Innego życia nie będzie

Innego życia nie będzie Marii Nurowskiej to wzruszająca, oparta na faktach opowieść o miłości, której źli ludzie i zły czas nie dali rozkwitnąć. O gorzkim romansie z komunizmem.

Była bardzo ładna, głupia i wpatrzona w niego jak w obrazek. Taką zobaczył ją któregoś dnia, gdy tuż po wojnie objął urząd szczecińskiego wojewody. On, Stefan, miał raptem dwadzieścia cztery lata, skórzaną kurtkę i nadopiekuńczą matkę. Ona, Wanda - o pięć lat młodsza - była jego sekretarką. Wkrótce została żoną i urodziła mu dwóch synów. Jednak matka Stefana robiła wszystko, by rozbić to małżeństwo. Kiedy tego dopięła, zabrała do siebie starszego wnuka i powiedziała mu, że Wanda nie żyje.

Teraz Stefan jest już stary. Z trudem wchodzi na trzecie piętro. Po zmianie ustroju jest nikim. Pewnego dnia dostaje przesyłkę pocztową z kilkoma zeszytami. Są to sekretne dzienniki, które Wanda prowadziła przez całe życie. Za kilka dni z Ameryki przyleci jego drugi syn z jej trumną. W oczekiwaniu na to spotkanie Stefan czyta zapiski żony. I odnajduje utracone człowieczeństwo.

Informacje dodatkowe o Innego życia nie będzie :

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2012-01-20
ISBN: 978-83-7747-641-3

Kup książkę Innego życia nie będzie

Innego życia nie będzie - opinie o książce

Avatar użytkownika - helena610
helena610
Przeczytane:2016-09-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki (2016),
Specyficzny klimat, specyficzni bohaterowie i ich uczucie. W pewnym sensie ciekawa, ale pozostawiła jakieś mieszane uczucia...
Avatar użytkownika - godmyt
godmyt
Przeczytane:2013-07-31, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Wątek ciekawy i opowiedziany w dość nietypowy sposób.

Kolejna powieść Marii Nurowskiej , która wbija w fotel. Autorka porusza problemy połowy XX wieku w Polsce i robi to naprawdę dobrze.

Nie czytałam jeszcze nic tak pięknego , tak idealnie wykreowanych postaci bohaterów, ich psychologii, ich wyborów.

To samo życie napisało tę książkę , wielka szkoda, że nasze dzieci gdy sięgną po dzieła Marii Nurowskiej będą tu widziały tylko jakąś abstrakcję.

Swoimi powieściami porusza serca- moje na pewno- na długo zapadnie w mojej pamięci i na pewno wrócę nie tylko do innych jej powieści, ale nawet do tych już przeze mnie przeczytanych.

Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2014-02-09, Ocena: 5, Przeczytałam, 2004,
Imię twoje
Maria Nurowska0
Okładka ksiązki - Imię twoje

Imię twoje..., pierwsza powieść "trylogii ukraińskiej" Marii Nurowskiej, której kontynuacją jest Powrót do Lwowa, to opowieść o odwadze i...

Bohaterowie są zmęczeni
Maria Nurowska0
Okładka ksiązki - Bohaterowie są zmęczeni

Wybitna pisarka w szczytowej formie i prawdziwa historia, która zapiera dech w piersi Leon i Ludwik Niemczyk. Słynny aktor i legendarny kurier...