Klatka” jest zbiorem opowiadań, z których każde funkcjonuje jako osobna historia, jednak można ją czytać jak jedną opowieść, spojoną nie linearną fabułą, a przenikaniem się miejsc, postaci i czasów.
Bohaterami „Klatki” są ludzie, w których życiu pojawia się zmiana. Pozornie od siebie odizolowani, tak naprawdę stykają się, a raczej zderzają ze sobą w nieustającym pędzie życia.
W historiach tych pojawia się korowód różnych postaci – od młodych i starych, po bogatych i biednych, na początku drogi oraz na jej końcu: dzielnicowy, który zjawia się w nowym miejscu pracy i powoli zaczyna przekraczać granice wykonywanego zawodu, przechodząc „na ciemną stronę mocy”’, pracownik korporacji, którego strach przed utratą pracy, rozczarowanie, a także przekorna wiara w prawa Murphy`ego wpędzają w coraz głębszy obłęd. W "Klatce" możemy przyjrzeć się także innym osobom: byłemu pracownikowi cyrku, dziewczynie, zakochanej w starszym kompozytorze, położnej, uzależnionej od wizyt w hipermarkecie czy renciście, nagrywającemu ukradkiem rozmowy przypadkowych ludzi. Wśród opowieści czytelnik znajdzie także m.in. przewrotną historię o miłości z nutą grozy, w której bohater uczestniczy w inteligentnej i przewrotnej grze.
Autorka opowiada o tym, że pomimo przemian cywilizacyjnych nadal łatwo (a może jeszcze łatwiej) zarazić się samotnością, odejść do zmysłów, zostać wykorzystanym. To rysowane psychologiczne portrety zwykłych-niezwykłych ludzi, których „odbicia pojawiają się w coraz to innym oknie”.
Wydawnictwo: e-bookowo.pl
Data wydania: 2017 (data przybliżona)
Strzemieszyce Wielkie to miejsce, gdzie wszystko może się wydarzyć. Tutaj mieszkają Jolanta i Janusz Łapkowie, małżeństwo pięćdziesięciolatków....
W pewien majowy poranek Renata uświadamia sobie, że nie jest już młoda. Zajęta pracą na uczelni i uwikłana w toksyczną relację z matką, wpadła w sidła...
Przeczytane:2022-01-21, Ocena: 5, Przeczytałam, czytam z Legimi 2022, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2022, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, 52 książki 2022,
Niepozorny zbiór opowiadań urzekł mnie od pierwszych stron. To przejmujące historie, pełne ciepła i zrozumienia dla drugiego człowieka. To opowieści o człowieku, o naszej codzienności, ale i o niezwykłych zdarzeniach, chwytają za serce, zmuszają do refleksji i sprawiają, że nieco inaczej patrzy się na świat.
Gdybym miała powiedzieć, o czym są te opowiadania powiedziałabym, że o człowieku, samotności i próbach radzenia sobie z nią. Jednym wychodzi to lepiej, innym gorzej, wszyscy jednak się z nią mierzymy czasami. Bohaterowie „Klatki” to zwykli ludzie, poznajemy ich zmartwienia, troski i radości. Możemy zobaczyć, jak radzą sobie (albo nie radzą) z problemami, jak zmienia się ich życie. Wszystko napisane piękną polszczyzną, czyta się doskonale!
Więcej nie powiem, sprawdźcie sami, naprawdę warto!
Przy okazji polecam też powieść Autorki – „Ostatni cud”!