Kim jesteś, Sky?

Drodzy Czytelnicy i Czytelniczki! Z pewnością zechcecie przeczytać tę książkę. Czytelniczki będą wzdychać i omdlewać, ciesząc się jednocześnie romansem między bohaterami – a Czytelnicy mogą znaleźć kilka wskazówek, jak imponować dziewczynom! Umierałam z tęsknoty za dobrą powieścią. Kiedy zaczęłam czytać ten romans, dostałam dokładnie to, czego potrzebowałam. Panaceum, które wyleczyło mnie z przerwy w czytaniu. Gdy mówię dobry romans, chciałabym podwójnie zaakcentować dobry!

Informacje dodatkowe o Kim jesteś, Sky?:

Wydawnictwo: Akapit Press
Data wydania: 2013-04-26
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 978-83-62955-68-8

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Kim jesteś, Sky?

Kim jesteś, Sky? - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zakladka
Zakladka
Przeczytane:2015-12-20, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,
Początkowo myślałam, że książka będzie typowym romansem. O jak bardzo się myliłam! Okazała się bardzo wciągającą lekturą pełną zaskoczeń i zwrotów akcji, oraz świetnie zapowiadającą rozpoczynającą się dla mnie serię. Przede wszystkim urzekła mnie zaskakująca fabuła. Jak już powiedziałam spodziewałam się romansu i początkowo taki otrzymałam. Wydarzenia zapowiadały bowiem wątek miłosny pomiędzy bohaterami, który przerodził się jednak w niesamowitą paranormalną historię. I choć pomysł komunikacji za pomocą myśli, został już użyty w literaturze wiele razy, to tutaj jego zastosowanie wydaje się unikalne. I choć nie wiem co jest tego powodem, to pochwalam decyzję autorki o zastosowaniu tego pomysłu. Występuje też wiele innych środków fantastycznych jednak nie chcąc spoilerować, nie wymienię ich. Muszę jednak przyznać, że okazały się równie dobrymi i ciekawymi pomysłami. Jednak samo rozkręcenie historii lekko poległo. Przez cały początek miałam wrażenie iż historia będzie zbyt idealna, wręcz cukierkowa. Na szczęście dokładnie w momencie, w którym zaczęłam tracić nadzieję, cała fabuła zaczęła się zmieniać. Akcja zaczęła nabierać tempa, a nowe wątki zaczęły się rozwijać. Jednym słowem po lekkim kryzysie nastąpiła miła odmiana i książka zachwyciła mnie swoja fabułą. Sky jako bohaterka jest przemiła postacią. Naprawdę, bardzo ją polubiłam i jest to jedna z tych, które z chęcią poznałabym w realnym świecie. Mimo, iż była dość typową nastolatka, to jej przebojowość i umiejętność logicznego myślenia powodowała, iż odbierałam ją bardzo pozytywnie. Zed sam w sobie wydawał się tajemniczym i bardzo przystojnym osobnikiem, który z biegiem wydarzeń nabierał kolorów i coraz bardziej interesował swoją osobowością. Relacje owych bohaterów między sobą oraz innymi postaciami zostały również pieczołowicie dopracowane. Były stosowne do wieku bohaterów, zatem idealnie wpasowywały się w całość. Miedzy młodymi nie brakowało humoru, a rozmowy rodziców i ich dzieci były pełne sporów czy niesnasek. W miarę zagłębiania się w historię poznajemy postacie głębiej i większość z nich jesteśmy w stanie polubić. Zatem, cała książka prezentuje się bardzo pozytywnie, mimo jednej wady. Zarówno bohaterowie jak i fabuła idealnie się dopełniały, a sama autorka wykazała się ciekawą kreacją świata i umiejętnością zaciekawienia czytelnika swoim dziełem. Czyli? Polecam, gorąco!
Avatar użytkownika - Maja555
Maja555
Przeczytane:2015-08-19, Ocena: 6, Przeczytałam,
Sky Bright przeprowadza się do małego górskiego miasteczka Wrickenrid. Dziewczyna z przeszłością a właściwie z jej brakiem, gdyż nie pamięta swojego dzieciństwa, od zawsze czuła, że jest inna niż wszyscy. Sky rozpoczyna naukę w nowej szkole i szybko się przekonuje, że nie jest to bezpieczne miejsce, szczególnie, kiedy wiecznie naburmuszony i zły Zed ostrzega ją przed niebezpieczeństwem. Jestem świadoma, że brzmi to znajomo i w dużej mierze jest to sztampowy romans paranormalny, lecz zapewniam was, że magnetyzm, który bije z powieści, wciąga od pierwszej strony. Sky jest drobną i nieśmiała dziewczyną, która boi się bliskości i uczuć. Trauma z dzieciństwa pozostawiła w tej dziewczynie smutek i niepewność. Adoptowana przez parę artystów, powoli otwarła się na świat. Podoba mi się relacja rodzinna bohaterki, rodzice słuchają Sky i liczą się z jej zdaniem. Wyszło to swojsko i z łatwością pokochałam bohaterów. Zed początkowo sprawia wrażenie