Noc wigilijnych cudów

Tom 2 cyklu Noc spełnionych życzeń

W święta marzenia są na wyciągnięcie ręki

W Zalesianach, malowniczej miejscowości na Podlasiu, znajduje się mały sklepik z pamiątkami. Jego właściciel, dostojny pan Franciszek, ma jedno marzenie: spędzić święta Bożego Narodzenia z dawną ukochaną, Klarą. Pomimo upływu lat postanawia ją odszukać, więc zgłasza się po pomoc do detektywa Zawady.

Franciszek nie jest jednak jedyną osobą w Zalesianach, która liczy na świąteczny cud. Na tej liście można spokojnie umieścić jeszcze kilku mieszkańców miasteczka: Aleksandrę o rozdartym sercu, Karola, który pragnie rozliczyć się z przeszłością oraz Natalię, przygotowującą się do roli mamy.

Boże Narodzenie to magiczny czas, w którym dzieją się rzeczy niemożliwe. Każda z tych osób wkrótce przekona się, że cudom też trzeba czasem pomóc.

Informacje dodatkowe o Noc wigilijnych cudów:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2024-10-21

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Noc wigilijnych cudów

Noc wigilijnych cudów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Poczytajzemna
Poczytajzemna
Przeczytane:2024-11-05, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

"Noc Wigilijnych Cudów" Marty Nowik to ciepła i pełna magii kontynuacja cyklu zapoczątkowanego powieścią "Noc spadających gwiazd". Autorka ponownie zabiera nas do malowniczego Podlasia, gdzie w świątecznej atmosferze rozgrywają się losy bohaterów, których poznaliśmy wcześniej. Tak bardzo się z nimi zżyłam, że wyczekiwałam ich dalszych losów z wielką niecierpliwością.

W drugiej części cyklu ponownie spotykamy mieszkańców Zalesian, którzy przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia. Każdy z nich ma swoje marzenia i nadzieje, a losy poszczególnych bohaterów splatają się ze sobą w zaskakujący sposób. Autorka kontynuuje wątki rozpoczęte w pierwszej części, dodając nowe elementy i rozwijając relacje między postaciami.

Pan Franciszek właściciel sklepiku z pamiątkami marzy o ponownym spotkaniu z dawną miłością, Klarą. Jego determinacja i romantyczna dusza sprawiają, że jest jedną z najbardziej sympatycznych postaci powieści.

Aleksandra to młoda kobieta, która zmaga się z rozterkami miłosnymi. Jej wątpliwości i pragnienie szczęścia czynią ją postacią, z którą łatwo się utożsamić. Aleksandra zmaga się z wyborem między dwoma mężczyznami. Jej decyzja będzie miała wpływ na jej przyszłość.

Karol natomiast to mężczyzna, który pragnie rozliczyć się z przeszłością i odnaleźć spokój. Jego historia jest pełna tajemnic i niespodzianek, odkrywa dawno skrywane tajemnice swojej rodziny, które rzucają nowe światło na jego przeszłość.

Natalia młoda kobieta oczekująca dziecka, która musi zmierzyć się z nowymi wyzwaniami i obawami.

Książka "Noc Wigilijnych Cudów" to powieść przesycona magią świąt. Autorka z niezwykłą wrażliwością opisuje atmosferę zbliżających się Bożego Narodzenia, podkreślając znaczenie tradycji, rodzinnych spotkań i wspólnego celebrowania świąt. Czytelnik ma wrażenie, że sam uczestniczy w tych przygotowaniach i przeżywa razem z bohaterami wzruszające chwile.

Jednym z najważniejszych motywów powieści jest moc marzeń. Każdy z bohaterów ma swoje pragnienia, które chce spełnić. Autorka pokazuje, że nawet najbardziej skryte marzenia mogą się spełnić, jeśli tylko w nie wierzymy i ciężko pracujemy.

"Noc Wigilijnych Cudów" to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie ciepłe i pełne emocji historie. To książka, która wprowadza w świąteczny nastrój i przypomina o najważniejszych wartościach w życiu. Będzie doskonałą lekturą dla osób, które szukają relaksującej i przyjemnej powieści.

Opowieść ta, to piękna i wzruszająca historia, która pokazuje, że magia świąt istnieje naprawdę. Autorka stworzyła powieść, która porusza serce i przypomina o tym, co najważniejsze w życiu. Jeśli szukasz lektury, która pozwoli Ci oderwać się od codzienności i poczuć magię świąt, to ta książka jest właśnie dla Ciebie. Cudownie było zanurzyć się w dalszych losach bohaterów i poczuć wraz z nimi zbliżającą się magię świąt.

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2024-11-15, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,

Mieszkańcy Zalesian powoli szykują się do zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W sklepiku z pamiątkami powoli przybywa coraz więcej klientów by kupić bliskim niezwykły prezent. Tymczasem właściciel sklepiku, Franciszek postanawia odszukać Klarę, miłość swojego życia, którą utracił wiele lat wcześniej. Pomóc mu w tym przedsięwzięciu ma detektyw Zawada, który przyzwyczaja się do nowego miejsca zamieszkania i nowej życiowej sytuacji. Wszak wraz z ukochaną Natalią spodziewają się pojawienia na świecie potomka. Zmiany nie omijają również Aleksandry i Karola, którzy jeszcze raz będą musieli zawalczyć o swoją miłość.
Szczerze powiedziawszy o tym, że Noc wigilijnych cudów jest drugą częścią cyklu dowiedziałam się, gdy zaczęłam ją czytać. Jakoś wcześniej nie przyszło mi do głowy by to sprawdzić... Czy jednak żałuję, że po nią sięgnęłam? Nie! Ta książka szczerze mnie zauroczyła i poruszyła a bohaterowi bez najmniejszego problemu zdobyli moją sympatię. Z przejęciem śledziłam ich losy i kibicowałam im by problemy rozwiązały się jak najszybciej. A było ich sporo... Niektóre były niewielkie... Były też te większej wagi... Nie zabrakło tajemnic, które miały niebagatelny wpływ na zachowanie poznanych postaci. Niektóre z nich chcąc nie chcąc wypłynęły na światło dzienne robiąc sporo zamieszania. W Nocy wigilijnych cudów bez problemu odnajdziemy świąteczny klimat, ale co najważniejsze autorka nie skupia się jedynie na samej oprawie, ale także na aspektach mniej dostrzeganych w obecnych czasach. Dodatkowym atutem książki jest lekkie i przyjemne pióro autorki, które sprawiło, że z przyjemnością zanurzyłam się w tej historii. Zważywszy, że ostatnio przeczytałam kilka książek z topornym piórem autorskim, Noc wigilijnych cudów mile mnie w tej kwestii zaskoczyła.
Noc wigilijnych cudów to lektura, która bez problemu zachwyci i pozwoli poczuć klimat zimowo- świąteczny. Dodatkowo dzięki niej poznamy wspaniałą historię, która zostanie z nami na dłużej.

Ten przedświąteczny czas pomaga nam poznać siebie lepiej - nasze prawdziwe potrzeby, pozory, jakimi się karmimy, kaprysy, którym ulegamy, całą gamę naszych reakcji, które może trzeba przepracować. A tylko znając siebie możemy mieć szczere i prawdziwe relacje z bliskimi nam osobami.

Warto zwolnić. Złapać chwilkę ciszy. Nie tylko tej na zewnątrz, ale i tej w środku naszej duszy. Wtedy uda się wejść w jej głąb. Tam jest zrozumienie i sens.

"Dużo za­le­ży od nas. To my kreu­je­my swoją rze­czy­wi­stość. Mo­żesz zde­cy­do­wać, jakie za­koń­cze­nie ma ta hi­sto­ria".

"Noc wigilijnych cudów" pokazuje,że święta Bożego Narodzenia to magiczny czas w którym często zdarzają się cuda. Wierzycie w nie,bo ja tak. Ostatnio zatracamy się w życiowym pędzie. Często omija nas coś ważnego. Historia stworzona przez autorkę pokazuje,że warto zwolnić,zadać sobie kilka pytań i zmienić coś w swoim życiu lub postarać się aby było lepsze.

"Czasami sprawy nie są takimi, na jakie wyglądają. Nieraz nie dostrzegamy drugiego dnia".

Jak przyjemnie było wrócić na Podlasie i poznać dalsze losy bohaterów. Cudowny Pan Franciszek skradł moje serce. Boże Narodzenie to cudowny czas i ma to do siebie,że potrafią się dziać cuda. Jak myślicie czy Franciszek odnajdzie dawną miłość? Czy Natalia i Aleksandra zaznają miłości i poukładają swoje sprawy? Czy przeszłość odegra w życiu bohaterów znaczną rolę?

