Ocaleni Wojenna tułaczka kresowej rodziny

Autor – Brytyjczyk z polskimi korzeniami – wyrusza w fascynującą podróż śladami swoich przodków, mieszkańców Kresów Wschodnich, którzy w 1939 roku zostali deportowani na Wschód. Tak rozpoczęła się ich tułaczka, która w dwa lata później, po ogłoszeniu amnestii dla polskich więźniów i zesłańców, okazała się tylko prologiem dalszej wędrówki: przez Iran, Indie Brytyjskie, aż do Wielkiej Brytanii.
W XXI w. młody potomek rodu Ryżewskich wraca do swoich korzeni i rekonstruuje zawiłe dzieje rodziny. Z pożółkłych listów babci Nany, z zapomnianych dokumentów, z wyblakłych fotografii, ze wspomnień i bezpośrednich świadectw z tragicznych lat wojny składa w całość fragmentaryczne obrazy przeszłości. Próbuje także zrozumieć Polaków: skąd brała się ich odwaga, jak wyglądało ich życie w wielokulturowej przedwojennej Rzeczypospolitej, jak sobie radzili w latach tułaczki i w powojennej rzeczywistości, skąd czerpali nadzieję, gdy wygnano ich z ukochanych Kresów i utracili wszystko.

Informacje dodatkowe o Ocaleni Wojenna tułaczka kresowej rodziny:

Wydawnictwo: Carta blanca
Data wydania: 2011 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Finding Poland, From Tavistock to Hruzdowa and Back Again
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Maciej Miłkowski

Tagi: tułaczka wywózka na Syberię

Kup książkę Ocaleni Wojenna tułaczka kresowej rodziny

Przeszłość nie ma kształtu ani znaczenia do momentu, aż zmienimy ją w historię.

Przez szpary w wagonach przyglądaliśmy się naszej ukochanej polskiej ziemi. Gdy pociąg ruszył, a my mijaliśmy granicę, pożegnaliśmy ojczyznę przez wąskie okna i szpary w podłodze; zapłakani i pogrążeni w ogromnym smutku śpiewaliśmy Boże, coś Polskę i hymn narodowy.

Więcej cytatów z tej książki

Ocaleni Wojenna tułaczka kresowej rodziny - opinie o książce

Avatar użytkownika - wampirka44
wampirka44
Przeczytane:2021-02-03, Ocena: 5, Przeczytałam, 80 książek w 2021, Syberia, Gułag ,

Autor posłużył się wieloma źródłami i szeroką bibliografią (m.in. "Gułag", "Kiedy Bóg odwrócił wzrok", "Inny świat") - nie czytałam jeszcze tylko Gułag... Autor to Brytyjczyk z polskimi korzeniami. Wyrusza w podróż śladami swoich przodków, którzy zostali deportowani do Kazachstanu.
Książka zawiera dużo wątków historycznych, dat, nazwisk i wydarzeń z XIX i XX w.

Polecam dla miłośników historii.

Życie w rytmie marzeń. Miej odwagę realizować swoje cele i pasje.
Matthew Kelly0
Okładka ksiązki - Życie w rytmie marzeń. Miej odwagę realizować swoje cele i pasje.

ZATRZYMAJ SIĘ... tylko na chwilę Otrząśnij się ze stanu pustej i bezcelowej egzystencji Odnajdź swój cel i naucz się realizować marzenia Odkryj wewnętrzną...