Ja, ssak. Co łączy nas z gorylem, wielorybem i nietoperzem

Brytyjski bestseller o człowieku i innych zwierzętach

Wszystko zaczęło się podczas meczu piłkarskiego. To był skok ofiarnego bramkarza. Liam Drew wystawił się na strzał, który -- jak się okazało -- dostarczył mu niesamowitego bólu i zarazem rozpoczął jego biologiczną fascynację. Bolesne uderzenie piłki zainspirowało go do szukania odpowiedzi na pytanie, dlaczego zdecydowana większość samców ssaków nosi jądra w tak niebezpiecznym miejscu...

Gdy jednak, mimo incydentu na boisku, autor w końcu doczekał się narodzin córki, pchnięty zwierzęcym instynktem rodzicielskim rozpoczął zgłębianie kolejnych tematów, zagadnień i czynności -- z pozoru ludzkich, a tak naprawdę typowych wszystkim ssakom, od ważącego 150 ton płetwala po dwugramową ryjówkę.

,,Ja ssak. Co łączy nas z gorylem, wielorybem i nietoperzem" to holistyczne spojrzenie na naturę człowieka i innych zwierząt. Liam Drew w przystępny i pełen pasji sposób przedstawia historię ewolucji i mechanizmy kierujące życiem ssaków. Udowadnia przy tym, że w każdym człowieku drzemie zwierzę, a otaczające nas czworonogi często pokazują bardzo ludzkie oblicze.

,,Znakomita mieszanka nauki i dowcipu, która przypadnie do gustu zarówno miłośnikom biologii, jak i laikom. Świetna lektura" How It Works

,,Drew zgłębia temat tak wnikliwie, że poczujesz dumę z bycia ssakiem" Booklist

,,Drew doskonale oddaje ekscytację odkryciami naukowymi, łącząc fachowe informacje z interesującymi ciekawostkami z historii naturalnej. Jest się czym rozkoszować" Publishers Weekly

Informacje dodatkowe o Ja, ssak. Co łączy nas z gorylem, wielorybem i nietoperzem:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2018-09-05
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: I, Mammal: The Story of What Makes Us Mammals

Kup książkę Ja, ssak. Co łączy nas z gorylem, wielorybem i nietoperzem

Ja, ssak. Co łączy nas z gorylem, wielorybem i nietoperzem - opinie o książce