Życie zwykłej rodziny mieszkającej w zwykłym domu w mgnieniu oka wywraca się do góry nogami za sprawą chomika o imieniu Chrupek. Kiedy ucieka on z klatki, rozpoczynają się wielkie poszukiwania. Na szczęście Pola i Piotruś, sympatyczne rodzeństwo i opiekunowie Chrupka, depczą mu po piętach.
Mali czytelnicy będą szukać chomika i zaglądać w różne zakamarki domu. Poznają wszystkie pomieszczenia, nazwy rozmaitych przedmiotów i urządzeń, które się w nich znajdują, a także zasady ich działania. Przed nimi wielkie poszukiwania!
Książka ma duży format i całostronicowe, pełne szczegółów ilustracje. Znajdujące się na każdej stronie okienka rozbudzają ciekawość młodych czytelników i sprawiają, że poszukiwania Chrupka są naprawdę fascynujące!
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2023-03-30
Tytuł oryginału: Our House
Książki dla dzieci to coś co kocham. Nigdy nie wiem komu sprawiają większą radość mi czy Antkowi ?
Książki z serii ,,Wyszukaj i odkryj" bardzo mnie zaciekawiły. W serii mamy dwa tytuły ,,Nasz dom" oraz ,,Nasze miasto".
,,Nasz dom":
Pola i Piotruś to rodzeństwo, które posiada chomika Chrupka. Chomiczek uciekł z klatki i zadaniem dziecka jest go odnalezienie. I tak mały czytelnik razem z rodzeństwem przeszukuje poszczególne pomieszczenia w domu. Dzieci poznają sprzęty i wyposażenie, które znajduje się w domu oraz do czego służy.
,,Nasze miasto":
Tym razem poznajemy rodzeństwo Leona i Lusie. Dzieciom ucieka ich piesek Papik. Dzieci odkrywają jakie budynki i do czego służą w mieście.
Moim zdaniem to bardzo fajna seria, oprócz świetnej zabawy w trakcie szukania zaginionych zwierzaków, dzieci dużo się uczą.
No i oczywiście okienka robią robotę, dzieciaki je uwielbiają. Za każdym razem dają dużo radości, Antek je uwielbia.
Książki mają bardzo duży format i przyjemne ilustracje. Naprawdę cieszą oko ?
Oczywiście razem z Młodym polecamy ?
Wydaje mi się, że to najciekawsze z polskich wydań książek okienkowych jakie miałam okazję czytać.
Nowa seria Wyszukaj i odkryj to na ten moment dwa tytuły, w których dzieci poszukują swoich pupili, a my przy okazji dowiadujemy się ciekawych rzeczy.
W tytule ,,Nasz dom" Piotruś i Pola poszukują w swoim domu zaginionego chomika Chrupka. Zaglądamy do poszczególnych pomieszczeń, w których odkrywamy okienka i dowiadujemy się ciekawostek na temat domu. Odwiedzamy łazienkę, salon, kuchnię, piwnicę oraz warsztat. Z książki dzieci dowiedzą się między innymi do czego służy okap, jak działa automatyczny odkurzacz oraz, że kanapa może zamienić się w łóżko.
W obu częściach dzieci będą się przede wszystkim swietnie bawić poszukując zaginionych zwierząt. Można się rownież zabawić w wyszukiwanie innych przedmiotów, które podaje rodzic.
Najnowsze pozycje wydawnictwa @jupijowydawnictwo to murowany hit książkowy. Dzieci uwielbiają wielkoformatowe wyszukiwanki, nie mnie kochają okienka- a te nowości łączą w sobie właśnie wymienione cechy.
Oba tematy są bardzo bliskie dziecku, zawierają mnóstwo smaczków i aż zachęcają do odkrywania. Podnosimy okienka, czytamy tekst i po prostu wspaniale się bawimy.
W każdym tytule przewija się historia zagubionego zwierzątka: w mieście jest to piesek, a w domu chomik- któż nie lubi się bawić w chowanego? Razem z książkowymi bohaterami wyruszamy na poszukiwania ulubieńców, a przy okazji zwiedzany i zaglądamy ?
"Nasze miasto" ? zachwyciło mojego Synka maszynami budowlanymi i pojazdami uprzywilejowanymi. Oczywiście podobała mu się cała książka, ale dla małego fana pojazdów już nawet te rozkładówki są w stanie zawrócić w głowie.
"Nasz dom" pokazuje nie tylko podstawowe domowe pomieszczenia, ale także piwnicę czy warsztat.
Format robi wrażenie- jakość wykonania także. Takie książki mogą uchodzić za prawdziwą ozdobę domowej biblioteczki.
Miasto to miejsce tętniące życiem. Ruchliwe ulice pełne pieszych, samochodów i środków publicznego transportu. Nikt nie chciałby się tutaj zgubić...Ale...
Przeczytane:2024-02-20, Przeczytałam, Dzieci,
Hej kochani. Chciałbym przedstawić Wam dzisiaj jedną z książek z serii Wyszukaj i odkryj od Wydawnictwa Jupi Jo!, czyli „Nasz dom”. Jest to książka z okienkami przeznaczona dla dzieci ciekawych świata, które uwielbiają poszukiwania i dobrą zabawę. Bohaterką tej książki jest Pola, której zgubił się chomik o imieniu Chrupek. By go znaleźć, wraz ze swoim bratem Piotrusiem będą musieli przeszukać każdy zakamarek domu i jestem pewna, że Wasze dzieci chętnie im w tym pomogą.
Książka ma duży format i sztywne strony, dzięki czemu z pewnością posłuży maluchom na długo. W prezentowanej książce przyjrzymy się bliżej miejscu, w którym mieszkają Pola i Piotruś. Po kolei będą przeszukiwać każde pomieszczenie w domu, aby odnaleźć swojego małego zwierzaka, który nie zna domu tak dobrze, jak oni. I tutaj dużo radości czytelnik będzie miał z odkrywania okienek, za którymi znajduje się dużo ciekawych rzeczy. Każde pomieszczenie jest tutaj podpisane i dodatkowo za okienkami znajdują się opisy tego co może znajdować się w danym miejscu i do czego ono służy.
Książka jest bardzo fajnie i kolorowo zilustrowana, a przedstawione rzeczy i miejsca idealnie odzwierciedlają to, co znajduje się w prawdziwym otoczeniu każdego dziecka. Jestem pewna, że poszukiwania Chrupka będą idealnym sposobem na aktywną zabawę i pomogą rozwijać spostrzegawczość i uważność u dzieci. Każde okienko rozbudzi ciekawość i sprawi, że dzieci poznają wiele przedmiotów i rzeczy codziennego użytku. Bohaterowie tej książki skradli nasze serca, a ich przygody dostarczają wiele atrakcji i rozrywki maluchom. Oczywiście bardzo polecamy.