Przysmaki z różnych zakątków świata zamknięte w lunchboksie!
160 przepisów na oryginalne śniadania, lunche, desery i dania do termosu.
Malwina Bareła zabierze cię w najodleglejsze zakątki świata, by przygotować przepyszne posiłki z łatwo dostępnych składników. Jeżeli chciałbyś gotować wegetariańsko, autorka zaproponuje ci smaczne zamienniki. Nie musisz martwić się o liczenie kalorii ani makroskładników - niezbędne informacje znajdziesz przy każdym przepisie. Nie lubisz marnować jedzenia? Wskazówki zero waste pomogą ci łatwo poradzić sobie z problemem.
Na końcu książki znajdziesz praktyczne indeksy, które są idealnym narzędziem do planowania posiłków i meal prepu.
Malwina Bareła
Autorka bloga Filozofia Smaku, w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteśmy tym, co jemy, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-09-11
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 388
,,Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata" to zbiór 160 przepisów na pyszne śniadania, lunche, obiady, desery czy dania na wynos. Autorka zabiera nas w kulinarną podróż po Europie, Azji, Afryce, Australii oraz, oczywiście, Ameryce Północnej i Południowej.
Na samym początku, w ramach wstępu, pani Malwina szczegółowo opisuje, jak korzystać z książki, a następnie przeprowadza nas przez przepisy na bazę wielu potraw, czyli buliony oraz wywary. Dopiero później otrzymujemy gotowe propozycje, z których możemy skomponować pełnowartościowe i smaczne bento.
Każdy przepis jest szczegółowo opisany z uwzględnieniem liczby porcji, stopnia trudności przygotowania, czasu potrzebnego na wykonanie dania, a także rozpisania makroskładników oraz kalorii. Na końcu przepisu znajdują się także wskazówki dotyczące przechowywania dania, co jest dużym ułatwieniem dla osób, które lubią gotować "na zapas".
Wszystkie przepisy zawierają zdrowe i pełnowartościowe produkty. Nie ma żadnych dziwnych, trudno dostępnych składników, a autorka zadbała o to, by na końcu znalazł się spis potraw według składników oraz według pór roku! Dzięki temu podczas gotowania możemy stawiać na sezonowość i korzystać z tego, co akurat łatwo dostaniemy w każdym warzywniaku.
Co uwielbiam w przepisach pani Malwiny, to fakt, że zwraca ona szczególną uwagę na zero waste i niemarnowanie jedzenia. To właśnie dzięki niej odkryłam, jak smaczne pesto można zrobić z natki marchewki czy liści rzodkiewki. Dowiedziałam się też, że bulion warzywny mogę ugotować z obierek i resztek warzyw, a jego smak jest tak samo pyszny jak tego, ugotowanego z całych warzyw.
,,Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata" to naprawdę świetna książka, która jest odpowiedzią na pytanie: ,,Co by tu dzisiaj ugotować?". Osobiście prawie codziennie korzystam z poprzednich książek pani Malwiny, a niektóre przepisy znam już na pamięć. Z tą będzie tak samo! Serdecznie polecam!
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii - każdy przepis...
Malwina Bareła przedstawia nowe 130 przepisów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Nie musicie zawracać sobie głowy liczeniem kalorii - każdy przepis...
Przeczytane:2024-09-29,
Co najczęściej do jedzenia zabieracie ze sobą do pracy? Ja bardzo często zabieram ze sobą kanapki, bo to w sumie najszybciej można przygotować a czasami i pomysłów brak. Jeśli też macie taki problem to Malwina Bareła autorka bloga kulinarnego Filozofia Smaku przychodzi do nas ze swoją najnowszą książką pod tytułem "Lunchbox na każdy dzień. Dookoła świata". Mamy tutaj bardzo duży wybór ciekawych przepisów z kuchni całego świata. Są tu dania zarówno na słono jak i słodko. Oprócz przepisów i rewelacyjnych zdjęć mamy pomysły jak resztę śniadaniówki skomponować by to był pożywny posiłek. Kolejnym bardzo ciekawym zabiegiem jest to, że autorka pokazuje nam, że jeśli z danego przepisu zostały nam jakieś składniki to nie wyrzucajmy ich czasami tylko wykorzystajmy w przepisie ze strony takiej i takiej. Czyli gotujemy smacznie, zdrowo, różnorodnie i do tego stosujemy zasadę zero waste. Rewelacyjna książka i źródła inspiracji. U nas na pierwszy ogień poszły ciasteczka kowboja. Właśnie się nimi zajadam pisząc tą recenzję 😍 Polecam gorąco.