W państwie Chu żył raz pewien człowiek biegły w fizjognomii, rozpoznawaniu charakteru człowieka po twarzy. Jego osądy były tak trafne, że wspominano je we wszystkich zakątkach państwa. Sam nawet król wezwał go w końcu na swój dwór. Przybyłego mistrza poprosił o zdradzenie sekretu.

Człek wyznał prosto i szczerze: ,,Wcalem nie biegły w czytaniu charakteru ni losów człowieka z jego oblicza. Wyroki me opieram na bacznej ocenie tych, których badany ma za przyjaciół".

Obce słowa, obce myśli

Dlaczego na kłamstwa Chińczycy mają zwrot ,,mowa demonów"? Dlaczego ,,pytać o kotły" oznacza aspirować do mistrzostwa lub przywództwa? Dlaczego mężczyzna kojarzący małżeństwa nazywa się ,,starcem pod księżycem"? Poznaj fascynujące opowieści przyniesione ze świata odległego w czasie i przestrzeni. Ze świata pełnego niezrozumiałych postępków, niezrozumiałych motywacji i niezrozumiałych słów... Gdy poznasz te opowieści, być może wykrzykniesz w myślach: ,,O! Nie pomyślałem o tym w ten sposób!".

Informacje dodatkowe o Opowieści z dawnych Chin. Chińskie legendy, mity, opowiastki dydaktyczne i anegdoty historyczne:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2023-11-24
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Opowieści z dawnych Chin. Chińskie legendy, mity, opowiastki dydaktyczne i anegdoty historyczne

Prawidła geopolitycznej gry o przetrwanie
Piotr Plebaniak0
Okładka ksiązki - Prawidła geopolitycznej gry o przetrwanie

Przetrwanie, przewidywalność, dźwiganie oddziaływań, rozliczalność Gdy zrozumieją Państwo te cztery kardynalne pojęcia, pojawi się szansa zrozumieć zachowanie...

Wzorce zwyciężania. Planowanie, improwizacja i fortele na polu bitwy - tom I
Piotr Plebaniak0
Okładka ksiązki - Wzorce zwyciężania. Planowanie, improwizacja i fortele na polu bitwy - tom I

,,Lubię generałów, którzy mają szczęście!" Te słowa Napoleona najlepiej opisują zespół cech, które powinien przejawiać dowódca zwyciężający w bitwach...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;