Odzyskaæ nadziejê

Ocena: 5.33 (6 g³osów)

Po bolesnych do¶wiadczeniach kilku ostatnich lat znane z powie¶ci Wybraæ mi³o¶æ Alicja i Julia decyduj± siê na wyprowadzkê z Warszawy i kontynuowanie swej ¿yciowej podró¿y w ma³ej podbeskidzkiej wiosce. Niebawem okazuje siê, ¿e agroturystyczne Gospodarstwo pod Górk± to nie tylko pocz±tek ich nowej drogi, lecz tak¿e miejsce, w którym mo¿na odzyskaæ stracon± dawno nadziejê i odnale¼æ zupe³nie niespodziewan± mi³o¶æ.

Ma³gorzata Lis tym razem zaprasza czytelników na wêdrówkê G³ównym Szlakiem Beskidzkim i niczym do¶wiadczony górski przewodnik pokazuje jego najpiêkniejsze miejsca. Sta³y siê one sceneri± dla pe³nej emocji opowie¶ci o ludziach, którzy w pewnym momencie spotkali siê na ¶cie¿ce ¿ycia. Czy odwa¿± siê na trud wspólnej wêdrówki pod górê, by razem móc zachwyciæ siê widokiem, który mo¿na zobaczyæ tylko ze szczytu?

Informacje dodatkowe o Odzyskaæ nadziejê:

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Odzyskaæ nadziejê

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Odzyskaæ nadziejê - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Marigolds216
Marigolds216
Przeczytane:2022-09-10, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Nawet je¶li nie czytali¶cie pierwszej czê¶ci to spokojnie mo¿na zag³êbiæ siê w t± opowie¶æ, która stanowi odrêbn± historiê. Poznajemy w niej Alicjê i jej nastoletni± córkê Juliê. Po trudnych prze¿yciach zwi±zanych ze ¶mierci± mê¿a i prób± samobójcz± córki, przenosz± siê do ma³ej podbeskidzkiej wioski, gdzie agroturystyczne Gospodarstwo pod Gork± staje siê dla nich nowym domem. Czy w tych piêknych okoliczno¶ciach przyrody, w¶ród górskich szlaków nasze bohaterki odnajd± upragniony spokój? Czy los bêdzie dla nich ³askawy?
Autorka doskonale wprowadza nas w ¶wiat emocji, têsknot i ukrytych pragnieñ. Piêknie opisuje relacje, akcja toczy siê nie¶piesznie ale naprawdê wci±ga i anga¿uje w ¿ycie bohaterów. Dostajemy prawdziw±, przepe³nion± uczuciami historiê, która napawa nadziej± na lepsze jutro. Widzimy jak wa¿na w ¿yciu jest wiara, ufno¶æ w boski plan mimo przeciwno¶ci, które napotykamy. Polecam serdecznie.

Avatar u¿ytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2022-07-24,

Bohaterki powie¶ci czyli Alicjê i Juliê znamy z ksi±¿ki "Wybraæ mi³o¶æ". Po ¶mierci mê¿a, Alicja z córk± przeprowadzaj± siê do Warszawy. Tylko, ¿e dok±dkolwiek by nie uciekaæ nasze bóle, rany, demony przesz³ych zdarzeñ wyruszaj± razem z nami. Szczególnie odczuwa to 15letnia Julia, która nie do¶æ, ¿e straci³a ojca to jeszcze spotka³a j± nieszczê¶liwa mi³o¶æ. To wszystko powoduje, ¿e koniec koñców Alicja przyjmuje propozycjê brata i przenosi siê z Julk± do ma³ej, podbeskidzkiej wioski. Choæ pocz±tkowo nic na to niewskazuje, to w³a¶nie tam rozpoczyna siê ich nowa droga ¿ycia, tam jest pocz±tek szlaku, który poprowadzi je obie ku piêknym szczytom, sk±d roztaczaj± siê niesamowite i zaskakuj±ce widoki na przysz³o¶æ.

Pani Ma³gorzata stworzy³a urzekaj±c±, pe³n± wiary i nadziei opowie¶æ o tym, ¿e czasem potrzebne s± w ¿yciu zgliszcza, po to ¿eby ods³oni³y siê nowe horyzonty.

