Listy do młodego matematyka

Czy Bóg jest matematykiem? Czy matematycy z obcej cywilizacji, gdybyśmy ich kiedyś spotkali, myśleliby tak jak ziemscy? Jakie dowcipy opowiadają sobie młodzi matematycy?
Ian Stewart, znakomity naukowiec i popularyzator, w formie listów do uzdolnionej matematycznie Meg, opowiada o tym, co sam chciałby wiedzieć, gdy był studentem. Podejmuje bardzo różne kwestie, od filozofii po sprawy praktyczne: co to jest matematyka i dlaczego warto ją uprawiać, jakie są związki między logiką i dowodami, jaką rolę w matematyce odgrywa elegancja i piękno, co się stanie z matematyką w przyszłości, jakie są drobne dziwactwa społeczności, matematyków i wiele, wiele innych.
Jego wciągający styl łączy w sobie cięty humor i zdolność trafiania w sedno sprawy. Książka bardzo żywo i jasno tłumaczy, dlaczego matematyka jest ważną częścią naszej kultury. To świetna lektura dla studentów i doktorantów, a także dla każdego, kogo ciekawi fascynujący, choć często tajemniczy świat matematyki.

Informacje dodatkowe o Listy do młodego matematyka:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: b.d
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-7469-865-8

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Listy do młodego matematyka

Listy do młodego matematyka - opinie o książce

Avatar użytkownika - speedi
speedi
Przeczytane:2009-09-28,
Ciekawe rozważania o matematyce jako nauce i zajęciu w życiu. Napisane trochę z pozycji fanatyka tej nauki, ale z pewnością interesujące dla osób pragnących podjąć studia matematyczne, związać z tą dziedziną swoje życie zawodowe. Autor odpowiada na wiele pytań np. czym matematyka się zajmuje? jakie są popełniane błędy przy jej nauczania (niestety, autora interesuje edukacja ludzi zdolnych, nie przeciętnych)? co jest pięknego w tej dziedzinie?
Stąd do nieskończoności. Przewodnik po krainie dzisiejszej matematyki
Ian Stewart0
Okładka ksiązki - Stąd do nieskończoności. Przewodnik po krainie dzisiejszej matematyki

Niezrównany popularyzator matematyki tym razem koncentruje się na najnowszych osiągnięciach w swojej dziedzinie. ,,Stąd do nieskończoności" jest doskonałym...

Obliczanie Wszechświata. O tym jak matematyka odkrywa Wszechświat
Ian Stewart0
Okładka ksiązki - Obliczanie Wszechświata. O tym jak matematyka odkrywa Wszechświat

Matematyka, jak pokazuje profesor Stewart, jest siłą napędową astronomii i kosmologii od najdawniejszych czasów. Badania orbit planet dokonane przez...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;