Panny służące. Historia nadużycia

Pod koniec XIX wieku w samej tylko Warszawie pracowało prawie 40 tysięcy pokojówek, garderobianych i panien do wszystkiego. Młodych imigrantek ze wsi, samotnych w dużym mieście, bezbronnych. Ta książka jest opowieścią o nadużyciach, których na służących dopuszczali się właściwie wszyscy, którzy się z nimi stykali. Od Kościoła, zainteresowanego zbawieniem ich duszy, ale już nie sprawiedliwą karą dla molestujących panów domu, przez panie, które służbę ignorowały, poniżały i zwalniały z byle powodu, aż po emancypantki i socjalistów, którzy chcieli pomóc, ale nie wiedzieli jak.

Służące, których życiem w XIX wieku pracodawcy mogli nieomal swobodnie rozporządzać, musiały na abolicję czekać ponad sto lat. Dziś odzyskują nie tylko podmiotowość. Autorka przywraca im prawdziwe imiona, twarze, głos - i godność i pokazuje, jak niewolnictwo kobiet sięgało samego rdzenia ładu społecznego.

Magdalena Kicińska - pisarka, redaktorka naczelna ,,Pisma"

Jest to książka o niewyobrażalnym wyzysku i przemocy,nie jest jednak straszliwym, niestrawnym akademickim sucharem, których tony co roku produkuje polska nauka historyczna. Wprost przeciwnie: autorka pisze świetnie, umiejętnie przechodząc pomiędzy twardymi faktami i liczbami oraz anegdotą.

Dr hab. Adam Leszczyński, profesor Uniwersytetu SWPS

Nareszcie zrozumiałem, dlaczego w wielu polskich firmach panuje zamordyzm i sztywna hierarchia, a nasza polityka polega na wzajemnym upokarzaniu się. Świetna książka!

Grzegorz Sroczyński, dziennikarz i publicysta

Informacje dodatkowe o Panny służące. Historia nadużycia:

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2024-09-11
Kategoria: Historyczne

Tagi: Historia społeczna i kulturalna Społeczeństwo i kultura - zagadnienia ogólne Grupy społeczne Niewolnictwo i zniesienie niewolnictwa

Kup książkę Panny służące. Historia nadużycia

Anioł w domu, mrówka w fabryce
Alicja Urbanik-Kopeć0
Okładka ksiązki - Anioł w domu, mrówka w fabryce

W 1897 roku władze rosyjskie zarządziły przeprowadzenie spisu powszechnego, z którego wynikało, że na 160 tysięcy robotników zatrudnionych w Królestwie...

Matrymonium. O małżeństwie nieromantycznym
Alicja Urbanik-Kopeć0
Okładka ksiązki - Matrymonium. O małżeństwie nieromantycznym

Alicja Urbanik-Kopeć przygląda się dziewiętnastowiecznemu rynkowi matrymonialnemu, na którym liczyły się posag, weksle i cenne pamiątki rodzinne, nierzadko...

Kyle
T.M. Piro