Chcesz wiedzieć, co działo się z zabójczynią Celaeną przed akcją Szklanego Tronu?
Oto pierwsza z czterech nowelek, które opowiadają o jej wcześniejszych losach!
Groźna zabójczyni Celaena Sardothien pragnie dokonać odwetu. Gildia Zabójców wysyła ją na daleką wyspę na tropikalnych morzach, gdzie Celaena ma odebrać dług od Władcy Piratów. Gdy jednak dowiaduje się, że spłatę uzgodniono nie w pieniądzach, a w niewolnikach, charakter jej misji nagle ulega zmianie i zabójczyni zaryzykuje wszystkim, by naprawić dziejące się zło.
Wydawnictwo: Uroboros
Data wydania: 2013-11-20
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Marcin Mortka
"Zabójczyni i władca piratów" Sarah J. Maas to pierwsza opowieść z cyklu " Szklany tron Opowieści".
Ta część opowiada o zabójczyni, którą Gildia Zabójców wysyła na wyspę, aby odebrała dług od władcy piratów. Gdy dowiaduje się jednak, że spłatę uzgodniono nie w pieniądzach, a w niewolnikach charakter jej misji ulega zmianie. Celanena Sardothien zrobi wszystko, żeby do tego nie dopuścić.
Opowieść jest napisana bardzo dobrze i czyta się ją z przyjemnością.
Należy do fantastyki i tworzy wprowadzenie do "Szklanego tronu".
Powieść pokazuje, że każdy ma uczuciami jakieś poczucie moralności. Nawet "bezwzględna" zabójczyni.
Celaena Sardothien do tej pory traciła wszystkich, których kochała. Zamordowano jej rodziców, jej ukochany, Sam, także zginął w męczarniach...
Bryce Quinlan jest dziewczyną, która w połowie jest człowiekiem, a w połowie Fae. W świecie pełnym magii, niebezpieczeństw i ognistych romansów poszukuje...
Przeczytane:2016-11-02, Ocena: 5, Przeczytałem, 26_ksiązek_2016, Fantastyka_2016,