Pożegnaj zazdrość!

Jeż Jurek ma braciszka, ale wcale nie jest z tego powodu szczęśliwy. Dzidziuś pochłania uwagę rodziców. A co z Jurkiem? Może liczyć na przyjaciół, którzy pomogą mu uporać się z zazdrością.

Książka "Pożegnaj zazdrość!" pokazuje, że choć niełatwo jest zaakceptować niektóre zmiany w życiu, to można spróbować znaleźć ich pozytywne strony. A wtedy wszystko się zmieni na lepsze.

Informacje dodatkowe o Pożegnaj zazdrość!:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2022-06-27
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Tytuł oryginału: Adiós, celos. !Hola, confianza!
Język oryginału: hiszpański
Tłumaczenie: Anna Kozaczewska
Ilustracje:Kasandra

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Pożegnaj zazdrość!

Pożegnaj zazdrość! - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2022-10-19, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Oto książki poruszające temat emocji, opowiadające czym jest złość, smutek, lęk oraz zazdrość. To wszystkie te "trudne" ale równie ważne i potrzebne uczucia.

Bohaterami tych opowieści są zwierzęta z przedszkola "Nad Jeziorkiem": żabka Żanetka, żółwie Trojaczki, kaczor Kamil, ślimak Staś, wiewiórka Wandzia, jeż Jurek, bóbr Bartek.

? "Pożegnaj zazdrość"

Żaneta spotyka rozzłoszczonego Jurka, który twierdzi, że odkąd na świecie pojawił się jego braciszek, rodzice wcale nie zwracają na niego uwagi. Jeż nie chce się bawić ze znajomymi, a jego złość przeradza się w płacz. Przyjaciele pocieszają go, opowiadając o zaletach posiadania rodzeństwa. W końcu Jurek zdaje sobie sprawę, że posiadanie brata to fantastyczna sprawa!

Książki są przepiękne! Mają twardą oprawę z wypukłymi elementami i kartonowe strony. Są bardzo barwne, z przyjaznymi ilustracjami. Myślę, że to pomoc, po którą warto sięgnąć wprowadzając dziecko w świat emocji! Zapoznają dziecko z tematem na podstawie konkretnych, życiowych sytuacji a dla rodzica będą wsparciem, oferując propozycje poradzenia sobie z danymi przeżyciami.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk