Policja w Tanumshede bada wypadek samochodowy. To, co wygląda na tragiczne zdarzenie, po kolejnym, podobnym wypadku zaczyna budzić podejrzenia. Policja ma pełne ręce roboty, tym bardziej że w mieście kręcony jest telewizyjny reality show. Obecność kamer podsyca tylko konflikt między ,,gwiazdami" a miejscową społecznością. Pogoń za zabójcą oraz problemy osobiste wywołują u Patrika Hedströma stres i frustrację. Tym silniejsze, że staje wobec największego dotąd wyzwania detektywistycznego w swojej karierze a przy okazji musi się zmierzyć z bolesną przeszłością.
Saga kryminalna Camilli Läckberg osiągnęła światowy sukces czytelniczy. To nie tylko mroczne thrillery, ale również doskonałe powieści obyczajowe, znakomicie oddające klimat współczesnej szwedzkiej prowincji. Od lat zajmują czołowe miejsca na europejskich listach bestsellerów. Książki Läckberg przetłumaczono na ponad 35 języków. Jesienią 2011 roku rozpoczęły się zdjęcia do międzynarodowej produkcji filmowej ,,Morderstwa we Fjällbace", osnutej na kanwie jej powieści.
Camilla Läckberg, jedna z najciekawszych szwedzkich pisarek, uznawana za mistrzynię skandynawskiego kryminału. Jest także autorką książeczki dla dzieci i dwóch książek kulinarnych.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2016-06-29
Tytuł oryginału: Olycksfägeln
Język oryginału: szwedzki
Tłumaczenie: Inga Sawicka
Policja w Tanumshede bada wypadek samochodowy. To, co wygląda na tragiczne zdarzenie, po kolejnym, podobnym wypadku zaczyna budzić podejrzenia. Policja ma pełne ręce roboty, tym bardziej że w mieście kręcony jest telewizyjny reality show. Obecność kamer podsyca tylko konflikt między "gwiazdami" a miejscową społecznością. Pogoń za zabójcą oraz problemy osobiste wywołują u Patrika Hedströma stres i frustrację. Tym silniejsze, że staje wobec największego dotąd wyzwania detektywistycznego w swojej karierze a przy okazji musi się zmierzyć z bolesną przeszłością...
W wypadku samochodowym ginie kobieta. Z początku wydawać by się mogło, że to kolejne tragiczne zdarzenie. Jednak gdy zostają znalezione zwłoki jeszcze jednej osoby okazuje się,że być może nie był to przypadek, a obie ofiary coś łączy.
Kolejna część kryminalnej sagi Camilli, która mnie nie zawiodła,a śledztwo wciągnęło całkowicie. Tym razem po nitce do kłębka docieramy do straszliwej przeszłości pewnych osób, która odcisnęła na nich okrutne piętno, z jakim przyszło im żyć. Zrządzenie losu, lub inaczej...chichot losu sprawił, że ich życie stało się nie do pozazdroszczenia.
A w tle trwają przygotowania do doniosłego wydarzenia jakim jest ślub Patryka i Eriki, kto im pomoże aby z uśmiechem na twarzy stanąć na ślubnym kobiercu?
Więcej nie trzeba nic dodawać, to po prostu kolejny dobry szwedzki kryminał.
Kolejny tom za mną. Tym razem nie było tak strasznie. Tak mrocznie.
Tym razem policja zostaje wezwana do wypadku drogowego. Szybko okazuje się, że to nie był wypadek. Jednak to nie koniec kłopotów. W mieście pojawia się ekipa telewizyjna, by kręcić nowe reality show. Uczestnicy mają swoje za uszami. Niedługo po ich przyjeździe dochodzi do tragedii...
Akcja toczy się wręcz sielsko, spokojnie. Dopiero pod koniec nabiera tempa. Zakończenie tym razem przewidywalne. Ale dobrze się mi czytało. Postacie są dobrze skrojone, bawiły mnie perypetie związane ze ślubem Patrika i Eriki Dobra lektura na zabicie czasu.
W czwartej części sagi Camilla Lacberg skupia się w szerszym zakresie na życiu osobistym bohaterów. Choć w tej części nie brakuje zbrodni, akcja nie przebiega zbyt szybko, szczególnie w pierwszej połowie powieści. Cała fabuła skonstruowana jednak pomysłowo i bardzo wciągająco.
To raczej powieść obyczajowa z elementami kryminału. Skandynawski klimat zawsze na plus, niemniej w tym przypadku obecnych zbyt wiele nieco nużących rozważań obyczajowych.
Kolejna już, 4 część serii o Fjällbace. I moim zdaniem jedna z lepszych. Byłam najbardziej zadowolona z pierwszego tomu ale 'Ofiara losu' także była bardzo dobra.
Poznajemy kolejną historię z przeszłości która ujawnia swoje skutki w teraźniejszości. Coś co wydarzyło się lata temu zbiera żniwo. W różnych miastach giną ludzie i każda sprawa zostaje bez odpowiedzi. Do czasu gdy sprawą zajmuje się Patrick.
Zabieram się za 5 już część. Mam nadzieję że również się nie zawiodę
Szósta część rewelacyjnej sagi o Fjällbacka! W Fjällbacka w tajemniczych okolicznościach ginie mężczyzna. Mimo wysiłków Patrika...
Styczeń, Fjällbacka w okowach mrozu. Z lasu wybiega na drogę półnaga dziewczyna. Nadjeżdżający nagle samochód nie jest w stanie zahamować...
Przeczytane:2022-01-16,
Książka "Ofiara losu" Camili Läckberg to bardzo dobry kryminał. Autorka porwała mnie do świata niewyjaśnionych morderstw.
Akcja książki rozpoczyna się w miejscowości Tanumshede. Policjant Patrik wraz z nowo zatrudnioną policjantką Hanny udają się na miejsce, jak sądzą wypadku. Pijana kobieta ginie w wypadku samochodowym. Jednak jest parę szczegółów, które nie dają spokoju policjantowi. Ofiara miała przetarcia na rękach, zasinienia na ustach i bardzo wysokie stężenie alkoholu w organizmie. Główny bohater postanawia wyjaśnić tą sprawę. Lecz natłok innych obowiązków takich jak, przygotowania do ślubu czy kolejne zwłoki młodej dziewczyny, która bierze udział w słynnym programie Fucking Tatum powoduje, że bohater jest zrezygnowany. Jego śledztwo stanęło w miejscu a on nie wie jak ma ruszyć dalej.
Co łączy te morderstwa ?
Czy morderca jest tylko jeden ?
Kto zabił i dlaczego ?
Dawno nie czytałam kryminału, którego nie chciałam kończyć. Akcja, poszlaki czy trafne wnioski odkrywane są stopniowo. W tej książce jest natłok bohaterów, którzy wnoszą coś do sprawy w mniejszym lub większym stopniu. Myślałam, że się pogubię w tym haosie imion ale książka jest napisana oczami wszystkich bohaterów. Jak dla mnie jest to dużym plusem.
Uwielbiam ten gatunek literatury. Gdy czytam kryminały zawsze czekam na ten dreszczyk ekscytacji, tajemnicy i niepewności.
A ta książka mi to zapewniła !😍
Polecam z CZYSTYM SUMIENIEM ♥️ (przekonacie się sami, że nie wszyscy bohaterowie takie mają )😏