Matki, patriotki, bohaterki.
Portrety kobiet nierozerwalnie związane z burzliwą historią Polski.
Oto wspomnienia siedmiu niezwykłych pań zamieszkujących Kresy dawnej II Rzeczpospolitej, a obecnie tereny Litwy, Białorusi i Ukrainy. Ich dramatycznie losy wpisane w gwałtowne dzieje Kresów. Obrazują wielki hart ducha i głęboko wpojony patriotyzm.
Szanując ojczyznę, kobiety kresowe starały się one zawsze pielęgnować pamięć i łączność z ojczyzną. Za to, że nigdy nie wyparły się polskości i wiary, wielokrotnie spotykały je szykany i prześladowania. Wytrwały jednak na przekór wszelkim przeciwnościom.
Marek Koprowski jest jednym z najciekawszych polskich popularyzatorów historii.
,,Do Rzeczy"
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2015-09-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Ciekawa książka. Niektóre losy są tak wstrząsajace i wzruszajace, że długo o nich myślałam. Generalnie warto się z nimi zapoznać.
Poznałam losy kresowych dziewczyn, teraz przyszedł czas na kobiety. Każda z nich jest inna, ale połączyło je jedno - trudne losy, uwikłanie w bieg zdarzeń mających miejsce w XX i XXI wieku a jednocześnie niezłomność. Najlepiej obrazuje to końcowa wypowiedź jednej z bohaterek tego tomu: "Życie nauczyło mnie, że za polskość trzeba cierpieć i płacić".
Spotkania z kilkoma kobietami, które z różnych powodów musiały opuścić rodzinne domy. Poznajemy życie na przedwojennych Kresach, tułaczkę i trudności bytowe podczas zsyłki. Pokazują też przykłady ludzi, którzy w tych okrutnych czasach pomagali innym, często ryzykując wolność, a nawet życie, pomagali potrzebującym. Opisują tajną i jawną zesłanych o zachowanie świadomości narodowej, kultury i wiary.
Zaolzie - kraina polsko-czeskich sporów, nieco zapomnianych, ale wciąż żywych. Oto wspomnienia Polaków, mieszkańców Zaolzia, którzy...
To nieprawda, że Armia Krajowa zdradziła Wołyń Niniejsza publikacja powstała za sprawą środowiska Wołyniaków. Dla tych, których przodkowie z bronią w...
Przeczytane:2021-01-20, Ocena: 6, Przeczytałem, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku,
Ciekawa, podonie zaresztą jak Dziewczyny kresowe. Chociaż historie przedstawione w ksiażce są dramatyczne nie da sie obok nich przejść obojętnie.