Lista szczęścia

Szczera, płynąca wprost z serca historia o miłości, o tym, kim naprawdę jesteśmy i kogo kochamy, oraz o życiu po utracie najbliższej nam osoby.

Emily i jej mama zawsze uważały się za szczęściary. Nie tylko za sprawą ćwierćdolarówki, która zawsze zapewniała im wygraną w ich ukochanym bingo. Ale szczęście mamy wyczerpało się trzy lata wcześniej, kiedy przegrała starcie z rakiem i odeszła bezpowrotnie.

Główną bohaterkę poznajemy latem poprzedzającym powrót do ostatniej klasy szkoły średniej, a Emily tego powrotu nie wyczekuje ani trochę. Na oczach całej szkoły zrobiła coś, przez co rozstała się z Mattem - świetnym chłopakiem i ulubieńcem jej mamy - i zraziła do siebie wszystkich znajomych. Poza tym ojciec Emily postanawia wreszcie sprzedać rodzinny dom i pozbywa się rzeczy po matce; rzeczy, z którymi Emily wiąże wiele cudownych wspomnień. Dziewczyna jest zdruzgotana tym, że ma wyrzucić albo wydać tyle cennych pamiątek i ma wrażenie, że jeśli tak dalej pójdzie, po matce (jej przyjaciółce i powierniczce) zostanie jej tylko ćwierćdolarówka.

W maleńkim miasteczku Huckabee w Pensylwanii czuje się sama, samotna i wykluczona. Wszystko nabiera rumieńców, kiedy na lato przyjeżdża Blake, córka najlepszego przyjaciela ojca i dziewczyna, którą Emily znała w dzieciństwie. Równocześnie Emily znajduje wśród rzeczy po mamie pewną listę - listę zadań na lato stworzoną przez jej matkę przed ostatnią klasą, gdy miała tyle lat co Emily teraz. Blake wpada na pomysł, żeby Emily spróbowała tę listę powtórzyć, a dziewczyna zapala się do tego pomysłu. Dzięki temu Emily będzie mogła pozbyć się strachu przed pewnymi rzeczami, przypomnieć sobie, co to znaczy być radosnym i spontanicznym, a poprzez fakt dzielenia tych samych wariackich zadań poczuć, że dzieli z mamą podobne przeżycia.

Wraz z realizacją kolejnych zadań dziewczyna odkrywa w sobie mnóstwo emocji, które tłumiła przez ostatnie trzy lata, ale pogłębia też więź z Blake, która z dnia na dzień staje jej się coraz bliższa i to w sposób, o jakim Emily nawet nie pomyślała. Nagle Emily musi się zmierzyć z jeszcze jednym wyzwaniem - jak zaakceptować głęboko skrywaną część siebie, której nie zdążyła wyjawić osobie, z którą była najbliżej.

Informacje dodatkowe o Lista szczęścia:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2023-03-08
Tytuł oryginału: The Lucky List

Kup książkę Lista szczęścia

Lista szczęścia - opinie o książce

Avatar użytkownika - lettoaletto
lettoaletto
Przeczytane:2023-03-26,

"Lista szczęścia" to historia o młodej dziewczynie, która po odejściu matki, całkowicie zatraciła siebie.
Panicznie boi się całkowitego oddalenia się od zmarłej, więc nie robi nic, aby pójść dalej.
W końcu jest do tego zmuszona, gdyż razem z ojcem planują wyprowadzkę z rodzinnego domu. Podczas pakowania, Emily znajduje tajemniczą listę zadań do wykonania. Blake, która dopiero co ponownie zamieszkała w okolicy, namawia ją do wykonania tych samych kroków, co jej mama lata temu.
Tym sposobem Emily powoli zacznie wychodzić ze swojej skorupy, przemieniać się w nową Emily, a może po prostu wracać do swojej wersji z czasów "przed".
W tym wszystkim jednak zorientuje się, że nie wystarczy ślepo podążać za wskazówkami mamy, ale należy też spojrzeć wgłąb siebie i zastanowić się nad swoimi największymi pragnieniami.
Czy Emily się to uda? Czy będzie miała odwagę za nimi pójść?😉

"Wszyscy mamy szczęście. Nie dlatego, że wszystko idzie jak z płatka, lecz dlatego, że budzimy się rano i podejmujemy ryzyko, popełniamy błędy, ale wciąż możemy się starać, by ich nie popełniać."

