Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2016-08-03
Depresja jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń psychicznych. Wielokrotnie w naszym życiu pojawia smutek i przygnębienie, które sprzyjają rozwojowi tej choroby. Człowiek traci wtedy całą swoją energię, przestaje odczuwać radość, nisko ocenia swoją wartość. W końcu pojawiają się w jego głowie myśli samobójcze... Niestety, często nie traktujemy tego problemu poważnie, a na rynku zdecydowanie brakuje powieści nie tyle o samej depresji, co właśnie o jej krańcowych etapach - pragnieniu targnięcia się na własne życie. Moje serce i inne czarne dziuryporusza właśnie ten temat, w przyjazny młodzieży i młodym dorosłym sposób. Główna bohaterka, Aysel, spędza dużo czasu na rozmyślaniu o śmierci, a nudna praca w call center sprzyja temu zajęciu. Pewnego dnia natrafia na stronę Smooth Passages, portal dla ludzi, którzy chcą umrzeć, ale nie mają odwagi zrobić tego sami. Gdy pojawia się ogłoszenie FrozenRobota, postanawia podjąć krok ku śmierci. Użytkownik ma jednak kilka wymagań, m.in. zakończenie żywota konkretnego dnia. W tym miejscu książka Jasmine Wargi przypomina mi nieco film Nauka spadania z 2014, w którym wykorzystano ten sam motyw. Być może autorka zainspirowała się nim? Ludzie nie rozumieją, że depresja nie jest stanem zależnym od świata. Że płynie z wewnątrz.
W zestawieniu z "Wszystkimi jasnymi miejscami" ta pozycja wypada jednocześnie dobrze i dość blado. Dobrze, bo historia jest wyważona, przedstawiona dość realnie, ale jednak czegoś tu zabrakło. Mamy w tej opowieści rzeczy, które po prostu sobie znikają, gdy dwójka młodych bohaterów wchodzi w głębszą relację, podczas gdy zapewne potrzebowaliby długiej terapii i to oboje. To bardziej lekka powieść młodzieżowa, ale widać, że autorka się starała. Zresztą nie ma co za bardzo się czepiać. To, co najważniejsze zostało przekazane. Tylko tyle i aż tyle. Najważniejsze, że nie ma tutaj milczenia i zamiatania problemu pod dywan.
Książka ta opowiada o dziewczynie, która cierpi na depresję i cały czas prześladują ją błędy, które popełnij jej ojciec w przeszłości. Pewnego dnia postanawia skorzystać z pewnej strony internetowej, która pozwala wybrać sobie partnera do samobójstwa. Jej partnerem zostaje o rok od niej starszy Roman, który również zmaga się z demonami przeszłości. Spotkali się by razem umrzeć, a uczą się jak żyć na nowo. Książka ta jest bardzo ciekawa i wzruszająca. Opowiada nam o problemach, z kórymi spotyka się nie tylko młodzież. Ale czy wszyscy poradzą sobie z takimi zmianami i czy nawet jeżeli odnajdą coś najcenniejszego, będą chcieli nadal żyć? Jeżeli chcecie się dowiedzieć jak potoczą się losy tej dwójki to sięgnijcie po tą książkę. Polecam.
Przeczytane:2019-04-27, Ocena: 4, Przeczytałam, 2019, 52 książki 2019, Literatura piękna,
Szesnastoletnia Aysel trafia na stronę dla osób, które chcą umrzeć. Dziewczyna wchodzi tam często, bo chce ze sobą skończyć i szuka kogoś, kto jej w tym pomoże. Boi się, że w ostatnim momencie zabraknie jej odwagi.
W małym miasteczku, gdzie wszyscy się znają, nie ma życia dla córki mordercy. Mimo, że od czynu, którego dopuścił się ojciec Aysel minęły już trzy lata, w szkole nadal jest obgadywana za plecami i unikana. Dziewczyna czuje się samotna, jednak w pewnym sensie sama to wybrała, nie chciała, żeby jej przyjaciele byli w to wmieszani, więc ich od siebie odtrąciła.
„ ... Po pierwsze, nie chcę tego zrobić z kimś, kto ma dzieci. Takie gówno to dla mnie zbyt ciężki kaliber. Po drugie, nie możesz mieszkać dalej niż godzinę drogi ode mnie. Wiem, że to może być trudne, bo mieszkam na zadupiu, ale na razie będę się tego trzymał. I po trzecie, musimy to zrobić 7 kwietnia. Ta data nie podlega negocjacji. …”
Brzmi, jak ogłoszenie z portalu randkowego, prawda?
Roman, który umieścił ogłoszenie, czyli Frozenrobot, jest o rok starszy od Asyel i mieszka zaledwie 15 minut drogi od bohaterki. Dziewczyna odpisuje mu na wiadomość i dochodzi do spotkania. Roman intryguje Asyel od samego początku. Co strasznego go spotkało, że planuje własną śmierć? Pomimo tego, że początkowo Roman ma wątpliwości do tego czy Asyel jest dostatecznie zdeterminowana, żeby poważyć się na taki krok, gdyż jest dziewczyną ostatecznie bohaterowie stają się sobie bliżsi, co jednak nie zmienia stosunku Romana do popełnienia samobójstwa. O, ile nastawienie Asyel się zmienia, to Roman tkwi przy swoim. Bohaterka ma przed sobą trudne zadanie. Musi przekonać Romana, w którym się zakochała, że jednak warto życ.
Jasmine Warga zaczęła pisać tę książkę po śmierci jednego z najbliższych przyjaciół. Jest to opowieść o ludziach, którzy pojawiają się w twoim życiu, kiedy najbardziej tego potrzebujesz i zostają z tobą do końca. To historia o tym, jak ważne jest otworzenie się przed innymi. Droga do wyjścia z depresji i myśli samobójczych jest bardzo długa, ale ostatecznie warto się z tym uporać. W swojej powieści „Moje serce i inne czarne dziury” autorka porusza właśnie problem borykania się z emocjami. Chce zapewnić swoich czytelników o tym, że niezależnie od tego jak bardzo są zagubieni, nigdy nie są sami. Jasmine liczy na to, że ta historia przypomni nam o osobach, które najbardziej się liczą w naszym życiu. Należy takie osoby doceniać i pamiętać, że życie jest kruche.
Polecam tę książkę każdej osobie, która zmaga się z podobnymi problemami, jak Roman i Aysel. Mam nadzieję, że ta książka pomoże im spojrzeń na świat z innej perspektywy i zwrócą się do kogoś o pomoc. Naprawdę uważam, że warto przeczytać powieść autorki. Jasmine Warga pisze przyjemnym stylem, który łatwo się czyta.