Matki, patriotki, bohaterki.
Portrety kobiet nierozerwalnie związane z burzliwą historią Polski.
Oto wspomnienia siedmiu niezwykłych pań zamieszkujących Kresy dawnej II Rzeczpospolitej, a obecnie tereny Litwy, Białorusi i Ukrainy. Ich dramatycznie losy wpisane w gwałtowne dzieje Kresów. Obrazują wielki hart ducha i głęboko wpojony patriotyzm.
Szanując ojczyznę, kobiety kresowe starały się one zawsze pielęgnować pamięć i łączność z ojczyzną. Za to, że nigdy nie wyparły się polskości i wiary, wielokrotnie spotykały je szykany i prześladowania. Wytrwały jednak na przekór wszelkim przeciwnościom.
Marek Koprowski jest jednym z najciekawszych polskich popularyzatorów historii.
,,Do Rzeczy"
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2015-09-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Ciekawa książka. Niektóre losy są tak wstrząsajace i wzruszajace, że długo o nich myślałam. Generalnie warto się z nimi zapoznać.
Poznałam losy kresowych dziewczyn, teraz przyszedł czas na kobiety. Każda z nich jest inna, ale połączyło je jedno - trudne losy, uwikłanie w bieg zdarzeń mających miejsce w XX i XXI wieku a jednocześnie niezłomność. Najlepiej obrazuje to końcowa wypowiedź jednej z bohaterek tego tomu: "Życie nauczyło mnie, że za polskość trzeba cierpieć i płacić".
Spotkania z kilkoma kobietami, które z różnych powodów musiały opuścić rodzinne domy. Poznajemy życie na przedwojennych Kresach, tułaczkę i trudności bytowe podczas zsyłki. Pokazują też przykłady ludzi, którzy w tych okrutnych czasach pomagali innym, często ryzykując wolność, a nawet życie, pomagali potrzebującym. Opisują tajną i jawną zesłanych o zachowanie świadomości narodowej, kultury i wiary.
Żołnierze Wyklęci - Niezłomni, którzy walczyli za wolną Polskę, nie wątpiąc w to, czy warto. Po zakończeniu II wojny światowej nie wszyscy złożyli...
Ukraińskie podziemie OUN-UPA przestało istnieć w 1954 roku, kiedy ostatni przywódca został wydany przez swoich w ręce KGB. Od tej pory resztki struktur...
Przeczytane:2021-01-20, Ocena: 6, Przeczytałem, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku,
Ciekawa, podonie zaresztą jak Dziewczyny kresowe. Chociaż historie przedstawione w ksiażce są dramatyczne nie da sie obok nich przejść obojętnie.