Dziewczyny kresowe

Inne wydania:

Niezwykłe świadectwo kobiet poddanych represjom tylko za to, że były Polkami

Książka zawiera wspomnienia i świadectwa kobiet wywodzących się z Kresów II Rzeczpospolitej. Ich los był typowy dla dziewcząt polskich z tych terenów.

Po zajęciu Kresów przez Sowietów, jedne zostały deportowane do Kazachstanu, inne na Sybir wraz ze swymi matkami czy dziadkami. Ich ojcowie, w większości oficerowie Wojska Polskiego, dostojnicy państwowi, urzędnicy bądź policjanci, aresztowani wcześniej, już przebywali w obozach, z których zwykle nie wracali.

Unikatowy charakter mają wspomnienia Reginy Szablowskiej-Lutyńskiej. W wieku 11 lat została ona wraz z matka i dziadkami zesłana do północnego Kazachstanu. Będąc tam, prowadziła pamiętnik, zapisując w nim codziennie, w punktach, najważniejsze wydarzenia każdego dnia. To jedyne tego typu zapiski sporządzone przez polskie dziecko, zesłane na dalekie stepy. Dlatego też relacje Reginy Szablowskiej-Lutyńskiej, choć subiektywne, mają bezcenną wartość dokumentalną.

Niemniej ważne dla poznania i zrozumienia losów Polaków na Wschodzie są świadectwa tych Polek z Kresów, które z wyroku historii lub wyboru rodziców pozostały na zawsze w Rosji, na Ukrainie, w Kazachstanie lub w Mołdawii. Nigdy nie przestały być Polkami, a ich ostoją pozostał Kościół Katolicki. W jego obronie walczyły.

W książce znalazły się relacje Janiny Górskiej - żywej legendy Polonii w Bielcach, Ludmiły Walewicz - działaczki polskiej z Gagauzji (Mołdawia), Antoniny Biełołus z Mohylowa Podolskiego (Ukraina), Marii Jasińskiej z Tambowa (Rosja), Zofii Sobczak z Żanaszaru (Kazachstan) i Mirosławy Jefimowej z Władywostoku (Rosja).

Oto kresowe dziewczyny, którym w trudnych czasach przyszło zdać egzamin z życia. I zdały go celująco.

Marek A. Koprowski

Pisarz, dziennikarz, historyk zajmujący się tematyką wschodnią i losami Polaków na Wschodzie. Plonem jego wypraw i poszukiwań jest wiele książek, z czego kilkanaście ukazało się nakładem Wydawnictwa Replika. Za serię Wołyń. Epopeja polskich losów 1939-2013 otrzymał Nagrodę im. Oskara Haleckiego w kategorii ,,Najlepsza książka popularnonaukowa poświęcona historii Polski w XX wieku". Jest też laureatem nagrody ,,Polcul - Jerzy Bonicki Fundation" za działalność na rzecz utrzymania kultury polskiej na Wschodzie.

Marek Koprowski jest jednym z najciekawszych polskich popularyzatorów historii.

,,Do Rzeczy"

Informacje dodatkowe o Dziewczyny kresowe:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2017-04-18
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Dziewczyny kresowe

Dziewczyny kresowe - opinie o książce

Ciekawa, podonie zaresztą jak Dziewczyny kresowe. Chociaż historie przedstawione w ksiażce są dramatyczne nie da sie obok nich przejść obojętnie.

Ciekawa książka. Niektóre losy są tak wstrząsajace i wzruszajace, że długo o nich myślałam. Generalnie warto się z nimi zapoznać.

Poznałam losy kresowych dziewczyn, teraz przyszedł czas na kobiety. Każda z nich jest inna, ale połączyło je jedno - trudne losy, uwikłanie w bieg zdarzeń mających miejsce w XX i XXI wieku a jednocześnie niezłomność. Najlepiej obrazuje to końcowa wypowiedź jednej z bohaterek tego tomu: "Życie nauczyło mnie, że za polskość trzeba cierpieć i płacić".

Spotkania z kilkoma kobietami, które z różnych powodów musiały opuścić rodzinne domy. Poznajemy życie na przedwojennych Kresach, tułaczkę i trudności bytowe podczas zsyłki. Pokazują też przykłady ludzi, którzy w tych okrutnych czasach pomagali innym, często ryzykując wolność, a nawet życie, pomagali potrzebującym. Opisują tajną i jawną zesłanych o zachowanie świadomości narodowej, kultury i wiary.

Avatar użytkownika - daria346
daria346
Przeczytane:2017-05-06, Ocena: 5, Przeczytałam,
Narodziny ukraińskiego nacjonalizmu. Bandera, Szeptycki, OUN
Marek A. Koprowski0
Okładka ksiązki - Narodziny ukraińskiego nacjonalizmu. Bandera, Szeptycki, OUN

Czy metropolita Andrej Szeptycki ponosi współodpowiedzialność za powstanie ukraińskiego nacjonalizmu, zbrodniczego ruchu rozpowszechnionego przez...

Żołnierze Wyklęci. Wspomnienia i relacje. Tom 2
Marek A. Koprowski0
Okładka ksiązki - Żołnierze Wyklęci. Wspomnienia i relacje. Tom 2

Żołnierze Wyklęci - Niezłomni, którzy walczyli za wolną Polskę, nie wątpiąc w to, czy warto. Po zakończeniu II wojny światowej nie wszyscy złożyli...