Ponad to autorka zabiera nas na wêdrówkê G³ównym Szlakiem Beskidzkim. Poznajemy wraz z bohaterami miejsca na szlaku, które warto zobaczyæ. Gdybym wcze¶niej nie zachwyci³a siê górami, to ta ksi±¿ka napewno wzbudzi³aby we mnie mi³o¶æ do nich.

Kiedy zaczyna³am czytaæ tê powie¶æ, nie mia³am pojêcia, ¿e jest w jaki¶ sposób powi±zana z inn± ksi±¿k± autorki. Okazuje siê, ¿e g³ówne bohaterki powie¶ci, czyli Alicjê i jej córkê Juliê mo¿na by³o spotkaæ w powie¶ci „Wybraæ mi³o¶æ”, której nie czyta³am. Jednak „Odzyskaæ nadziejê” to oddzielna historia i nie trzeba znaæ poprzedniczki, aby dobrze odnale¼æ siê w tej opowie¶ci. Pióro Ma³gorzaty Lis zd±¿y³am ju¿ trochê poznaæ, bo czyta³am jedn± jej ksi±¿kê. Ju¿ wtedy zauwa¿y³am, w jak niesamowicie lekki sposób autorka pisze o trudnych sprawach. Nie mam na my¶li tego, ¿e lekko je traktuje, co to to nie. Opowiedziana przez ni± historia nie przyt³acza, nie zasmuca, autorka pisze z wyczuciem i wra¿liwo¶ci±. W powie¶ci poruszone zosta³y naprawdê ciê¿kie tematy. Alicja i Julia maj± za sob± trudny i bolesny czas. Alicja straci³a mê¿a, a Julia ojca. Julia ledwo usz³a z ¿yciem z po¿aru, a potem nieszczê¶liwie siê zakocha³a, co doprowadzi³o j± nad skraj przepa¶ci. M³oda dziewczyna, w³a¶ciwie dziecko jeszcze, próbowa³a pope³niæ samobójstwo. Na szczê¶cie mama wróci³a wcze¶niej z pracy i uda³o siê Julkê odratowaæ. W górach kobiety próbuj± rozpocz±æ nowe ¿ycie. Ju¿ po raz kolejny, bo po ¶mierci Bogdana, ojca Julki, ju¿ siê przecie¿ przeprowadza³y. Pocz±tkowo nie jest ³atwo. Obie mierz± siê z bolesn± przesz³o¶ci±, tera¼niejszo¶æ je przyt³acza, a przysz³o¶æ nie rysuje siê kolorowo.

Mimo ciê¿ko¶ci poruszanych problemów, powie¶æ czyta siê w³a¶ciwie sama. Na pewno maj± na to wp³yw przeskoki czasowe i niezbyt obszerne opisy, co z jednej strony jest zalet±, bo dziêki temu akcja nabiera dynamiczno¶ci do¶æ wcze¶nie i ksi±¿kê czyta siê szybko, z drugiej akcja dzieje siê w tak piêknych okoliczno¶ciach przyrody, ¿e jednak chcia³oby siê, aby tych opisów by³o wiêcej. „Odzyskaæ nadziejê” to piêkna, bardzo ¿yciowa, pe³na refleksji opowie¶æ. Bohaterowie powie¶ci to w du¿ej czê¶ci osoby w dojrza³ym wieku, z bogatym baga¿em do¶wiadczeñ, dla których stworzenie nowego zwi±zku nie jest tak± prost± spraw±. Bohaterami targa mnóstwo w±tpliwo¶ci, pojawia siê w zwi±zku z now± sytuacj± szereg ró¿nych pytañ. Pytania dotycz±ce relacji miêdzyludzkich to nie s± jednak jedyne pytania, jakie zadaj± sobie bohaterowie i na jakie czytelnik razem z nimi próbuje odpowiedzieæ. W du¿ej mierze rozwa¿ania dotycz± obecno¶ci Boga w naszym ¿yciu. Powie¶æ jednak niczego nikomu nie narzuca, równie¿ tê kwestiê traktuje w sposób bardzo delikatny.

