Historia fast foodu jest do tego stopnia opowieścią o powojennej Ameryce, że fakt ten jednocześnie fascynuje i przeraża. Choć stworzony przez garstkę indywidualistów, przemysł szybkich dań doprowadził do homogenizacji amerykańskiego społeczeństwa. Fast food przyspieszył włączenie do amerykańskiego krajobrazu pasaży handlowych, poszerzył otchłań między bogatymi i biednymi, wzmógł epidemię otyłości i zwiększył siłę niszczycielską amerykańskiego imperializmu za granicą.
Długa jest lista oskarżeń, jednak Eric Schlosser składa je w całość dzięki mistrzowskiemu połączeniu reportażu, cierpkiego humoru i rygorystycznego toku rozumowania. Książka Erica Schlossera ma szczególną wartość zwłaszcza dla czytelnika polskiego, którego dopiero od kilkunastu lat dotyka ekspansja zachodnich korporacji żywieniowych. Skąpana w różnych sosach mięsna lub rybna mielonka w oczach wielu symbolizowała początkowo nadejście nowej epoki swobód obywatelskich i demokracji, powiew wolnego świata.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Socjologia, filozofia
ISBN:
Liczba stron: 496
Tytuł oryginału: Fast Food Nation
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Lech Niedzielski
Przeczytane:2023-02-04, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2023,
Trudna lektura, ale bardzo ciekawa. Jeśli znajdę się kiedyś w Stanach, nigdy nie zjem ani grama jedzenia z McDonald's, to pewne. Pozostaje mi się cieszyć, że mieszkam w Unii Europejskiej, gdzie regulacje prawne dotyczące żywności są - mam nadzieję... - znacznie rozsądniejsze niż w USA. Przeczytałam tu kilka przerażających rzeczy. Ogólnie rzecz biorąc - warto to przeczytać.