Georgia lat trzydziestych i czterdziestych, której prowincjonalna codzienność niewiele różni się od tej w XIX wieku. Brak bieżącej wody, lekarstw, powszechna bieda, często głód pomimo wykańczającej pracy na tytoniowych polach. Szczególna farmerska obyczajowość, miejscowe wierzenia i zabobony. I wszechobecna przemoc, która naznacza życie każdej rodziny.
Crews jako dziecko dwukrotnie znalazł się na granicy życia i śmierci. Doświadczenia te odmieniły go na zawsze, być może sprawiły, że został pisarzem. Zawsze zdawał sobie sprawę, jak wielu jego rówieśników z okolic nie miało tyle szczęścia, by dożyć dorosłości. Tym, którzy przeżyli, przygląda się wnikliwie.
Bezkompromisowo opisuje surowe warunki dorastania na głębokiej prowincji, pieczołowicie odtwarza surowe okruchy piękna - radość na widok ciężarówek z darmową żywnością, obietnice lepszego świata ożywiane katalogami domów towarowych. W każdym bohaterze odnajduje ślady dobroci, docenia gesty wzajemnego wsparcia, o jakie w tych okolicznościach nie było łatwo. Jego książka to ballada o ludziach niepotrzebnych i odrzuconych, którzy robili, co musieli, żeby przetrwać.
,,Crews to wyjątkowy gawędziarz z Południa. Łatwo jest gardzić biedotą. ,,O mułach i ludziach" sprawia, że staje się to trudniejsze. Nadaje tym ludziom, zdającym się należeć do innego stulecia, niemal heroiczną postać. ,,O mułach i ludziach" to nie rzecz o Ameryce zapomnianej, tylko o tej części Ameryki, którą tak naprawdę odsłania się z rzadka, właśnie w książkach takich jak ta." ,,New York Times Book Review"
,,,,O mułach i ludziach" to najlepsze wprowadzenie do dorobku Crewsa - w znacznym stopniu objaśnia, skąd brała się jego podlana krwią proza. Te wspomnienia stoją jedną nogą w innym świecie, w dziwacznej Ameryce czasów wielkiego kryzysu. Crews z uczuciem i merytorycznie opisuje mnóstwo tematów, od pracy na roli do roboty w fabryce [...], od jedzenia po seks. To książka dla wszystkich - żwawa, szczera, skonstruowana tak, jakby miała przetrwać wieki. Podobnie jak jej autor jest krzepka i z gruntu amerykańska." Dwight Garner, ,,New York Times"
,,Crews znajduje wyjątkowy głos, umie z dojrzałą refleksją pisarską oddać świat i światopogląd pięciolatka, który pewnego dnia zapada na chorobę Heinego-Medina, a później zostaje poparzony podczas świniobicia." Richard Gilbert
,,Wielkim darem Crewsa jest zdolność pokazania nam, jak totalne przekleństwo na nas ciąży i jak totalnie piękni jesteśmy. Crews puszcza z dymem łatwe sposoby na ogląd nas samych, do których lubimy się uciekać, i zostawia po sobie coś lepszego, coś przetopionego w oczyszczającym ogniu." ,,New York Newsday"
Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2023-03-22
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: A Childhood
Przeczytane:2023-05-23, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, 12 książek 2023, 26 książek 2023,
,,Przeżyć- to już dostateczny triumf."
Georgia lat 30- stych i 40- stych to kraina, której prowincjonalna codzienność niewiele różni się od tej z XIX w.
Brak bieżącej wody, bieda, często głód, pomimo ciężkiej pracy na tytoniowych polach, zbierały u ludzi żniwo. Do tego zabobony i wszechobecna przemoc, która znaczyła krwawe pręci praktycznie u każdej rodziny.
Autor, jako dziecko, dwukrotnie znalazł się na granicy życia i śmierci i najprawdopodobniej to doświadczenie sprawiło, że postanowił wyrwać się z tego ,,zaklętego kręgu".
W swojej książce wnikliwie przygląda się innym i opisuje surowe warunki swojego dorastania. Poznamy nie tylko wady tamtego okresu, ale i małe radości jak katalogi domów towarowych, czy samochody z darmową żywnością.
Zobaczymy, że zwykłe szwędanie może mieć nieodparty urok i jak ogromna może być tęsknota za ojcem, który przedwcześnie zmarł.
Książka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Pomimo swojego gorzkiego posmaku, czyta się ją z prawdziwą przyjemnością. Autor postawił na szczerość i prostotę i właśnie to sprawia, że lektura o tych, w sumie codziennych sprawach, jest naprawdę wyjątkowa.
Ogromnie polecam!!!