Aleksandra i jej bracia wiodą beztroskie życie na królewskim dworze swojego ojca. Jednak rodzinna sielanka pryska nagle, gdy królowa ginie z łap okrutnej bestii, a król powtórnie się żeni z kobietą, która nienawidzi pasierbów. Po nieudanej próbie odkrycia mrocznych tajemnic macochy Aleksandra zostaje wywieziona do ponurej krainy Midland, jej bracia zaś wygnani z Królestwa. Aby odmienić zły los i odzyskać braci, Aleksandra musi odnaleźć w sobie niezwykłą moc, którą czerpie z sił przyrody. Pomocny okaże się także tajemniczy książę Gabriel, z którym dziewczynę połączy gorące uczucie.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2013-03-06
Kategoria: Dla młodzieży
"Królestwo łabędzi" to retelling mojej ulubionej baśni H. Ch. Andersena "Dzikie łabędzie". Skierowana głównie do nastoletnich dziewcząt powieść charakteryzuje się dość prostą fabułą. Przeczytałam utwór z ciekawością, ale historia nie wywarła na mnie jakiegoś szczególnie mocnego wrażenia - ot, przyjemne czytadło.
Choć ja odbieram ten tytuł jako średni, nie wykluczam, że młodszym odbiorcom powieść Zoe Marriot może przypaść do gustu.