Moi święci. W towarzystwie gigantów wiary

Publikacja Wydawnictwa Jedność pt. Moi święci. W towarzystwie gigantów wiary została napisana przez papieża Benedykta XVI (1927-2022). Autora nie trzeba przedstawiać. Papież zaprezentował w niej prawie sto sylwetek ,,swoich" świętych, poczynając od czasów apostolskich i kończąc na tych nam współczesnych. Książka ma siedem rozdziałów (Apostołowie, Kościół pierwotny, Święci pierwszych wieków, Ojcowie Kościoła, Święci, Święte, Wielcy Doktorzy Kościoła). Punktem wyjścia do powstania tej unikatowej pozycji były środowe katechezy Ojca Świętego podczas audiencji generalnych. Wygłosił je w pierwszych latach swojego pontyfikatu.

ODBIORCY KSIĄŻKI:

- książka adresowana jest do szerokiego grona odbiorców, zarówno do wiernych świeckich, jak i duszpasterzy;

- to pomoc dla księży w ich posłudze, którą mogą polecić parafianom, by pogłębili swoją wiarę i wiedzę na temat wielkich świętych Kościoła katolickiego;

- to także publikacja dla osób zaangażowanych w nauczanie religii w szkołach i w ogóle w katechezę, również tę prowadzoną przy parafii;

- to również książka dla wszystkich zainteresowanych teologią, a przede wszystkim hagiografią czy też historią Kościoła.

DLACZEGO WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ?

Na każdym etapie dziejów Kościoła, na każdej szerokości geograficznej świata, święci należą do wszystkich epok i każdego stanu życia. Są konkretnymi obliczami każdego ludu, języka i narodu. Właśnie takie biografie różnych ludzi ukazuje Benedykt XVI, zapraszając, by podczas lektury otworzyć się na działanie Ducha Świętego, który przemienia nasze życie, abyśmy mogli stać się fragmentami wielkiej mozaiki świętości, jaką Bóg tworzy w historii, aby oblicze Chrystusa zajaśniało w pełni swojego blasku także i w nas. Ojciec Święty zachęca, żebyśmy nie bali się podążać ku górze, ku wyżynom Boga, byśmy nie bali się, że Bóg wymaga od nas zbyt wiele, ale żebyśmy pozwolili się prowadzić w każdym działaniu Jego Słowu, nawet jeśli czujemy się ubogimi, niegodnymi i grzesznymi. Bóg na pewno odmieni nas swoją miłością. Książka moi święci. W towarzystwie gigantów wiary jest bogato ilustrowana wizerunkami świętych, a także wspaniale wydana. To pozycja ponadczasowa i zdecydowanie warto po nią sięgać wiele razy, by zanurzyć się w sylwetkach tych, którzy wskazują nam drogę do nieba.

Informacje dodatkowe o Moi święci. W towarzystwie gigantów wiary:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2025-04-07
Kategoria: Duchowość, religia
Tytuł oryginału: I miei santi. In compagnia dei giganti della fede

Tagi: Religie i wierzenia Chrześcijaństwo teologia Duchowośc i przeżycia religijne Praktyki religijne Nauczanie religii

Kup książkę Moi święci. W towarzystwie gigantów wiary

Raj utracony