Wydarzenia w Sachace zmierzają do punktu kulminacyjnego, gdy Lorkin powraca po kilku miesiącach spędzonych wśród buntowników. Królowa Zdrajców powierza mu doniosłe zadanie wynegocjowania przymierza między jego ludem a Zdrajcami. Lorkin musi zostać budzącym postrach czarnym magiem, aby móc okiełznać potęgę całkowicie nowego rodzaju mocy wykorzystywanej do tworzenia klejnotów. Wiedza ta może przynieść zmiany w Gildii Magów lub sprawić, że Lorkin na zawsze pozostanie wygnańcem.
Królowa Zdrajców to triumfalne zwieńczenie „Trylogii Zdrajcy” zapoczątkowanej przez Misję Ambasadora i rozwiniętej w tomie pod tytułem Łotr.
Wydawnictwo: Galeria Książki
Data wydania: 2012-08-13
Tytuł oryginału: The Traitor Queen
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Izabella Mazurek
Wojna w Sachace pomiędzy Sachakanami, a Zdrajcami staje się coraz bardziej oczywista. Lorkin przystaje na propozycję Królowej Zdrajców i uczy się czarnej magii, zabronionej przez Gildię, aby móc nauczyć się tworzenia magicznych kamieni. Ryzykuje tym samym dożywotnie wygnanie z Krain Sprzymierzonych. Zostaje wyznaczony do negocjacji przymierza między Gildią, a Zdrajcami. Sonei w końcu udaje się schwytać dzikiego maga, która okazuje się matką jednego z najbardziej wpływowych Złodziei w mieście. Co więcej Gildia musi się mocno zastanowić nad aktualnością niektórych jej praw.
Ostatnia część „Trylogii Zdrajcy” nie zawodzi, wartka akcja trzyma w ciągłym napięciu. Po przeczytaniu oprócz satysfakcji z powodu przeczytania całości, odczuwa się pewien smutek, że to już koniec przygód w Krainach Sprzymierzonych.
Ostatni tom przygód Lorkina. O ile serię przyjemnie się czyta, nie jest to nic nadzwyczajnego w literaturze fantasy. Drugi cykl niestety ustępuje w jakości pierwszemu.
Kiedy Auraya została wybrana na kapłankę, nie wierzyła, że po zaledwie dziesięciu latach stanie się jedną z Białych, najpotężniejszych sług bogów...
Książka „Szepty Dzieci Mgły i inne opowiadania” to po raz pierwszy na świecie zebrane w jeden tom opowiadania Trudi Canavan. Opowiadanie tytułowe...
Przeczytane:2016-07-10, Ocena: 3, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2016,