Przewodnik po Polsce z filozofią w tle, tom III, Górny Śląsk

Tom 3 cyklu Przewodnik po Polsce z filozofią w tle

Tajemniczy Górny Śląsk, inny niż zazwyczaj.

Górny Śląsk to nie tylko kopalnie i huty, lecz także fascynujące historie oraz zabytki warte podróży. Przewodnik ten zaprowadzi Cię do miejsc, z których pochodzili pisarze, poeci, filozofowie, a nawet fizycy będący laureatami Nagrody Nobla. Opowie o ich losach – czasem tragicznych, a czasem zabawnych. Wyjaśni, co chcieli nam przekazać, i być może pozwoli Ci zastanowić się nad samym sobą. Kim jestem? Czy naprawdę jestem? Jaki ma to sens? I jaki związek ma z tym wszystkim śląska architektura… Opole, Katowice, Pszczyna, Zabrze, Bytom, Gliwice, Bielsko-Biała, Wisła oraz inne miejscowości Górnego Śląskiego odsłonią swoje sekrety.

Mistrzowie cechowi tworzyli rzeczy piękne, wymagające dużego nakładu pracy, ale i drogie. Kapitalizm zmienił podejście zarówno do jakości, jak i ceny, skutkiem czego pojawiło się mnóstwo tanich wyrobów o niskiej jakości. Zyskały sobie z niemiecka miano tandety. Wbrew temu, co przewidywał Marks, kapitalizm okazał się systemem, który przyniósł największe dobrodziejstwa najbiedniejszym, ponieważ wprowadził na rynek masowe towary, na które stać było ubogich. Każda maszkara i każdy potwór umieszczone na kościele Mariackim w Katowicach są inne. Był to wyraz sprzeciwu projektanta wobec masowej i ujednolicającej świat tandety.

Informacje dodatkowe o Przewodnik po Polsce z filozofią w tle, tom III, Górny Śląsk:

Wydawnictwo: Novae Res

Kup książkę Przewodnik po Polsce z filozofią w tle, tom III, Górny Śląsk

Przewodnik po Polsce z filozofią w tle, tom III, Górny Śląsk - opinie o książce

Przewodnik po Polsce z filozofią w tle. Tom I Wielkopolska i Kujawy
Grzegorz Senderecki0
Okładka ksiązki -  Przewodnik po Polsce z filozofią w tle. Tom I Wielkopolska i Kujawy

Odkryj turystyczne miejsca na mapie Polski i połącz je z ponadczasową filozofią Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy filozofia ma rację bytu, ta...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk