Z ,,Diagnozy przemocy wobec dzieci 2023" przygotowanej przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę wynika, że w Polsce aż 48 proc. dzieci i młodzieży doświadczyło ze strony rówieśników przemocy fizycznej. Niemal tyle samo stało się ofiarą przemocy psychicznej. Przemocy i prześladowania, które doprowadzić mogą do największych tragedii. Przykładów mamy długą listę - Dominik z Bieżunia, Kacper z Gorczyna, Zuzia z Kozienic nie poradzili sobie z nękaniem. Wszyscy popełnili samobójstwo.
Co jest źródłem przemocy rówieśniczej i dlaczego od lat nie potrafimy skutecznie tego problemu rozwiązać? Czy bullying i hejt znaczy to samo? Jakie znaczenie ma tu samotność? W rozmowie z Małgorzatą Gołotą wyjaśniają m. in. prof. Jacek Pyżalski, dr Radosław Kaczan, dr Magdalena Śniegulska i Łukasz Wojtasik.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-08-28
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
,,Z Diagnozy przemocy wobec dzieci 2023 przygotowanej przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę wynika, że w Polsce aż 48 procent dzieci i młodzieży doświadczyło ze strony rówieśników przemocy fizycznej. Niemal tyle samo stało się ofiarą przemocy psychicznej. Przemocy i prześladowania, które mogą doprowadzić do największych tragedii. Przykładów mamy długą listę - Dominik z Bieżunia, Kacper z Gorczyna, Zuzia z Kozienic nie poradzili sobie z nękaniem. Wszyscy popełnili samobójstwo".
Prawda, że te dane są przerażające i przede wszystkim skłaniają do refleksji nad istotą wychowywania dzieci w dzisiejszych czasach? ?
,,Nienawiść. Historie z dzieciństwa" autorstwa Małgorzaty Gołoty to książka, którą powinien przeczytać każdy rodzic, pedagog czy nauczyciel. W zasadzie każdy powinien po nią sięgnąć. Jest to książka, która ukazuje, jak poważnym problemem jest przemoc - fizyczna, psychiczna, rówieśnicza wśród dzieci i młodzieży.
Autorka przedstawia skalę tego problemu za pomocą zbioru wywiadów z osobami, które doświadczyły przemocy i dzielą się swoimi przeżyciami. Oddaje również głos ekspertom zdrowia psychicznego oraz specjalistom ds. bezpieczeństwa dzieci i młodzieży w internecie, a także przedstawicielom świata nauki, którzy omawiają przemoc rówieśniczą z różnych perspektyw.
Wiele faktów ujawnionych przez autorkę jest szokujących, jednak prawda jest taka, że przemoc rówieśnicza to problem, z którym mamy do czynienia od lat. To, co się zmienia, to jej skala, która rośnie z każdym rokiem. Zmienia się również sposób wychowywania dzieci. Mam wrażenie, że często brakuje czasu na przekazanie pewnych wartości i poświęcenie uwagi, aby na czas dostrzec niepokojące objawy w ich zachowaniu.
Lektura ,,Nienawiść. Historie z dzieciństwa" jest niezwykle emocjonująca i trudna. Uważam jednak, że jest to lektura obowiązkowa. Jeśli nie będziemy reagować na przemoc rówieśniczą, przyszłość może wyglądać znacznie gorzej. Nie chcę nawet myśleć, że mogłaby ona dotknąć mojego syna, albo - o zgrozo - że to on mógłby być oprawcą...
,,Lektura obowiązkowa, ważniejsza od wszystkich lektur z podstawy programowej języka polskiego". Paweł Lęcki ,,Głęboko wierzę w to, że ludzie generalnie...
Napiętnowani na całe życie Kreta to ulubiony wakacyjny kierunek turystów z wielu stron świata. Jednym z najpiękniejszych jej zakątków jest...
Przeczytałam, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
„Nienawiść. Historie z dzieciństwa”
Poruszający reportaż, który wnikliwie analizuje problem przemocy rówieśniczej w Polsce. Książka opiera się na wynikach „Diagnozy przemocy wobec dzieci 2023” opracowanej przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę. Statystyki są zatrważające – aż 48% dzieci i młodzieży w Polsce doświadczyło przemocy fizycznej ze strony rówieśników, a niemal tyle samo było ofiarą przemocy psychicznej.
Autorka przedstawia dramatyczne historie dzieci, które nie poradziły sobie z nękaniem i prześladowaniem, co w wielu przypadkach prowadziło do tragicznych skutków, takich jak samobójstwa. Gołota stara się nie tylko zrozumieć źródła tej przemocy, ale także zwraca uwagę na problem, który od lat pozostaje nierozwiązany w polskim społeczeństwie. Książka zawiera również rozmowy z ekspertami, m.in. prof. Jackiem Pyżalskim, dr Radosławem Kaczanem, dr Magdaleną Śniegulską i Łukaszem Wojtasikiem. Specjaliści wyjaśniają, czym jest bullying, hejt oraz jaką rolę w tym wszystkim odgrywa samotność.
Styl autorki łączy przystępność z emocjonalnym zaangażowaniem, co sprawia, że lektura nie pozostawia czytelnika obojętnym. Gołota nie unika trudnych tematów, a każda z opisywanych historii głęboko porusza i skłania do refleksji. „Nienawiść. Historie z dzieciństwa” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce lepiej zrozumieć problem przemocy rówieśniczej oraz jej bolesne konsekwencje.
Polecam Wam ❤️❤️
Dziękuję bardzo wydawnictwu za egzemplarz ❤️
Współpraca reklamowa, barterowa 🙂