Tego dowiecie się czytając najnowszą książkę Mary Nowik. Muszę przyznać,że jestem mile zaskoczona tym jak została poprowadzona fabuła. Widać jak Autorka wzbogaciła swój warsztat pisarski oddając s Nasze ręce tę książkę. Fabuła Was zaskoczy, wzbudzi emocje i otuli magią zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.

Ja osobiście polecam Wam tą historię. Spędziłam z nią miły wieczór na kibicowaniu bohaterom. Mnie nie trzeba przekonywać do twierdzenia, że zdarzają się wigilijne cuda .

Czasami tylko trzeba im trochę pomóc.

Avatar użytkownika - dzagulka
dzagulka
Przeczytane:2024-10-29, Ocena: 5, Przeczytałam,

Uwielbiam święta Bożego Narodzenia. To taki niezwykły czas w roku, który otula człowieka swoim ciepłem, magią i klimatem. To również czas, kiedy bardziej i mocniej staramy się wierzyć w cuda i spełnienie tych najbardziej skrytych na dnie serca marzeń.

Przychodzę dziś z recenzją książki, która pozwoli poczuć ten zbliżający się wielkimi krokami wyjątkowy czas. ,,Noc wigilijnych cudów" Marty Nowik, w sposób szczególny pozwala przygotować się na nadchodzące święta i poczuć, że w tę piękną wigilijną noc, mogą zadziać się prawdziwe cuda.

Marta Nowik kontynuuje losy bohaterów, których mogliśmy poznać w powieści ,,Noc spadających gwiazd". Ścieżki znanych i lubianych postaci splatają się w jedną, przepełnioną ogromem miłości, oczekiwań i nadziei całość. Ze wzruszeniem i ciekawością towarzyszymy bohaterom w ich przygotowaniach do świąt. A te, mają miejsce nie tylko podczas wybierania wyjątkowych upominków, dekorowania domów czy szykowania potraw. Przygotowania odbywają się również w sercach, duszy i nadziei, na to, że spełnieni się to największe z marzeń. A wyczekiwany wigilijny cud, stanie się udziałem każdego z nich.

Ta treściwa i bardzo poruszająca historia, otula człowieka swoim mądrym przesłaniem i wiarą w to, że w życiu wszystko jest możliwe. Wystarczy tylko zaufać, chcieć, czasami pomóc losowi ale nade wszystko kreować swoją rzeczywistość tak, aby nigdy nie zabrakło w niej nadziei. Autorka w swojej powieści przypomina o tym jak ważne są w relacjach szczere rozmowy i zaufanie. Jak ważne jest pogodzenie się ze sobą samym i otaczającymi nas ludźmi. Jak nieocenione jest otwarte i uważne na drugiego człowieka serce. Sporo uwagi poświęca również tolerancji, empatii i próbom naprawienia błędów z przeszłości.

Marta Nowik z ogromną wrażliwością pochyla się nad różnorodnością ludzkich przeżyć i doświadczeń. Lekko lecz z czułą precyzją uświadamia, że przedświąteczny i świąteczny czas, to odpowiedni moment na to, aby wybaczyć, wyjaśnić nieporozumienia, pogodzić się i pozwolić sercu na odnalezienie spokoju i szczęścia. Każdy człowiek popełnia błędy i każdy zasługuje na drugą szansę. W tym wyjątkowym okresie warto odnaleźć w sobie życzliwość i wszystko to co dobre.

,,Noc wigilijnych cudów" to ciepła i pełna wiary w wigilijne cuda opowieść. Doskonała na długie jesienne i zimowe wieczory. Rozgrzewa serce, wzrusza i daje nadzieję na to, że w tę jedną, wyjątkową noc w roku, wszystko może się zdarzyć. Niemożliwe, staje się możliwe. Warto w to uwierzyć i na ten swój wigilijny cud czekać.

Polecam!!!

Nowe życie Kariny
Marta Nowik0
Okładka ksiązki - Nowe życie Kariny

Wśród książek można znaleźć nie tylko piękne historie, lecz także nowe życie… Karina wychowywała się w domu dziecka, marząc o przyszłości innej...

Kiedy czasu już dla nas nie będzie
Marta Nowik 0
Okładka ksiązki - Kiedy czasu już dla nas nie będzie

Historia o prawdziwej miłości, która może wydarzyć się wszędzie i niejednego zaskoczyć...Życie w Domu Pogodnej Starości toczy się swoim utartym, sennym...