Oszałamiający, trzeci tom pełnej akcji serii Księżycowe miasto!
Bryce Quinlan nigdy nie spodziewała się zobaczyć świata innego niż Midgard, a teraz jedyne, czego pragnie, to tam powrócić. W Midgardzie jest wszystko, co kocha: jej rodzina, przyjaciele i partner. Uwięziona w obcym, nowym świecie będzie potrzebowała dużo szczęścia i sprytu, aby wrócić do domu. Nie będzie to łatwe zadanie, zwłaszcza że wokół jest niewiele osób godnych zaufania.
Hunt Athalar nie pierwszy raz znalazł się w opałach. Po kilku błogich miesiącach ponownie znalazł się w lochach Asteri, pozbawiony wolności i informacji o Bryce. Desperacko pragnie jej pomóc, ale najpierw musi uwolnić się ze smyczy Asterii.
Świat Bryce i Hunta staje na krawędzi upadku - a jego przyszłość spoczywa na ich barkach.
Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2024-04-10
Przed Celaeną Sardothien kolejna misja. Główna bohaterka staje przed bardzo trudnym zadaniem, jakim jest zabójstwo Donevala, wpływowego i...
Siedemnastoletnia Celaena jest wyszkolonym zabójcą, jednym z najlepszych, ale popełniła fatalny błąd. Została złapana i skazana na dożywotnią niewolniczą...
Przeczytane:2024-10-20, Ocena: 6, Przeczytałam, Ksiązki 2024,
; Nic z tego nie wydarzyło się przez przypadek. Za wszystkim kryje się powód.;
Bryce i Hunt wpadają w kłopoty. Tym razem na ich barkach spoczywa odpowiedzialność za cały Midgard, świat którego znają i kochają stoi pod wielkim znakiem zapytania, Asterri chce dominacji, aby ich pozbawić władzy dziewczyna szuka sprzymierzeńców wśród innych królestw. Kiedy Hunt zostaje pojmany w raz z przyjaciółmi, Bryce trafia do zapomnianego świata, gdzie musi sprostać zadaniu by wrócić do domu. Czego może się spodziewać od osób które są nie ufne, czy Umbra Mortis uda się uwolnić z lochów Asterii, kto stanie do walki o wolność Midgardu, a kto się okryje hańbą?
; ( ... ) nie ma władzy większej niż wiedza i broni groźniejszej niż nauka.;
Książka w której fantastyka miesza sie z literaturą romantasy, jest szczególna w tym tomie gdyż odkrywa wszelką wyobraźnie, na płaszczyźnie dobrego smaku wrzucona do garnka jest elokwencja, poczucie humoru, obrazy opisane które stają się realne, jak postacie, demony, obrysowane światy dające niesamowity przedsmak przygody, sensacji, determinacji i heroicznej walki o pokój, sprawiedliwość, prawdę. Poprzez klimat jaki tworzy powieść przebija epicka atmosfera, magiczna mistyka, połączona z intrygą, kryminałem, akcją która nie daje odpocząć, wielowątkowość pozwala zrozumieć postawę osoby która widziała i działają na rzecz przeciwko wrogowi. To jak pięknie opisana jest książka, w której dominuje cytat: ; Dzięki miłości wszystko jest możliwe ;, puentą staje się przyjaźń która rodzi się z różnych grup, ras, miłość do patriotyzmu, osób i rodzin pokazuje jak ważna w życiu jest ta stabilizacja, uciekająca od narzuconych zasad, reguł, upadku. W chwilach zwątpienia główna postać otwiera oczy na tych którzy stoją po jej stronie. Jak kończy się ta powieść, lekko, przyjemnie, z nutą nostalgii, że żyli długo i szczęśliwie dało nadzieję na lepszą przyszłość.
Całą serię polecam serdecznie.