Autorka stworzyła fajny klimat małego miasteczka, wraz ze wszystkimi jego wadami i zaletami. Sam motyw listy i wykonywania czynności z niej stanowi filar akcji, ale poboczne wątki są równie ciekawe.
Kwestia straty będzie towarzyszyć bohaterce przez cały czas i będzie wpływać na każdy aspekt jej życia, ale to poszukiwanie własnej tożsamości wysunie się tu na pierwszy plan.
Emily mierzy się aktualnie z problemami społecznymi i miłosnymi, zresztą każda z jej relacji, również ta z ojcem, wymaga naprawienia.

Pojawienie się Blake okaże się takim pozytywnym uderzeniem, które zapoczatkuje mnóstwo zmian w jej życiu. ❤️
Autorka świetnie oddała rozterki nastoletnich dziewczyn, być może wyszło to tak autentycznie ze względu na jej prywatne przeżycia. 🤔
Świetnie mi się to czytało, z emocjami przewracałam kolejne kartki, czekając na wielki finał, który okazał się... wielki. 😁

Rachael Lippincott pisze lekko o nie do końca lekkich tematach, w sposób swobodny i ciekawy ubiera nastoletnie problemy i nie ogranicza się do jednego wątku.
Potrafi też tworzyć chemię między bohaterami i kreować niepowtarzalną atmosferę, wzbogaconą o kilka sekretów z przeszłości, rozmyślań na temat życia, a także o szczyptę humoru.
Bardzo mi się całość podobała!😊
Polecam zarówno nieco młodszym, jak i starszym czytelnikom, którzy lubią czytać o dojrzewaniu, o pracy nad sobą i poszukiwaniu własnej drogi.
8/10❤️

Avatar użytkownika - dajnurawksiazki
dajnurawksiazki
Przeczytane:2023-03-14, Ocena: 6, Przeczytałem,

??

Emily od trzech lat próbuje pogodzić się ze śmiercią mamy, która była dla niej nieocenionym wsparciem. Dziewczynie trudno jest ruszyć naprzód, zwłaszcza że w małym miasteczku Huckabee wszystko i wszyscy przypominają jej o przeszłości. Nie przeszkadza jej to tylko wtedy, gdy przebywa w garderobie mamy, otoczona znajomymi przedmiotami. Niestety tata dziewczyny postanawia sprzedać dom i planuje przeprowadzkę. Na domiar złego Emily została zepchnięta na towarzyski margines po tym, jak na oczach całej szkoły robi coś, co szybko i spektakularnie kończy jej związek.

Porządkując stare pudła mamy, dziewczyna natrafia na listę rzeczy do zrobienia, którą jej mama ułożyła, będąc w tym samym wieku. Emily, zachęcona przez Blake - córkę najlepszego przyjaciela jej taty - postanawia odtworzyć zawarte w niej zadania, by zbliżyć się w ten sposób do mamy.

??

Co znajdziecie w ,,Liście szczęścia"?

? motyw żałoby

? wątek romantyczny wlw

? ciekawą listę zadań do wykonania

? małomiasteczkową społeczność

To było cudowne ?

Relacja Emily i Blake była cudowna.

Im dalej czytałam, tym bardziej czułam się przekonana do tej historii. Rachel Lippincott z wielką czułością pisze o relacjach, wadze oczekiwań, żałobie i miłości.

Tym, co najbardziej mi się w tej książce podobało, był rozwój głównej bohaterki i to, jak uczyła się stawiać pierwsze odważne kroki po ogromnej stracie. Choć czasem mnie irytowała popełnianymi błędami, wyciągała z nich wnioski i starała się je naprawiać.

Mimo że książka przepełniona jest trudnymi emocjami, bije od niej niesamowite ciepło.

Polecam!

°

,,I uwielbiam to wszystko, co boisz się pokazać światu. Twój smutek, ból i strach, bo bez nich nie byłabyś sobą".

(fragment książki)

??????

Teraz i na zawsze
Rachael Lippincott0
Okładka ksiązki - Teraz i na zawsze

Autorki światowego megahitu Trzy kroki od siebie powracają z nową poruszającą historią miłosną i pytaniem: Czy można znaleźć prawdziwą miłość, kiedy straciło...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;