OdNowa

Poruszająca i pokrzepiająca opowieść o walce o własne szczęście oraz nadziei przychodzącej nagle i niespodziewanie.

Dorastająca w toksycznej relacji z matką, zaniedbana przez wiecznie nieobecnego ojca Ewa nigdy nie odważyła się walczyć o własne wybory i marzenia. Kiedy poznaje Krzysztofa, jej świat po raz pierwszy nabiera barw, a ona sama zaczyna się spełniać. Los jednak zbyt szybko odbiera jej ukochanego, wpychając Ewę w szpony rozpaczy, od której ucieczkę zapewnia tylko czas poświęcony sztuce lepienia z gliny.

A może nie tylko on?

W tym trudnym czasie do pracowni Ewy trafia Tadeusz, niegdyś znany artysta rzeźbiarz, a zupełny przypadek stawia na jej drodze Marcina. Niepostrzeżenie obaj mężczyźni okazują się dla Ewy kimś znacznie więcej, niż przypuszczała na początku, choć ona sama odgrodziła się od świata grubym murem niedostępności. Zamknięta w pętli, wciąż przeżywa traumatyczne dzieciństwo i bezpowrotnie utracone szczęście.

Czy Ewa odważy się stawić czoła bolesnej przeszłości? A może zacznie wszystko od nowa?

Wersja audio w interpretacji Anki Ryźlak tylko w Legimi.

Informacje dodatkowe o OdNowa:

Wydawnictwo: Labreto
Data wydania: 2024-07-24

POLECANA RECENZJA

Kup książkę OdNowa

OdNowa - opinie o książce

"OdNowa" to moja kolejna przygoda z wydawnictwem Labreto, ale pierwsza z autorką Anną Kasiuk.

Szczerze mówiąc tego typu powieści to nie do końca moja bajka, ale muszę przyznać, że akurat ta tematyka wpasowała się w moje obecne nastroje i w to, co ostatnio dzieje się wokół mnie, wśród moich znajomych.

Zdecydowaną zaletą książki jest to, że czyta się ją błyskawicznie, więc jeśli nawet komuś nie bardzo spodoba się twórczość autorki, nie będzie zmuszony do spędzenia z nią wielu godzin. Uważam jednak, że w przypadku "OdNowy" tak się nie stanie.

"OdNowa" ma złożoną kompozycję, ale niektórym czytelnikom może się wydawać (błędnie), że to taka sobie historyjka o niczym. Anna Kasiuk "powkładała" do tej książki naprawdę sporo, ale co najważniejsze - opowieść nadal ma sens.

A co mamy?

Córkę w ciągłym konflikcie z matką. Toksyczny rodzic nawet po latach ma nieprawdopodobny wpływ na życie dorosłej już kobiety.

Mamy główną bohaterką, Ewę, będącą w udanym i szczęśliwym związku - jednak w momencie, gdy zaczynamy lekturę ten związek brutalnie i nieodwracalnie się kończy. Mąż Ewy "odchodzi do lepszego świata". Na scenę, po chwilowej nieobecności wraca kochająca mamusia, Jagoda, z wachlarzem najlepszych rad. I wcale (przynajmniej dla mnie) nie jest dziwne, że dorosła kobieta znów zaczyna czuć się jak mała dziewczynka, całkowicie uzależniona od zdania mamy.

Na szczęście na drodze Ewy los postawił kilka osób, na które może liczyć w każdej sytuacji i którzy staną za nią murem gdy zajdzie taka potrzeba. Alicja, Marlena, Tadeusz, Marcin - każdy jest inny i każdy będzie miał inną rolę do spełnienia.

Obserwujemy zmianę Ewy, od potulnej i uległej córki nie potrafiącej zawalczyć o siebie, do kobiety wyzwolonej, w końcu mającej własne zdanie.