Poniewa¿ spodziewa³am siê spokojnej obyczajówki, nie by³am przygotowana na zwrot akcji, który pojawi³ siê w pewnym momencie. Powiedzieæ, ¿e moje zaskoczenie by³o ogromne, to jak nie powiedzieæ nic. No wbi³o mnie w fotel po prostu. I chwilê trwa³o, zanim potrafi³am siê z tego szoku otrz±sn±æ. Losy bohaterów powie¶ci ¶ledzi siê z du¿ym zainteresowaniem, tym bardziej, ¿e ka¿da z postaci wypada tu niezwykle autentycznie. To s± zwyczajni ludzie, maj± swoje problemy, maj± zalety, ale maj± te¿ wady. Nie s± krystaliczni i to czyni ich bardziej wiarygodnymi. Uwierzy³am w ich historiê i kibicowa³am im od pocz±tku do koñca. „Odzyskaæ nadziejê” to kolejna bardzo ciep³a, poruszaj±ca i daj±ca do my¶lenia powie¶æ Ma³gorzaty Lis. Kolejna, która w nienachalny sposób przekazuje uniwersalne warto¶ci. Mo¿e byæ dla kogo¶ wskazówk±, a nawet pewnego rodzaju drogowskazem. To powie¶æ o ró¿nych odcieniach mi³o¶ci, o poszukiwaniu w³asnego miejsca w ¶wiecie i o próbie znalezienia sensu ¿ycia. Ale te¿ o wybaczaniu, w tym najwa¿niejszej osobie w naszym ¿yciu – sobie.

Je¶li macie ochotê przeczytaæ co¶ niebanalnego o zwyk³ym – niezwyk³ym ¿yciu, zachêcam do siêgniêcia po „Odzyskaæ nadziejê”. To ksi±¿ka piêkna w swojej prostocie, dojrza³a, pouczaj±ca i przede wszystkim prawdziwa. Ksi±¿ka, któr± warto przeczytaæ.

Ksi±¿ki Ma³gorzaty Lis s± mi ju¿ znane i chêtnie odkrywam kolejne tytu³y spod jej pióra. Pozycja, o której dzi¶ Wam opowiem czeka³a na swoj± kolej przez pewien czas, ale gdy w koñcu po ni± siêgnê³am czyta³o mi siê j± bardzo dobrze, choæ poruszonych jest w niej wiele trudnych tematów.  ,,Odzyskaæ nadziejê", bo w³a¶nie o tej powie¶ci mowa to kolejny tytu³ wydany w serii Opowie¶ci z Wiary. Nie jest to typowa kontynuacja, choæ poznajemy w niej dalsze losy Alicji i Julii, które obecne by³y ju¿ na kartach powie¶ci ,,Wybraæ mi³o¶æ", nie jest jednak konieczna znajomo¶æ tamtej historii, aby móc swobodnie czytaæ tê.  Opowie¶æ rozpoczyna siê od tego, ¿e na skutek pewnych trudnych wydarzeñ, które zasz³y w ¿yciu matki i córki, Alicja podejmuje decyzjê o przeprowadzce do brata, który wraz z rodzin± prowadzi gospodarstwo agroturystyczne w Zagórze - malowniczej podbeskidzkiej wiosce.  Dla bohaterek ma to byæ niejako nowy start. Czy tak siê stanie? - czas poka¿e. Chocia¿ pocz±tki, jak to zazwyczaj bywa, s± dosyæ trudne to w koñcu kobiety, a zw³aszcza Julka, staj± na nogi i powoli snuj± plany na przysz³o¶æ.  W gospodarstwie pojawia siê tak¿e ma³o sympatyczny biznesmen Piotr Bednarek, mê¿czyzna sprawia wra¿enie mocno nieprzystêpnego dla otoczenia, gburowatego etc. Có¿ poradziæ kiedy jest on sta³ym bywalcem siedliska...  Je¶li za¶ chodzi o Juliê to po odzyskaniu równowagi postanawia powróciæ do ukochanej aktywno¶ci i wraz z przyjació³mi odbyæ wêdrówkê G³ównym Szlakiem Beskidzkim. Niestety nie wszystko idzie zgodnie z pierwotnym planem i wygl±da na to, ¿e nic nie wyjdzie z ww. wyprawy, Julia jednak nie chce rezygnowaæ i wyrusza w drogê w pojedynkê. Na szlaku poznaje tajemniczego, piêknookiego Dominika... Od razu powiem Wam jednak, ¿e absolutnie nie jest to cukierkowy, ckliwy romans, co to, to nie.  Ksi±¿ka ta podzielona zosta³a na kilka czê¶ci. W ka¿dej z nich inny z bohaterów otrzymuje od autorki g³os i rozsnuwa przed czytelnikami swoj± historiê, która jak okazuje siê w toku lektury bardzo wiele wnosi do ca³ej tej opowie¶ci.  Ma³gorzata Lis stworzy³a kolejn± wielow±tkow± histori±, w której po raz wtóry dotknê³a wielu najczulszych strun ludzkiej, egzystencji nie stroni±c przy tym od trudnych, bolesnych i mocno poruszaj±cych odbiorcê tematów.  W powie¶ci tej czytelnik znajdzie ogrom ludzkich emocji, odczuæ i ró¿norodnych postaw wobec wydarzeñ, które by³y lub na bie¿±co staj± siê udzia³em bohaterów. Jest to opowie¶æ o budowaniu ¶wiata na nowo, wybaczaniu sobie i innym, wychodzeniu z traum, a tak¿e o odnajdywaniu siebie i swojego szczê¶cia, jakie daje otwarcie siê na now± mi³o¶æ oraz zrzucenie z barków tajemnicy wywo³uj±cej ogromne poczucie winy, rozgoryczenie i zawód, które latami nie pozwala³y oddychaæ pe³n± piersi±.  Towarzyszymy ¶wietnie nakre¶lonym postaciom na ich krêtych ¿yciowych ¶cie¿kach, na których musz± oni dokonaæ bardzo wielu trudnych wyborów. Czy ka¿da z nich odnajdzie w³asn± przystañ i oprze siê zw±tpieniu i marazmowi, które nie raz zapukaj± do ich drzwi?  Dowiedzcie siê siêgaj±c po ,,Odzyskaæ nadziejê" i sami odkryjcie jej niezwykle bogat± tre¶æ, w której w³a¶ciwie ka¿dy, je¶li tylko zechce, odnajdzie przynajmniej cz±stkê w³asnego odbicia.  Polecam.

* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *

Avatar u¿ytkownika - paulina_89
paulina_89
Przeczytane:2022-07-13, Ocena: 6, Przeczyta³am, 12 ksi±¿ek 2022, Mam,

Piêkna opowie¶æ o wêdrowaniu po górach, które jest alegoria pokonywania ¿yciowych zakrêtów.

M±dra i warto¶ciowa pozycja :)
Ksi±¿ka, zgodnie z tytu³em pozwala odzyskaæ nadziejê i inaczej spojrzeæ na otaczaj±c± rzeczywisto¶æ.

Rozleg³e górskie pasma zapieraj± dech w piersi. Przynajmniej w mojej. Uwielbiam przede wszystkim Tatry. Maj± w sobie to trudne do jednoznacznego okre¶lenia ,,co¶". Ale tym razem z rado¶ci± wraz z bohaterami niniejszej powie¶ci podjê³am wêdrówkê po innych wzniesieniach. Dobrze jest poszerzaæ horyzonty, prawda? I nie by³y to tylko te góry, które mo¿na pokonaæ na dwóch nogach. Mi³o mi, ¿e zechcieli, ¿ebym im towarzyszy³a.

,,Odzyskaæ nadziejê" to kontynuacja tytu³u ,,Wybraæ mi³o¶æ", ale nie musicie Pañstwo nadrabiaæ tej drugiej. W moim przypadku nieznajomo¶æ pierwszego tomu w ¿adnym stopniu nie zak³óci³a odbioru tego.

Alicja jest wdow± i matk± dorastaj±cej Julii. Jej ma³¿eñstwu daleko by³o do zadowalaj±cego. Ich drogi czê¶ciej ni¿ schodziæ, roz³±cza³y siê. Bogdan du¿o czasu po¶wiêca³ pracy, a kiedy ju¿ powiedzia³ do¶æ i chcia³ rzeczywi¶cie dzieñ po dniu budowaæ ¿ycie z rodzin±, los uci±³ wszystko jednym pewnym ruchem nie pozostawiaj±c z³udzeñ. Nale¿y budowaæ wszystko od nowa. Kobieta pocieszenie znajduje w ramionach kochaj±cego Pana Boga oraz w obecno¶ci córki, która pomimo m³odego wieku te¿ mia³a ju¿ okazjê nauczyæ siê na w³asnych b³êdach. W Zagórze, u brata Alicji, dziewczyny oddychaj± pe³n± piersi± o co w³a¶ciwie nie trudno w takich okoliczno¶ciach przyrody. To w³a¶nie tam splataj± siê w jedn± ¶cie¿ki Ali i Piotra. Mê¿czyzny bardzo poranionego, samotnego, z trudn± przesz³o¶ci±.

