Na językoznawczych ścieżkach

Część I. Na mozolnych ścieżkach edukacji i kultury języka

Jadwiga Kowalikowa, Szkolna edukacja językowa dla pragmatyki
Jan Ożdżyński, Co jest ważne, a co istotne w dyskursie szkolnym
Edward Polański, Jolanta Bujak-Lechowicz, Opis i opowiadanie -- literacka i szkolna odmiana metody kognitywizmu i przekładu intersemiotycznego w nauczaniu
Edyta Bańkowska, Rozprawka -- przygoda człowieka rozumnego
Katarzyna Kozłowska, Anna Stachowicz, O niektórych aspektach wypowiedzi maturalnej (na przykładzie "nowej" i "starej" matury)
Magdalena Derwojedowa, Po polsku na odległość, czyli internetowe kursy języka polskiego jako obcego Helena Synowiec, Spostrzeżenia o kulturze języka uczniów
Maria Wojtak, O studenckiej ars epistolandi (pokłosie pewnych ćwiczeń z kultury języka)
Hanna Jadacka, Kryteria poprawności we współczesnej składni
Iwona Burkacka, O grach wielką literą
Aleksandra Cieślikowa, Zmiany gramatyczne i leksykalne współczesnych nazw miejscowych
Małgorzata Marcjanik, O formach grzecznościowych typu Witam, panie Jerzy, Miłego dnia, profesorze

Część II. Na splątanych ścieżkach odmian językowych i polszczyzny w mediach

Władysław Lubaś, Typy współczesnych polskich kontaktów komunikacyjnych a wariancja językowa
Jan Miodek, Rzeczywistość elektroniczna a język nasz powszedni
Małgorzata Karwatowska, Potrzeba akceptacji w internetowych ogłoszeniach matrymonialnych
Anna Jeż, Autoprezentacja stacji radiowych w Internecie
Krzysztof Kaszewski, Elementy stylu urzędowego w wypowiedziach słuchaczy Programu III Polskiego Radia
Magdalena Trysińska, Agresja językowa w japońskich filmach animowanych dla dzieci na przykładzie anime pt. "Yu-Gi-Oh"
Małgorzata Kita, Perswazyjne wykorzystanie motywu miłości we współczesnej polskiej prasie kobiecej
Edward Łuczyński, Interpunkcja na stronach tytułowych kolorowych czasopism
Barbara Kudra, Grafizacja w nagłówkach prasowych
Halina Kurek, Tendencje rozwojowe połączeń nk, ng w polszczyźnie mówionej inteligencji krakowskiej
Krystyna Wojtczuk, Najnowsza warstwa wykrzykników we współczesnej polszczyźnie młodzieżowej

Część III. Na ścieżkach ku nam wiodących -- historii języka autorów

Bogdan Walczak, Mikołaj Rej twórcą polskiego języka literackiego?
Halina Wiśniewska, Kontekst kulturowy składnikiem (nie)rozumienia frazeologizmów Jana Andrzeja Morsztyna
Teodozja Rittel, Wyraz symboliczny w wierszowanych tekstach Elżbiety Drużbackiej. Zwierzęta symboliczne. Czytanie "Księgi natury" i "Księgi kultury"
Grzegorz Dąbkowski, Wkład Jana Karłowicza w rozwój polskiej terminologii muzycznej
Ryszard Tokarski, Żołnierz prostak i dzieci Apollina. Tekstowe realizacje dwóch ram interpretacyjnych
Kazimierz Michalewski, Modyfikacja walencji jako zabieg stylistyczny w "Kwiatach polskich"
Ewa Rudnicka, Retoryka w dziejach słownikarstwa na przykładzie dawnej leksykografii polskiej -- zarys recepcji

Część IV. Na dociekliwych ścieżkach semantycznych i na tych, gdzie się obraz świata odbija

Renata Grzegorczykowa, Rozwój semantyczny leksemów winien, powinien
Marta Gugała, Miejsce "skromności" w polu pojęć pokrewnych
Katarzyna Sobstyl, Samotność to... -- znaczenie słownikowe a potoczne rozumienie leksemu wśród młodzieży
Marta Falkowska, Modyfikacje znaczeń wyrazów w dyskursie (na materiałach prasowych dotyczących integracji europejskiej)
Józef Porayski-Pomsta, Neosemantyzacja leksemów-pojęć politycznych i społecznych we współczesnym dyskursie politycznym w Polsce na przykładzie leksemów-pojęć: nacjonalizm, naród, patriotyzm i pochodnych od nich formacji słowotwórczych
Magdalena Derwojedowa, Jadwiga Linde-Usiekniewicz, O konstrukcjach elektywnych i pewnych konstrukcjach z liczebnikami -- inaczej
Małgorzata Święcicka, Monika Peplińska-Narloch, Praca uodparnia na ból, czyli o metaforyce pracy
Halina i Tadeusz Zgółkowie, Przyjaźń między ludźmi. Szkic kognitywny
Magdalena Zawisławska, Obraz wszechświata w języku naukowym
Maria Nagajowa, Obraz świata w rymowankach
Jan Mazur, Zmiany stereotypu Ukraińca w świadomości Polaków (na przykładzie Lubelszczyzny)

Bibliografia prac Profesora Jerzego Podrackiego (1966-2006)

Informacje dodatkowe o Na językoznawczych ścieżkach:

Wydawnictwo: Semper
Data wydania: 2007-06-20
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-7507-013-2

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Na językoznawczych ścieżkach

Na językoznawczych ścieżkach - opinie o książce