Przeczekać ten dzień

„Nie wiem, kiedy zasnąłem. Pamiętam tylko przerażającą ciemność napierającą ze wszystkich stron…” Od przywołania snu, a raczej sennego koszmaru, rozpoczyna się ta historia rozpisana ledwie na kilka dni. Niby zwyczajnych, a jednak nabrzmiałych od zdarzeń, przed którymi nie sposób uciec ani się ukryć...

Oto pewnego dnia człowiek, w którego życiu czytelnik uczestniczy, znajduje w swym kalendarzu wpis zmieniający wszystko. Dosłownie: wszystko. Dzieje się tak, choć notatka, której ów mężczyzna nie jest autorem, może okazać się tylko żartem. Zresztą kiepskim. Niemniej nasz bohater świadom jest jednego: akurat te statystyki nie kłamią, na jednego człowieka przypada zawsze jedna śmierć. Rzecz jasna wciąż chyba odległa...?

Anna Maria Jaśkiewicz [ur. 1994], laureatka Yale Book Award [2011] oraz zwyciężczyni XXXV Olimpiady Języka Francuskiego [2012]. Na co dzień uczy się w II Liceum im. Stefana Batorego w Warszawie. "Przeczekać ten dzień" jest jej debiutem literackim.

Informacje dodatkowe o Przeczekać ten dzień:

Wydawnictwo: Promic
Data wydania: 2012-04-26
ISBN: 978-83-7502-326-8

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Przeczekać ten dzień

Opinie o książce - Przeczekać ten dzień

Jaką książkę ostatnio przeczytaliście w jeden dzień? U mnie była to książka należąca do literatury pięknej, która nie tylko ze względu na swoją małą objętość, ale i ciekawą fabułę sprawiła, że pochłonęłam ją w jeden dzień. Jest nią „Przeczekać ten dzień”Anny Marii Jaśkiewicz. Jeśli jesteście ciekawi więcej na temat tej książki, zapraszam na recenzję! Pewnego dnia Karol, który jest nauczycielem polskiego, znajduje w swoim kalendarzu wpis, który zmienia wszystko. Mężczyzna nie przypomina sobie, aby ten wpis był zapisany przez niego. Jak to się stało, że znalazł się w jego kalendarzu? A może ktoś robi sobie z niego kiepski żart? Tak czy inaczej, jest on świadomy jednej rzeczy: każdego z nas czeka śmierć. Co Karol zrobi z tą wiedzą i jak dalej potoczą się jego losy?  W książce narracja prowadzona jest w pierwszej osobie. Narratorem jest nie kto inny jak Karol. Rozdziały są krótkie, styl pisania autorki bardzo przypadł mi do gustu, bo ciekawie opisała zwyczajne szare życie głównego bohatera. Tak więc książkę tę przeczytałam błyskawicznie. Rozpoczyna się ona koszmarem Karola, akcja trwa kilka dni, a na końcu znajduje się epilog. Książka ta porusza ważny temat, jakim jest śmierć, żałoba oraz radzenie sobie w trudnych sytuacjach życiowych. Książka ta skłania też do refleksji i daje do myślenia. Nie należy ona do wesołych, jednak niektóre teksty Karola, kiedy prowadził lekcje, potrafiły mnie rozbawić, choć w większości były
Avatar użytkownika - szpachela
szpachela
Przeczytane:2015-08-13, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2015,
"Przeczekać ten dzień" to bardzo dojrzała powieść. Karol, nauczyciel języka polskiego odczytuje w swoim dzienniku dość nietypową informację - najbliższy piątek będzie dniem jego śmierci. Czy stojąc w obliczu takiej informacji będzie chciał naprawić dawne błędy? I jak skończy się ten dzień? Zachęcam do zapoznania się z treścią książki. Bardzo podobały mi się wtrącenia o grzechu pierworodnym. A zakończenie? Nasza wyobraźnia może podsunąć nam różne interpretacje.
Avatar użytkownika - godmyt
godmyt
Przeczytane:2015-01-16, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, wyzwanie 2015- 26 książek w 2015,
Kilka dni z życia Karola- polonisty- tak najkrócej można by napisać o czym opowiada książka. Opis tych kilku dni wystarcza byśmy zdążyli zorientować się, że życie Karola po śmierci żony- Marty, stało się nudne i monotonne. Obowiązki nauczyciela nie sprawiają mu już przyjemności, w domu panuje nieład bo Karol nie widzi sensu w porządkowaniu porozrzucanych ubrań i książek. Po pracy wraca do domu i czyta. Kontakty z rodziną urwały się po śmierci Marty. On sam nie pogodził się z jej śmiercią, tym bardziej, że żyję ze świadomością, że opuścił ją w chorobie, o której wtedy nie miał pojęcia. Codzienność zaburzona zostaje w momencie, gdy Karol odnajduje swój kalendarz, który zgubił dzień wcześniej i spostrzega, że ktoś dokonał w nim kilku wpisów, które prowokują go do myślenia i zmiany życia. Wpisy zainicjują przemianę i uświadomią Karolowi sens i kruchość życia. Żeby wszystkiego nie zdradzać, na tym poprzestanę. Książka bardzo dobra, daję do myślenia, zaskakująca w ostatecznym rozrachunku.Polecam.
Avatar użytkownika -

Przeczytane:2012-05-19,
fajna książka podobno kolega mi mówił
Avatar użytkownika - Styrana
Styrana