Hotel Kerobokan. Piekło na rajskiej wyspie Bali

Hotel Kerobokan to więzienie o zaostrzonym rygorze, na indonezyjskiej wyspie Bali, otwarte w 1979 r., w którym przebywa ok. 1000 obywateli z różnych krajów. Można do niego trafić za popełnienie najohydniejszych przestępstw (tj. morderstwa, gwałty, przemyt narkotyków, korupcję, kradzieże) oraz za te zupełnie mniejszego kalibru. Jest to alternatywny świat, z gatunku science-fiction, niewyobrażalny, na wskroś skorumpowany i zdegradowany. Seks, narkotyki i korupcja, to trzy największe plagi wszystkich więzień na całym świecie. Jednak w Hotelu Kerobokan są one najbardziej nabrzmiałe.

Informacje dodatkowe o Hotel Kerobokan. Piekło na rajskiej wyspie Bali:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2013 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Hotel Kerobokan. Piekło na rajskiej wyspie Bali

Hotel Kerobokan. Piekło na rajskiej wyspie Bali - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2013-04-18, Mam,
Generalnie mam mieszane odczucia co do tej książki. Wgłębiając się w tą pozycję zauważyłem wiele nieścisłości. Raz autorka opowiada o libacjach, całonocnych imprezach, otwartych celach a później pisze, że cele o konkretnych godzinach były zawsze zamykane i nawet w razie wypadku czy samobójstwa w celi trzeba było czekać czasami nawet godzinami na strażnika. Takich nieścisłości wyłapałem więcej, zresztą nie tylko ja ale również inna osoba, której pożyczyłem książkę i która ja przeczytała po mnie. Abstrahując jednak od tego - książka jest szokująca, jeżeli choćby 80% z niej jest prawdą, to chyba nigdy nie wybiorę się na Bali, a jadąc w podróż będę foliować bagaż i pilnować go jak oka w głowie.