Pod słońcem Toskanii to opowieść życia autorki, która po przykrych osobistych przejściach zaczyna wszystko od nowa: kupuje stary dom na toskańskiej wsi, z wielką miłością i pietyzmem go odnawia, rozkoszuje się leniwie płynącym życiem włoskiej prowincji, urodą zabytków, smakiem wymyślonych przez siebie potraw - bo jest ona wielkim smakoszem i doskonałą kucharką; dwa rozdziały książki to po prostu zestaw niezwykle oryginalnych przepisów kulinarnych.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 1996 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura piękna
ISBN:
Liczba stron: 293
Tytuł oryginału: Under the Tuscan Sun
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Zofia Kierszys
Dotarłam do 60 strony i po konsultacji na forum "Wciągam książki" która działa na portalu facebook porzuciłam ją bez żadnych szans na powrót.
To nie lektura dla wszystkich , raczek dla tych bardziej cierpliwych a ja do takich nie należę jak widać, mimo, że wydawało mi się, że jest inaczej.
Prze całe 60 stron dowiedziałam się, ze bohaterka - amerykanka kupiła dom w Toskani. Reszta to opisy domu, z czego jest zrobiony, jakiego koloru są ściany, gdzie jest pleśń, gdzie trzeba zrobić generalny remont, oraz co rośnie w okolicy. Nazwy roślin, ich odmiany, kolory, zupełnie wygląda to tak, jakby autorka zajęła się zielnikiem... Ja nie mam zamiaru zakładać zielnika, więc ilośćopisów uwazam za zbędne. Dla mnie ta książka to totalny " niewypał" i strata czasu. Podobno film jest lepszy...
The author who unforgettably captured the experience of starting a new life in Tuscany returns to immerse herself - and her readers - in the sights, aromas...
Przeczytane:2014-04-27, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki w 2014 roku, Audiobook,