Przewodnik po Traktacie z Lizbony

Traktat z Lizbony, podpisany 13 grudnia 2007 r., ma fundamentalne znaczenie: po pierwsze ?kończy długoletni i trudny spór o reformę ustrojową Unii Europejskiej, po drugie ? po wejściu w życie będzie określać podstawy jej działania. Zadaniem niniejszego Przewodnika jest przybliżenie najważniejszych rozwiązań reformy Unii oraz ułatwienie korzystania z nowych regulacji. Przewodnik zawiera teksty traktatów stanowiących Unię z uwzględnieniem zmian wynikających z przystąpienia do UE Bułgarii i Rumunii oraz - specjalnie przygotowane na potrzeby Przewodnika - teksty skonsolidowane Traktatu o Unii Europejskiej, Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz protokołów i deklaracji. Zamieszczono również tekst Karty Praw Podstawowych i wyjaśnień do Karty w brzmieniu z 12 grudnia 2007 r. Całość opatrzona jest obszernym komentarzem. Przewodnik będzie przydatny dla polityków, urzędników, przemysłowców, studentów i wszystkich zainteresowanych miejscem Polski w Unii. Prof. zw. dr hab. Jan Barcz jest kierownikiem Katedry Prawa Międzynarodowego i Prawa UE w Kolegium Prawa WSPiZ im. L. Koźmińskiego w Warszawie, doświadczonym dyplomatą, był m.in. Ambasadorem RP w Wiedniu w latach 1995-1999.

Informacje dodatkowe o Przewodnik po Traktacie z Lizbony:

Wydawnictwo: Wolters Kluwer