Kiedy w okolicy hotelu Grand Hyatt, w samym sercu Manhattanu, dochodzi do zuchwałego zamachu na życie prezydenta Danny'ego Danielsa, Malone podejmuje próbę udaremnienia spisku. Śledztwo prowadzi do niebezpiecznej konfrontacji ze korsarską Wspólnotą, tajnym bractwem piratów, które powstało za czasów amerykańskiej rewolucji. Razem z Cassiopeią Vitt, Malone przemierza Stany i wypływa na szerokie wody oceanów. W trakcie dochodzenia łamią sekretny szyfr używany przez Thomasa Jeffersona i ujawniają tajemnicę prezydenta Andrew Jacksona - stary dokument sporządzony przez Ojców Założycieli, który dzięki klauzuli konstytucji jest wystarczająco potężny, aby zapewnić bezkarność Wspólnocie.
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2013-11-06
Nagrodzony Pulitzerem dziennikarz śledczy Tom Sagan pisał niegdyś bezkompromisowe reportaże z najniebezpieczniejszych miejsc na świecie. Gdy jego kontrowersyjny...
Były agent specjalny amerykańskiego Departamentu Sprawiedliwości Cotton Malone, otrzymuje pewnego dnia anonimowy liścik z tajemniczym adresem internetowym...
Przeczytane:2021-09-25, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku,
Zaczynając od któregoś z kolei tomu serii zawsze jest ryzyko, że nie połapię się w akcji. Ale na szczęście nie było tak w tym przypadku. Wygląda na to, że każdy tom skupia się na jednej historii.
Cotton Malone jest byłym agentem agencji wywiadowczej Magellan Billet. I jest potrafi rozwiązać każdy problem, wywiązać się z każdego zadania. W tym tomie zmaga się z tajemniczą Wspólnotą, którą tworzą potomkowie dawnych piratów. Przepraszam - korsarzy. Przynajmniej za takowych się uważają.
Każdy wie kim są piraci i czym się parają. A kim byli korarze? To tacy zalegalizowani piraci. Ci, którzy posiadali zatwierdzony przez władcę danego kraju list kaperski mogli do oporu napadać i grabić statki wroga. Najsłynniejszym korsarzem był sir Francis Drake. Swoją drogą bardzo barwna, ciekawa postać.
Wracając do historii przeczytanej przeze mnie. Okazuje się, że piractwo to nie tylko łupienie statków czy nielegalne pobieranie plików z internetu. Malone musi zmierzyć się z zamachem na prezydenta, porwaniami, zabójcami, próbą szantażu. Bo jego przeciwnik nie cofnie się przed niczym, byle tylko osiągnąć swój cel.
Powieść zawiera wszystko co trzeba - brawurowa akcja, ciekawe postacie, szybkie tempo. Pościgi, strzelaniny, spisek, tajemnica. Bo nie mogło się obejść bez tajemnicy. A dotyczy ona zamiłowania Jeffersona do szyfrów. Polecam. Nie wiedziałam czego się spodziewać a wciągnęło mnie na całego.