Tym razem zadanie zleca młodym detektywom ich koleżanka Fanny - prosi o odnalezienie... rękawiczki. Przyznaj, specyficzne zlecenie, ale przecież
żadna sprawa nie jest ani za mała, ani za duża dla Biura Detektywistycznego numer dwa. Okazuje się, że przystępując do wykonania zadania, Tiril, Oliver i Otto trafiają na ślady włamywaczy. Zaczyna się robić niebezpiecznie.
Czytając tę pasjonującą opowieść, musisz mieć oczy szeroko otwarte. Na każdej stronie znajdziesz zadanie dla detektywa, które rozwiążesz dzięki tropom i wskazówkom ukrytym w tekście i na ilustracjach. W razie problemów prawidłową odpowiedź sprawdzisz na kolejnej stronie.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2021-11-11
Tytuł oryginału: Jakten p den grnne votten
Operacja Zielona rękawiczka
Jørn Lier Horst, Hans Jørgen Sandnes
Wydawnictwo: Media Rodzina @mediarodzina
Cykl: Operacja (tom 22)
Operacja Zielona Rękawiczka to kolejna książka z detektywistycznej serii dla dzieci.
Tym razem zadanie zleca młodym detektywom ich koleżanka Fanny, która prosi o odnalezienie… rękawiczki.
Zlecenie wydawało się dziwne, ale przecież żadna sprawa nie jest ani za mała, ani za duża dla Biura Detektywistycznego numer dwa.
Uwielbiam serię "Operacja...", w każdej części znajdziemy nowe przygody i nowe zagadki do rozwiązania.
Operacja Płatki Śniegu to kolejna książka z lubianej przez młodych czytelników serii opowiadającej o przygodach Tiril, Olivera i Ottona, czyli Biura Detektywistycznego...
Zbliżają się święta. Tiril, Oliver i Otto pomagają w ustawieniu szopki bożonarodzeniowej w kościele w Elvestad. Wszystko musi być gotowe na wieczorne...
Przeczytane:2021-12-11, Ocena: 5, Przeczytałam,
Często zdarza się Waszym dzieciom gubić różne rzeczy? Mój starszy syn miał wyjątkową zdolność do gubienia czapek i rękawiczek. Nie zliczę nawet ile to było par. W najnowszej zeszytowej książeczce Jørna Liera Horsta "Operacja zielona rękawiczka" dziewczynka o imieniu Fanny bawiąc się na balkonie, gubi tytułową zieloną rękawiczkę. Zwraca się o pomoc do Tirill i Olivera, bo przecież "Żadna sprawa nie jest za mała ani za duża dla Biura Detektywistycznego numer dwa". Idąc z nią do domu, w którym mieszka (tuż nad sklepem Mydło i powidło) trafiają na ślad "grubszej sprawy". Ktoś włamał się do nieczynnego sklepu. Co rękawiczka Fanny ma wspólnego z włamaniem? Czy mali detektywi ponownie rozwiążą zagadkę?
Horst po raz kolejny umila czas długich, ponurych wieczorów opowiadaniem w zimowej scenerii, pozwalając małym czytelnikom pobawić się w detektywów bez wychodzenia z domu. To bardzo fajny i tani sposób na nudę.