"OdNowa" daje nadzieję, że nawet gdy jest źle, to zawsze można zobaczyć przysłowiowe światełko w tunelu. Potrzeba siły i odwagi by stawić czoła przeciwnościom losu. Historia bohaterki uczy, że zawsze znajdzie się obok nas ktoś, kto poda rękę, ktoś na kogo możemy liczyć. Tylko musimy umieć tę pomoc przyjąć.

Jak napisałam wcześniej, nie znam twórczości Anny Kasiuk, ale ta książka okazała się jakby uszyta na miarę. Myślę, że w przyszłości jeszcze nie jeden raz 'spotkamy się' literacko z autorką, bo potrafiła poruszyć we mnie to, co wydawało mi się już zamknięte na zawsze, skończone. Jak widać po bohaterce (tak wiem, że to fikcja) w każdym wieku można osiągnąć wiele, obudzić się z drętwoty, poprawić swój dobrostan.

Powieść o dającym nadzieję tytule ,,OdNowa" polecam każdej kobiecie, która ma trudność z wybraniem własnej ścieżki w życiu; chcącej uwolnić się z toksycznych związków; niezbyt wierzącej w siebie. Czytajcie 'dziewczyny' bo może znajdziecie rozwiązanie dla swoich problemów. A poza tym to dobra i mądra książka.

Avatar użytkownika - bookwmkesie
bookwmkesie
Przeczytane:2024-07-21, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Przeczytane w 2024r.,
Ile może trwać żałoba? Jest może jakiś sposób, leki na nią? Czy jako rodzic mamy wpływ na nasze dzieci? Czy relacje z nimi są ważne? Czy krzywdy wyrządzone w dzieciństwie będą zapomniane lub nie będą miały wpływa na dorosłe życie naszych dzieci? Oczywiście na temat wychowania macie rację, ale... Często i gęsto niektórzy z nas o tym zapominają robią tym krzywdę nie tylko sobie, ale najbardziej tym naszym pociechom. Poznajcie naszą główną bohaterkę Ewę, która nie miała lekko, ale z czasem życie posłodziło jej smutki Krzysztofem. :D Nie będzie spojlerem jak napisze, że nasza bohaterka zostaje młodą wdową i od tego zaczyna się odpowiedź na moje wcześniejsze pytania. Zachęcam wpaść na stronę np. Lubmy Czytać i zapoznać się z opisem, lecz to dla tych, którzy to lubią, bo ja osobiście nie chcę wiedzieć, o czym będzie mowa, no może tak z grubsza chce :p. Książka nie należy do tych energicznych, gdzie z każdym rozdziałem coś się dzieje, ale daje wiele do myślenia pozostawia to uczucie lekkości i nadziei, że nie wszystko stracone. Tylko od nas samych no może z pomocą przyjaciół, rodziny, osób bliższych, dalszych będziemy potrafili zrobić krok ku lepszemu. Nie będę zdradzała, kto pojawił się w życiu Ewy, ale będzie ciekawie i niespodziewanie. Miło spędzony czas zaliczam do odhaczenia. Jeżeli jest wśród was ktoś, kto może potrzebuje pomocy niekoniecznie po stracie kogoś bliskiego i wiem, że tutaj znajdzie wskazówkę na lepsze jutro, na lesze dni. Nie bądźmy obojętni na czyjś smutek. Jedna zwykła rozmowa, zainteresowanie się może wiele pozytywnego wnieść w życie kogoś, kto tego właśnie potrzebuje. Polecam całym sercem.

Następna będziesz ty
Anna Kasiuk0
Okładka ksiązki - Następna będziesz ty

Maciek jest zdeterminowanym i pewnym siebie pracownikiem korporacji. Przebojowy i pozbawiony skrupułów ukrywa jednak bolesne tajemnice z przeszłości...

Za zakrętem
Anna Kasiuk0
Okładka ksiązki - Za zakrętem

Opowieść o miłości, która ocala. Trzydziestodwuletnia Agnieszka żyje w błogim przekonaniu, że świat stoi przed nią otworem. Mieszkając z rodzicami...

Grzechy Południa
Agata Suchocka ;