Obrazy szczupłych kobiet o doskonałej cerze i lśniących włosach towarzyszą nam od najmłodszych lat. Bywa, że nawet pięcioletnie dziewczynki świadomie kontrolują swoją wagę. Renee Engeln w swojej przełomowej książce ,,Obsesja piękna" wyjaśnia, jak ciągłe monitorowanie własnego wyglądu - tak powszechne w czasach Facebooka i Instagrama - negatywnie wpływa na życie kobiet i podkopuje ich zdrowie, dobre samopoczucie i finanse. Podprogowe nękanie doskonałym wizerunkiem powoduje u kobiet depresję, redukuje ich ambicje, obniża zdolności poznawcze, wywołuje lęk przed naturalnym procesem starzenia się, a także zaburzenia w odżywianiu. Walka z potęgą mediów jest z założenia nierówna. Nie jesteśmy jednak całkiem bezradni. Dzięki tej książce nauczymy się, jak porzucić krzywdzące schematy myślenia, zmienić sposób postrzegania swojego ciała, odwrócić się od lustra i zamiast się w nim przeglądać - zacząć działać.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2021-10-13
Kategoria: Poradniki
Wyjątkowa książka. Must read (musisz przeczytać!).
Pokazuje jak bardzo odgórnie narzucone kanony urody wpływają na kobiety (głównie). Jak robią im krzywdę, wmawiając że muszą wyglądać i zachowywać się w określony sposób. Jak wpędzają młode dziewczynki w zaburzenia odżywiania/depresję.
Jak bardzo osłabiają poczucie własnej wartości. Jak zabierają czas i pewność siebie.
Wcisnęłabym na siłę każdemu. A szczególnie facetom i wielkim firmom kreującym wizerunki kobiet i modę
Książka ważna, smutna a zarazem pokrzepiająca. Myślę, że każda kobieta i matka, córka i ciotka powinna ją przeczytać. Abyśmy od dziecka mogły się wspierać i działać na pewność siebie i bliskich nam kobiet. Najgorsze w życiu jest nie kochanie samego siebie. Bo bez tego uczucia nie stworzymy dobrych relacji z innymi. Moja mama książki nie czytała, mimo to wychowała mnie w dużej pewności siebie i nauczyła przyjaźni do mojego ciała i głowy. Przez co książkę polecam tym, którzy obawiają się o przyszłość kobiet.
Książka co prawda przeznaczona jest na rynek amerykański, więc niektóre realia nie bardzo nas dotyczą. Porusza jednak parę ważnych kwestii, więc uważam, że warto sie z nią zapoznać. Z początku czytało mi się dosyć opornie, ale później było już lepiej.
Jak kulturowa obsesja na punkcie wyglądu krzywdzi kobiety od ich najmłodszych lat We współczesnym świecie w każdej chwili można zostać sfotografowanym...
Przeczytane:2023-02-01, Przeczytałem,
Książkę warto przeczytać, szczególnie jesli jest się młodą kobietą lub często ma się z takimi kontakt. Daje dużo do myślenia.