reklama

Ostatnia dzika ostoja

Wszystko zaczyna się od starej pocztówki wiszącej na lodówce dziadka wśród paragonów i karteczek. To pozdrowienia z najpiękniejszego miejsca na ziemi, które leży za morzem, między oblodzonymi górami a głębokimi jeziorami. Mały niedźwiedź i duży niedźwiedź wyruszają w daleką drogę. Szukają ostatniej ostoi — ostatniego dzikiego miejsca na ziemi. Czy jeszcze istnieje?

Autorska książka obrazkowa Cecilii Heikkilä to nie tylko uczta dla oka przy oglądaniu malowniczych, nasyconych kolorami ilustracji, ale też okazja do zastanowienia się nad kondycją świata, stanem naszej planety i zagrożeniami związanymi z zawłaszczaniem przyrody. A wnikliwi czytelnicy doszukają się w tej niezwykłej książce jeszcze innych warstw znaczeniowych.

Informacje dodatkowe o Ostatnia dzika ostoja:

Wydawnictwo: Zakamarki
Ilustracje:Cecilia Heikkilä

Tagi: dla dzieci

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Ostatnia dzika ostoja

Ostatnia dzika ostoja - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna_M
Justyna_M
Przeczytane:2023-12-11, Ocena: 6, Przeczytałem,

Wszystko tutaj zaczyna się od odnalezienia pocztówki z miejsca, które zainteresowało małego niedźwiadka i zmotywowało jego dziadka do fascynującej opowieści, sentymentalnych wspomnień i chęci doznania niesamowitej przygody. Po koniecznych przygotowaniach ruszają w drogę, to będzie niezapomniany czas dla dziadka i wnuka. Poszukują jedynej w swoim rodzaju krainy, za morzem, między górami a jeziorami, gdzie żyją jedynie dzikie zwierzęta. Dla niedźwiadka to mnóstwo nowych odkryć, które wywołują entuzjazm i ciekawość. Wyprawa nie jest łatwa, z mapą nadal trudno dotrzeć do widoku z pocztówki. Gdy docierają na miejsce niedźwiedz doznaje zaskoczenia i
widzi coś, czemu nie dowierza. Jak myślicie, gdzie dorarł dziadek z wnukiem i co zastali na miejscu? Jak potoczyła się ich dalsza podróż? Czyżby niedźwiedź się pomylił?

Para naszych głównych będzie bacznie obserwować przyrodę, nawet zwróci uwagę na gwiazdozbiory: Wielka i Mała Niedźwiedzica ✨Obiecuję Wam, że będzie cudownie, ta książka ma w sobie ogromną moc.

To nie tylko piękna opowieść o wyjątkowej relacji dziadka i wnuka i o tym, jak bliscy są w naszym życiu, lecz także prawdziwa uczta dla oka i lektura pełna refleksji i mądrości, porusza ważne aspekty ekologiczne do dyskusji z dzieckiem.

Rok szarańczy
Terry Hayes