Obiecaj, że wrócisz

Są książki, które nie tylko wzruszają, ale także pozostawiają nas z głębokimi refleksjami.
"Obiecaj, że wrócisz" to właśnie taka historia – pełna emocji, historycznych odniesień i bohaterów, których losy na długo zapadają w pamięć.
Karolina, córka pułkownika, wiedzie spokojne życie z mężem i synem. To odważna, pełna pasji kobieta, która nie boi się stawiać czoła przeciwnościom losu. Gdy wybucha II wojna światowa, jej świat zmienia się na zawsze. Pozostaje sama z małym synkiem i teściową, a mąż Karoliny wraz z przyjacielem wyruszają na front.
Sytuacja staje się jeszcze bardziej skomplikowana, gdy do domu teściowej wprowadza się niemiecki oficer z rodziną. W 1943 roku Niemcy odkrywają pod Smoleńskiem groby tysięcy polskich oficerów zamordowanych przez NKWD. Czy mąż Karoliny znajduje się wśród nich? Wraca tylko Staszek, który poszedł na front razem z nim.
****
W obliczu tych trudnych wydarzeń Karolina musi zmierzyć się z licznymi dylematami. Czy można dostrzec człowieczeństwo wśród wrogów?
Jak radzić sobie z nieustannym strachem, samotnością i tęsknotą za ukochanym mężem? Jej życie toczy się na granicy lojalności, odwagi i walki o przetrwanie.
****
Barbara Wysoczańska mistrzowsko oddała realia wojennej Polski, ukazując zarówno dramatyzm wydarzeń historycznych, jak i głęboko osobiste przeżycia. Historia Karoliny jest pełna emocji, a sama bohaterka budzi sympatię i podziw swoją siłą, determinacją i wiarą w powrót ukochanej osoby.
****
To powieść, która przypomina, jak ważne są nadzieja i wiara, nawet w najtrudniejszych momentach życia. Idealna propozycja dla fanów powieści obyczajowych z historycznym tłem, którzy cenią książki pełne emocji i refleksji.

Informacje dodatkowe o Obiecaj, że wrócisz :

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024 (data przybliżona)
ISBN: b.d
Tytuł oryginału: Obiecaj, że wrócisz

Kup książkę Obiecaj, że wrócisz

Narzeczona nazisty
Barbara Wysoczańska0
Okładka ksiązki - Narzeczona nazisty

Czym była miłość w obliczu gigantycznej nienawiści, śmierci i poniżenia? Czy miała prawo się z niej cieszyć, podczas gdy tylu straciło życie? Jest...

Cena wolności
Barbara Wysoczańska0
Okładka ksiązki - Cena wolności

W KRAJU, KTÓRY JEST ZNIEWOLONY, GDZIE LUDZIE WALCZĄ O BYT I O WOLNOŚĆ, GDZIE NIE WOLNO NAM MÓWIĆ PUBLICZNIE PO POLSKU, NIE MA MIEJSCA NA PRAWA KOBIET. ...

Kyle
T.M. Piro