą i kotwicą zarazem.
Informacje dodatkowe o Przypadki Augiego Marcha :
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 1990-04-04
83-06-01914-8
Przeczytane:2021-12-23, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2021,
Spotykalem sie czesto z opiniami,ze to ksiazka wybitna.Po lekturze mam inne zdanie.Jej wartoscia jest doskonale ukazanie losow czlowieka w czasach wielkiego kryzysu,lekki jezyk i wartka akcja.Ale z wybitnoscia bym polemizowal.