Pierwsze wydanie Patologii transformacji ze stycznia 2012 r. wzbudziło od razu duże zainteresowanie zawartym w książce opisem ,,negatywnej, patologicznej strony renesansu kapitalizmu w Polsce na tle światowej agresywnej gry międzynarodowego kapitału ery neoliberalizmu" - jak to określił jej autor. Mimo że intencją prof. Witolda Kieżuna nie było napisanie ,,książki politycznej", wielu tak właśnie ją odebrało. W efekcie reakcje na książkę były bardzo różne, od poparcia do całkowitego przemilczenia zawartych w niej faktów i analiz.

Decydując się na wznowienie książki, wydawca postanowił uzupełnić to wydanie o rozmowę z autorem zarówno o zawartości książki, jak i reakcjach na jej ukazanie się. Rozmówcą prof. Witolda Kieżuna jest Czesław Bielecki - autor książek, działacz opozycji demokratycznej przed 1989 r. i wydawca prasy podziemnej, ale także architekt i dr nauk technicznych, założyciel firmy architektonicznej i były poseł na sejm. Obu rozmówców łączy bogate doświadczenie życiowe, antykonformizm i uparte poszukiwanie pozytywnych odpowiedzi na ważne i aktualne pytania ,,w kwestiach narodowych".

Prof. zw. dr hab. Witold Kieżun wykłada na Akademii Leona Koźmińskiego, jest członkiem International Academy of Management (USA), wykładał na wielu uczelniach zagranicznych w Europie, USA i Kanadzie, był kierownikiem projektów ONZ w Afryce, jest autorem wielu książek, w czasie II wojny światowej był oficerem Armii Krajowej i powstańcem warszawskim, odznaczonym Orderem Virtuti Militari, po wojnie był więziony w Polsce i w sowieckim gułagu na pustyni Kara-Kum.

Czesław Bielecki jest absolwentem Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej i drem nauk technicznych, jako architekt pracował i odbywał staże zawodowe we Francji, Izraelu i RFN, od 1984 r. prowadzi założoną przez siebie firmę architektoniczną ,,Dom i Miasto", w 1968 r. brał udział w wydarzeniach marcowych, w 1979 r. rozpoczął współpracę z paryską ,,Kulturą", od 1980 r. należał do NSZZ ,,Solidarność", w stanie wojennym zaangażował się w działalność wydawnictw podziemnych, był aresztowany i więziony, po 1989 r. był posłem na sejm.

Informacje dodatkowe o Patologia transformacji. Wydanie uzupełnione. Zawiera rozmowę Czesława Bieleckiego z Witoldem Kieżunem:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2013-09-13
Kategoria: Ekonomia

Kup książkę Patologia transformacji. Wydanie uzupełnione. Zawiera rozmowę Czesława Bieleckiego z Witoldem Kieżunem

Patologia transformacji. Wydanie uzupełnione. Zawiera rozmowę Czesława Bieleckiego z Witoldem Kieżunem - opinie o książce

Sprawniejsze państwo
Witold Kieżun0
Okładka ksiązki - Sprawniejsze państwo

Książka stanowi zbiór tekstów wybitnych polskich uczonych oraz praktyków gospodarczych, które łączy poszukiwanie rozwiązań systemowych mających usprawnić...

Niezapomniane twarze
Witold Kieżun0
Okładka ksiązki - Niezapomniane twarze

Inspirowane wspomnieniami opowiadania Witolda Kieżuna, powstańca warszawskiego, znanego ekonomisty, autora "Patologii transformacji". Na książkę składa...