Miêdzy jednym zdobytym szczytem a drugim, miêdzy jedn± pokonan± przeszkod± a drug±, bohaterowie zaczynaj± dostrzegaæ niewyra¼n± jeszcze, gdzie¶ tam dopiero skromnie majacz±c± nadziejê. Tylko, ¿e gdy ju¿ wydaje siê i¿ jest ona niemal na wyci±gniêcie rêki, spadaj± ciosy, z którymi trzeba siê uporaæ. A nadzieja jakby siê ulatnia³a przyæmiona pytaniami bez odpowiedzi b±d¼ lêkiem, niepewno¶ci±. Czy jednak na przekór wszystkiemu to ona zatriumfuje?

Lubiê pióro Pani Ma³gorzaty Lis. Na kartach jej ksi±¿ki odnajdujê to co bliskie jest równie¿ mnie. Wyznajê takie same warto¶ci jak bohaterki. Dobrze rozumiem, dlaczego Alicja w relacji z Piotrem postêpuje tak, a nie inaczej. Pogratulowa³abym jej, bo pomimo swojego wieku nie uleg³a, ¿eby tylko zatrzymaæ kogo¶ przy sobie. Wiecie Pañstwo, to raczej rzadkie zjawisko, ¿e mamy pokrewne zapatrywania z postaciami literackimi, a przez to mocno je teraz doceniam.

Czytaj±c Pani± Lis czujê siê bardzo komfortowo. Szczególnie w przypadku jej najnowszej historii, gdzie oprócz wy¿ej nadmienionych aspektów, odnalaz³am tak wiele górskich widoków. Wspaniale by³o ¶ledziæ kroki Julii i Dominika, którzy z zapa³em pokonywali kolejne wzniesienia.

Ksi±¿ka godna polecenia. Napisana prostym stylem, nieskomplikowanym. Idealna na wakacyjny urlop. Podczas lektury gwarantowane lekkie zwroty akcji, a wiêc te¿ niegro¼ne palpitacje serca.:)

Premiera 10.06.

Za mo¿liwo¶æ wcze¶niejszego poznania lektury

bardzo dziêkujê

Wydawnictwu Espe.

