Pałac

Inne wydania:

Ekranizacja powieści zdobyła liczne nagrody na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych

Świt drugiej wojny światowej. Do wioski zbliża się front. Jakub, pasterz, jest świadkiem ucieczki państwa z miejscowego dworu. Kiedy kierowany ciekawością przekracza próg pałacu, zagłębia się w świat arystokracji - na poły realny, na poły utkany z fantazji. Przemierza puste korytarze i zasiada w fotelach, wcielając się w rolę arystokraty. Wizje przodków i wyobrażenia o innym życiu przenikają go z wolna, zmieniając jego świadomość. Jakub staje się swoim własnym panem.

Wiesław Myśliwski za pomocą żywego monologu bohatera ukazuje pełną napięć dynamikę ludzkiej świadomości. Jakub zmienia role, zakłada maski wybierane z rekwizytorium rzeczywistości, w której żyje. Myśl i język pozbawione barier, świat bez granic społecznych - oto pełna wewnętrznej siły pisarska wizja na miarę epoki.

Wiesław Myśliwski jest autorem dwukrotnie uhonorowanym Nagrodą Nike (Widnokrąg w 1997 roku i Traktat o łuskaniu fasoli w 2007). Jego utwory były wystawiane na scenach teatrów, a także w Teatrze Telewizji i Teatrze Polskiego Radia, jak również filmowane (Przez dziewięć mostów, Pałac, Klucznik, Kamień na kamieniu). Najnowsza powieść Wiesława Myśliwskiego, Ucho Igielne (2018), to poruszająca medytacja nad ludzkim losem, pamięcią i historią.

Informacje dodatkowe o Pałac :

Pałac - opinie o książce

Avatar użytkownika - GRZADA
GRZADA
Przeczytane:2014-06-13,
Nie jest to łatwa lektura. Autor napisał dwustu stronicowy monolog bohatera ukazujący zawirowania w ludzkiej świadomości. Jakub wchodzi do opuszczonego pałacu i wciela się w role osób tam żyjących. Myśl bez barier moralnych, świat bez granic społecznych - ciekawa wizja społeczeństwa z epoki przedwojnia. .

Za trudne. Ciągły monolog. Cienia akcji. Nie dałem rady, po przeczytaniu kilkunastu stron zrezygnowałem.

Avatar użytkownika - Fretka
Przeczytane:2014-04-22, Ocena: 6, Przeczytałem,
Ostatnie rozdanie
Wiesław Myśliwski0
Okładka ksiązki - Ostatnie rozdanie

Wiesław Myśliwski jest twórcą przywracającym wiarę w sens i wartość prawdziwej literatury. Jego powieści wynikają z głębokiej wewnętrznej potrzeby wyrażenia...

Widnokrąg
Wiesław Myśliwski0
Okładka ksiązki - Widnokrąg

Nowe wydanie jednej z najważniejszych polskich powieści ostatnich lat, za którą autor został uhonorowany pierwszą Nagrodą Nike. Prowincjonalny świat oglądany...