chuligana i zimnego drania, lecz z biegiem wydarzeń, coraz bardziej poznawałam jego charakter i w całości go zaakceptowałam, jak dla mnie idealnym bohater z mieszaniną wad i zalet. Istotną rolę odgrywa rodzina chłopaka. Siedmiu braci w raz z rodzicami, są tajemniczy i jak się można spodziewać niezwyczajni, przejrzałam ich już na początku, choć autorka nie robiła wielkiej tajemnicy z ich umiejętności. Sky usilnie chce być uważana z twardą dziewczynę, która poradzi sobie sam, lecz nie dokończa tak jest. Podkreśla to, jakby starała przekonać nie tylko siebie, ale i innych. Chciałaby być dobermanem a jest małym ratlerkiem, który dużo szczeka a mało robi i ostatecznie potrzebuje ochrony, przed groźniejszymi i większymi od siebie. Oczywiście ugryźć też potrafi, co udowodniła kilkakrotnie. Chyba to było najdziwniejsze, momentami była wystraszona i nie postępowała racjonalnie, by chwile później wykazać się siła i mocą. Przyznaje, że właśnie te chwile słabości Sky, były dla mnie troszkę rozczarowujące, jednak w ostatecznym rozrachunku podoba mi się kreacja bohaterki. Wątek paranormalny jest po prostu genialny. Nie ze względu na pomysłowość. Jestem pewna, że z podobnymi cechami i umiejętnościami zetknęliście się w innych powieściach, ale autorka fantastycznie pokierowała tym wątkiem. Nie zdradzę wam, czym zajmują się bohaterowie, ponieważ zbyt wielką przyjemność sprawia odkrywanie tego, a nie chcę wam odbierać przyjemności. W końcu nadprzyrodzeni bohaterowie robią coś ze swoimi darami, co wprowadziło bardzo bobry wątek sensacyjny i kryminalny. Akcja jest usiana miłosnymi perypetiami i niebezpiecznymi starciami, co zapewniło wiele rozrywki. Język jest prosty i niestety grzeczny. Rozumiem, że grupą docelową jest młodzież, lecz myślę, że odrobina ostrości i pikanterii ubarwiłaby ten nieco ugrzeczniony styl. Jest to seria o braciach Benedickt i każda z książek opowiada historię innego z braci. Jestem zwolenniczką takich cyklów, ponieważ nie są rozwleczone a przygody głównych bohaterów są ujęte w jednym tomie. Książka tak piekielnie wciągająca, że mogę ją polecić każdemu miłośnikowi romansu paranormalnego. Nie dajcie się zwieść pozorom i pomimo sztampowości, w tej książce wszystko jest ,,bardziej!". Bardziej romantycznie, bardziej tajemniczo, bardziej niebezpiecznie, bardziej wciągająco i bardziej klimatycznie, niż w innych tego typu powieściach. Przepiękny krajobraz gól, oprószonych śniegiem, jest idealnym tłem dla przygód Sky i Zeda. Ja po prostu o wiele bardziej lubię tę książę od innych. ,,Kim jesteś, Sky?" nie jest idealną książka, ale ja właśnie za taką ją uważam. 5/6
Avatar użytkownika - mirabell3012
mirabell3012
Przeczytane:2015-01-30, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Przeczytane w 2015 roku,
Lekka opowieść o dziewczynie która przeprowadza się do Ameryki. Okazuje się, że jest kimś więcej niż tylko zwykłą szarą myszką z koszmarnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Przeczytałam bez większych wzlotów i upadków. Miałam obawy czy nie jestem już za stara na takie historie o nastolatkach ale nie, momentami sama zapragnęłam mieć na powrót szesnaście lat. Wyczekiwałam wątku fantasty który wzbogaci fabułę. Tak też się stało. Pojawiło się coś nowego. Podoba mi się pomysł z paranormalnymi zdolnościami bohaterów. Jedyne do czego mogę się przyczepić to dialogi. Czasami nie wiadomo o co chodzi i co kto wypowiada.
Avatar użytkownika - paulina1997
paulina1997
Przeczytane:2013-11-13, Ocena: 6, Przeczytałem,
Jest to najlepsza książka jaką czytałam. Nie można sie od niej odrewać póki nie przeczytasz. Polecam!!!!
Avatar użytkownika - imxmajka
imxmajka
Przeczytane:2018-01-19, Ocena: 6, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - czarniutka21
czarniutka21
Przeczytane:2016-05-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - 52 książki 2016,
Wyklęta
Joss Stirling0
Okładka ksiązki - Wyklęta

Są tajemnice, które mogą kosztować życie… Za porośniętymi bluszczem murami elitarnej angielskiej szkoły gnieżdżą się niebezpieczny spisek...

Co ukrywa Summer?
Joss Stirling0
Okładka ksiązki - Co ukrywa Summer?

Summer żyje w cieniu pewnego tajemniczego wydarzenia. Ryzykowna misja może okazać się szansą uwolnienia się od przeszłości. Dziewczyna musi skorzystać...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;