Najważniejsza podróż Joanny Bator
W 2002 roku kulturoznawczyni Joanna Bator przyjeżdża do Japonii na swoje pierwsze stypendium w Tokyo Institute of Technology. Po kilku powrotach w 2011 z Japonii wyjeżdża Joanna Bator - pisarka. To właśnie w Tokio powstaje jej debiutancka Piaskowa góra, powieść przełomowa dla samej autorki i współczesnej polskiej literatury, a także Ciemno, prawie noc, książka nagrodzona Literacką Nagrodą Nike.
Ale pierwszy był Japoński wachlarz, zbiór reportaży uhonorowanych Nagrodą im. Beaty Pawlak. To zapis spotkań, zachwytów i olśnień, ale też próba odpowiedzi na pytania, które rodzą się w codziennych spotkaniach z Innym. Książka - niezwykły osobisty przewodnik bez którego nie sposób zrozumieć współczesnej Japonii.
Oddaję w ręce Czytelników kolejne wydanie książki, która jest zapisem największej i najważniejszej podróży mojego życia. W sumie spędziłam w Japonii cztery lata, ale pierwsze dwa, podczas których pisałam Japoński wachlarz, miały szczególny urok nowości i pozostały w mojej pamięci jak świetlisty prezent.
fragment Wstępu
Joanna Bator - laureatka Nagrody Literackiej Nike, Nagrody im. Beaty Pawlak, Nagrody Literackiej im. Hermana Hessego, Nagrody Literackiej im. Stefana Heima, Nagrody Literackiej Usdomer, szwajcarskiej Spycher Literaturpreis. Autorka bestsellerów tłumaczonych na wiele języków, w tym zekranizowanego niedawno Ciemno, prawie noc.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-10-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Przeczytałam z prawdziwym zaciekawieniem. Dowiedziałam się wielu rzeczy, które wcześniej nie przyszłyby mi do głowy, choć z drugiej strony wciąż jest wiele tematów, na które chętnie dowiedziałabym się więcej, a które tu właściwie nie zostały poruszone. Mimo tego "Wachlarz" wydaje się doskonałą pozycją "na początek", dla każdego, kto chciałby dowiedzieć się czegoś o jakże egzotycznej dla nas Japonii i, na przykład, rozwiać złudzenia wywołane przez godziny obejrzanych anime ;)
Gorzko, gorzko to opowieść o pragnieniu miłości i wolności, które dojrzewa w życiu i marzeniach czterech pokoleń kobiet. Dlaczego Berta popełniła zbrodnię...
Zachwycająca opowieść autorki bestsellerowego Gorzko, gorzko Ucieczka niedźwiedzicy to wielowarstwowa historia o nierzadko dramatycznym uwalnianiu się...
Przeczytane:2016-11-16,