Ostatnie lata dla Alicji by³y pasmem smutków i trosk. Pomocn± d³oñ wyci±gaj± do niej brat i bratowa, którzy prowadz± gospodarstwo agroturystyczne. To w ich gospodarstwie Ala poznaje Piotra, który z pocz±tku wydaje siê niezbyt sympatycznym cz³owiekiem. Niezra¿ona tym jednak kobieta jest nim coraz bardziej zauroczona. Okazuje siê, ¿e ze wzajemno¶ci±. Córka Alicji, Julia nie mia³a ³atwego startu w doros³e ¿ycie. ¦mieræ ojca, po¿ar, z którego ledwie usz³a z ¿yciem, niespe³niona mi³o¶æ, nieudana próba samobójcza. Ze szponów beznadziei wyrywa j± terapia, na któr± zaczê³a uczêszczaæ, a tak¿e mi³o¶æ i wsparcie bliskich. Gdy na szlaku poznaje tajemniczego Dominika, okazuje siê, ¿e to spotkanie odmieni jej ¿ycie. Czy Alicja i Piotr dadz± sobie szansê na now± mi³o¶æ? Czy Julia pozna sekret Dominika? Czy uwierzy, ¿e jest warta mi³o¶ci?
Nie jestem fank± czytania ksi±¿ek w formie elektronicznej, ale gdy to w³a¶nie w tej formie otrzyma³am "Odzyskaæ nadziejê", nie mog³am i nie chcia³am odmówiæ sobie przyjemno¶ci lektury. Wiedzia³am, ¿e w ksi±¿ce pojawi siê bohater, którego poznali¶my w jednej ze wcze¶niejszych powie¶ci autorki. Niestety nie wiedzia³am, z którym bohaterem przyjdzie mi spêdziæ teraz trochê czasu, a w³a¶ciwie bohaterk±, poniewa¿ okaza³a siê ni± Julia. Nie mogê powiedzieæ, by przy naszym ostatnim spotkaniu dziewczyna zdoby³a moj± sympatiê. Przez to mia³am lekkie obawy, czy dam radê przeczytaæ tê lekturê. Wbrew w±tpliwo¶ciom "Odzyskaæ nadziejê" okaza³a siê najlepsz± z historii, które wysz³y spod pióra Ma³gorzaty Lis. A Julia? Gdy j± pozna³am bli¿ej, stwierdzi³am, ¿e oceni³am j± nieco pochopnie.
Tak w³a¶ciwie, powie¶æ zaczê³a siê, tak jak wiele innych, typowych obyczajówek, które do tej pory uda³o mi siê przeczytaæ. Pewnie, tak by zosta³o do koñca, gdyby nie nag³y zwrot akcji, który dos³ownie wbi³ mnie w fotel i wa¿ne, ¿yciowe pytania, które zadawali sobie g³ówni bohaterowie, a i mnie sk³oni³y do refleksji. Zapewne podobne zadaje sobie wiele osób. Odpowiedzi na nie szukamy nieraz ca³e ¿ycie i niestety nie zawsze je odnajdziemy. Te, z którymi spotkali¶my siê w ksi±¿ce dotyczy³y m.in. zwi±zków w dojrza³ym wieku, b³êdów przesz³o¶ci, które nie zawsze da siê naprawiæ, a przede wszystkim o miejsce Boga w naszym ¿yciu. Alicja i Piotr. Julia i Dominik. Niby s± tylko fikcyjnymi postaciami (tak my¶lê), wykreowanymi przez autorkê ksi±¿ki, ale tak naprawdê wydaj± siê byæ do bólu prawdziwi. Ich wady, zalety, rado¶ci, ma³e troski i wiêksze problemy s± takie same jak te, które posiadaj± wszyscy wokó³ nas. ¯adne z nich nie jest idealne i to jest wielki walor opowiedzianej w ksi±¿ce historii. W tej nieidealno¶ci mo¿emy odnale¼æ cz±stkê siebie.
"Odzyskaæ nadziejê" to powie¶æ, która sprawi³a, ¿e zabrak³o mi s³ów by opisaæ moje uwielbienie dla postaci. Absolutnie mnie oczarowa³a. To historia o ludziach takich jak my, nieidealnych, b³±dz±cych i szukaj±cych odpowiedzi na wa¿ne ¿yciowe pytania. W ¶rodku znajdziemy nie tylko postaci, z którymi mo¿na siê uto¿samiæ, ale te¿ przyjemn± i warto¶ciow± fabu³ê, pozwalaj±c± odkryæ co jest sensem ¿ycia. Ksi±¿ka pokazuje, ¿e ¿ycie to nie³atwa, acz fascynuj±ca przygoda, która niejeden raz mo¿e nas zaskoczyæ. To lektura mówi±ca o poszukiwaniu sensu ¿ycia i potrzebie blisko¶ci, mi³o¶ci, która mo¿e nadej¶æ w ka¿dym wieku i co najwa¿niejsze - wybaczaniu. Te tematy mo¿e nie s± ³atwe, ale konfrontuj±c siê z nimi, byæ mo¿e unikniemy wielu b³êdów. Czy j± polecam? Oczywi¶cie! "Odzyskaæ nadziejê" jest ksi±¿k± absolutnie dla ka¿dego!

Inne ksi±¿ki autora
Kocham Ciê mimo wszystko
Ma³gorzata Lis0
Ok³adka ksi±zki - Kocham Ciê mimo wszystko

Poruszaj±ca powie¶æ o tym, ¿e Bóg spe³nia nasze marzenia, choæ czêsto inaczej, ni¿ planowali¶my. Ania têskni za prawdziw± mi³o¶ci±, Marcin za ¶wiêtym...

Wybraæ mi³o¶æ
Ma³gorzata Lis0
Ok³adka ksi±zki - Wybraæ mi³o¶æ

Przejmuj±ca opowie¶æ o wielkiej mi³o¶ci, zmaganiu siê z cierpieniem i tl±cej siê mimo wszystko nadziei. W ¿yciu osiemnastoletniego Kuby jednego dnia dochodzi...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora